F1: a Ferrari optimistán készül az Azeri Nagydíjra

Vágólapra másolva!
2023.04.25. 17:02
null
Vasseur (középen) úgy érzi, sikerült előrelépniük az előző futamon (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vassuer úgy véli, jó irányba sikerült elindulniuk az előző versenyen, így optimistán készül a soron következő Azeri Nagydíjra.

 

A Ferrari bajnoki reményekkel vágott neki a 2023-as idénynek, ám hosszú évek után az egyik legrosszabb évkezdését tudhatja maga mögött, miután várakozáson alul teljesített az első három nagydíjon, és több megbízhatósági problémával is szemben találta magát. A jelenleg az egyéni összetett tizedik helyét elfoglaló Charles Leclerc már a második futamon rajtbüntetést kapott a túl sok elhasznált motorelem okán, és eddig mindössze egy versenyen, Szaúd-Arábiában látta meg a kockás zászlót.

Sajtóértesülések szerint a monacói már kifelé kacsingat, és az általában jól értesült olasz újságíró, Leo Turrini kijelentette, nyílt titoknak számít, hogy a monacói tárgyal a Mercedesszel. Emellett olyan pletykák is szárnyra kaptak, miszerint Leclerc és Carlos Sainz Jr. kapcsolata elhidegült, és egyes források arról is beszámoltak, hogy a spanyol a sorozathoz 2026-ban csatlakozó Audinál köthet ki, igaz, a versenyző tagadta ezen feltételezéseket.

A pilóták esetleges távozása mellett felreppent az a hír is, hogy a versenyigazgató, Laurent Mekies is elhagyja Maranellót, és olasz források szerint az AlphaTaurihoz tart, ahol a RacingNewa365 forrásai szerint a csapatfőnök, Franz Tost mellett dolgozhat.

Hiába a sok nehézség, és a folyamatos találgatások, az idei bajnokságban egyelőre dobogós helyezés nélkül álló Scuderia kommunikációja továbbra is optimista, s a csapatfőnök, Frédéric Vasseur bizakodóan tekint előre a hétvégén rendezendő Azeri Nagydíjra is. A francia szakember elmondása szerint nem szabad a riválisokkal foglalkozniuk, csakis magukra kell fókuszálniuk.

„Azt gondolom, hiba lenne a Red Bullra, az Aston Martinra vagy a Mercedesre összpontosítani. A lehető legjobban kell elvégeznünk a munkánkat, és csakis magunkra kell fókuszálnunk. Mindazonáltal remek előrelépést tettünk a második és a harmadik verseny között. Ha képesek leszünk néhány ilyen újítással még előállni... Úgy vélem, Melbourne-ben nem az autó potenciálja jelentette a problémát, sokkal inkább az a munka, amit csapatként elvégeztünk. Erre kell összpontosítanunk."

„Azerbajdzsán kritikus lesz, hiszen két időmérőnk és két futamunk lesz, így csapatként még jobb munkát kell végeznünk annak érdekében, hogy kihozzuk a legtöbbet a kocsiból. Az azeri pálya vonalvezetése ráadásul teljesen más lesz" – tette hozzá Vasseur, majd arra is kitért, érzése szerint Melbourne-ben jó irányba indultak el, ami a segítségükre lesz most hétvégén is.

„Azt nem árulom el, mit csináltunk az autóval, és annak pontosan milyen hatása volt. De az biztos, hogy a következetességet kerestük, és szerintem sikerült is elérnünk. Szeretném, ha mindez Bakiban megerősítést nyerne. Az azeri pálya extrém, mivel szeles, és kanyarról kanyarra változik a szélirány az épületek között. Viszont úgy érzem, jó irányba indultunk el Ausztráliában, és a következő versenyen ennek visszaigazolást kell nyernie."

A csapatfőnök emellett azt is megosztotta, hogy Azerbajdzsán kivételével folyamatosan hozni fogják a fejlesztéseket a következő helyszínekre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik