F1: Hamilton és Vettel szerint rosszak a Pirelli esőgumijai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.16. 09:41
A Jules Bianchi-baleset után a Formula–1 biztonságosabbá tételének egyik pontja az esőgumik megváltoztatása lehetne. Kitértünk ebben korábbi elemző cikkünkben, és így látja Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is. A Pirelli azonban annak ellenére nem gondolja, hogy baj lenne az extrém esős gumikkal és hogy azokon lehetetlen versenyezni.

„Mindenki tudja, hogy a Pirelli esőgumijainem valami jók. Elvezetik a vizet, de rengeteg munka kell ahhoz, hogy versenyezni lehessen velük – mondta Hamilton. – A slick gumikat folyamatosan fejlesztik, az elmúlt években megkaptuk, amit kértünk, de az esőgumikkal nem foglalkozott senki sem. Olyan gumik kellenek, amelyek elvezetik a vizet, mégsem kényszerítenek át az intermediate gumikra, ha csökken a víz mennyisége. Ez így nem biztonságos, az FIA-nak és a Pirellinek megoldást kell találnia rá.

„Kell a mélyen barázdált abroncs a víz elvezetésére, mert így kerülhető el leginkább, hogy felfussunk a vízre. Az a gond, hogy az extrém esős guminak extrém kicsi az a zónája, amelyben használni lehet. Az intermediate annyival gyorsabb, hogy már akkor is átváltunk rá, ha esetleg kockázatos. Ezen el kellene gondolkodni” – mondta Vettel.

Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója nem érti, miért a sajtónak mondják el a pilóták ezeket a problémákat – nem mintha nem lennének nyilvánvalóak.

„Érdekes, hogy ezek a vélemények így jutnak el hozzánk, és nem közvetlenül vagy a csapatukon keresztül jeleznek nekünk a pilóták. Ha megkérnek minket, hogy változtassunk az esőgumikon, azonnal megtesszük, de egyelőre nem érezzük úgy, hogy szükség lenne rá. Két ember megszólalása még nem mérvadó, mások biztosan mást gondolnak erről” – mondta Hembery.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik