F1: még nincs pontos menetrendje az Azeri Nagydíjnak

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 10:23
null
Azerbajdzsánban rendezik meg az idei F1-es idény első sprintfutamát (Fotó: AFP)
Alig több mint két hét van hátra az azeri nagydíjhétvégéig, de még mindig nem lehet tudni, változik-e a helyszínen a sprintformátum.

Eszükbe sem jutott variálni a sprinthétvégék formátumán a csapatok és az F1 irányítóinak a több mint három hónapos téli szünetben, ám úgy tűnik, az első érintett nagydíj előtt hirtelen nagyon sürgős lett módosítani rajta. Az egész kezdeményezés abból indult ki, hogy a sorozat elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali egy interjúban azt mondta, nem sok értelmét látja a szabadedzéseknek, és ez egy csapásra beindította a többi illetékes fantáziáját is.

Mivel az átlagos nagydíjhétvégéken nem lehet mással kiváltani a tréningeket, rögtön jött az ötlet, hogy akkor módosítsanak a sprintformátumon, és az elképzelés máris akkora támogatást élvez, hogy a soron következő, április 28–30-i Azeri Nagydíjon bevezethetik. A kissé ad hoc jellegű, kapkodós módosítás nem vet túl jó fényt az F1-re, ennek ellenére minden érintett egyetért abban, hogy a sprinthétvégéknek változniuk kell.

Az elmúlt két évben az időmérő határozta meg a sprintfutam rajtsorrendjét, majd a 100 kilométeres miniverseny végeredménye alapján vágtak neki a pilóták a nagydíjnak, most viszont teljesen különválasztanák a két eseményt. Ez azt jelenti, hogy egyetlen szabadedzés után egy időmérő előzné meg a sprintversenyt, majd egy másik kvalifikáció a vasárnapi nagydíjat. Bár a topvezetők egyetértenek a módosításokkal, Max Verstappen jelezte, hogy kezdi unni a mesterkéltnek ható módosításokat, és a Mercedest irányító Toto Wolff is óvatosságra int.

„Közös a célunk: azt akarjuk, hogy a sportágunk továbbra is fejlődjön és kiterjessze népszerűségét  – mondta a csapatfőnök. – Egyszerűen csak közös nevezőre kell jutnunk a legjobb elvről. Személy szerint inkább konzervatív vagyok, szeretem a hagyományos időmérőt és a nagydíjat, de nyitottnak kell lennünk, néhány sprintverseny például fantasztikus volt. A lényeg, hogy ne baseballütővel, hanem finom pengével szabjuk ki az új irányt.”    

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik