F1: Stewart és Ecclestone Hamiltont is hibáztatja a Bakiban történtekért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.28. 11:45
A háromszoros Formula–1-es világbajnok Jackie Stewart, valamint a sportág korábbi első embere, Bernie Ecclestone is kifejtette véleményét Lewis Hamilton és Sebastian Vettel Bakiban történt esetéről, s az kissé eltér a sportfelügyelők döntésétől.

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Hamilton és Vettel Azerbajdzsáni Nagydíjon látott ütközésének ügyében. A sportfelügyelők a Ferrari német pilótáját találták bűnösnek, amiért oldalról meglökte ellenfelét, akiről úgy vélte, szándékosan lassított le előtte. Bár Hamilton telemetriai adatai rávilágítanak arra, hogy a brit nem fékezett, ráadásul a többi safety caros újraindítás során is hasonlóan bánt a gáz- és a fékpedállal, sokak szerint szándékosan nem gyorsított a tizenötös kanyarból kijövet.oldalról meglökte ellenfelét, akiről úgy vélte, szándékosan lassított le előtte. Bár Hamilton telemetriai adatai rávilágítanak arra, hogy a brit nem fékezett, ráadásul a többi safety caros újraindítás során is hasonlóan bánt a gáz- és a fékpedállal, sokak szerint szándékosan nem gyorsított a tizenötös kanyarból kijövet.

Közéjük tartozik a háromszoros F1-es világbajnok Sir Jackie Stewart is, aki leszögezte, nem szabad egyoldalúan nézni az esetet.

„Romlott Vettel megítélése – nyilatkozta a korábbi versenyző. – Azonban az esetet az váltotta ki, hogy Lewis rossz helyen lassított le, ráadásul hirtelen tette azt, amit szintén figyelembe kell vennünk. Mindez meglepte Sebastiant, és azért ment Lewis mellé, hogy megkérdezze, mégis mi a fenét csinál. Az viszont, hogy utána szándékosan lökte meg őt, megkérdőjelezhetetlen."

Stewart szerint ennek ellenére nincs mentség Vettel tettére, de nem helyes, hogy a német viszi el a balhét, hiszen Hamilton is vétkes valamilyen szinten.

„Kétségtelen, hogy helytelenül viselkedett. Könnyű a teljes felelősséget egy emberre hárítani, ám azért lett dühös, amit előtte Lewis tett. Váratlanul lassított le, és bár nem szeretném Lewist bármivel is meggyanúsítani, valójában ő váltotta ki Sebastian viselkedését. Nem hibáztatom Lewist az ütközésért, de be kell vallanom, hogy még senkit nem láttam ennyire hirtelen felengedni a gázpedált ilyen helyzetben" – utalt Hamilton szándékaira Stewart.

Bernie Ecclestone is úgy gondolja, Hamilton célja egyértelmű volt, de Vettelt sem hibáztatja, amiért vissza akart vágni ellenfelének.

„Az ilyen esetek előfordulnak versenyzés közben. Szerintem Lewis megpróbálta Sebastiant bajba keverni, akinek a reakciója érthető, hiszen Lewis tudomására akarta hozni, hogy tudja, mi volt ezzel a szándéka" – vélekedett Ecclestone.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik