Schumachert kómában tartják, keddre terveznek újabb sajtótájékoztatót

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.29. 22:19
null
Életkép a grenoble-i kórház előtt – itt kezelik Michael Schumachert (Fotó: Reuters)
A francia regionális portál Le Dauphiné Libéré, a Radio Montecarlo és az RMC Sport egybehangzó értesülései szerint súlyosra, életveszélyesre fordult a síbalesete után kórházba került Michael Schumacher állapota. A Schumacher menedzsmentje által kiadott hivatalos közlemény arról számolt be, a bukás súlyos agyi traumát és kómát okozott, az orvosok Schumacher életéért harcolnak. A hétfői rendkívül sajtótájékoztatón újabb információkat osztottak meg az újságírókkal az orvosok.

 

SCHUMACHER ÁLLAPOTA TOVÁBBRA IS VÁLSÁGOS

Michael Schuamcher vasárnap 11.07 perckor síbalesetet szenvedett, fejjel egy sziklának csapódott. Az orvosi segítség már 11.15-kor megérkezett, a sokkot kapó legendás pilótát azonnal kórházba szállították és megoperálták. Koponyáját felnyitották a nyomás csökkentése érdekében, jelenleg mesterséges kómában tartják Az állapota rendkívül súlyos, az életéért küzd, az orvosok pedig óráról órára dolgoznak, további beavatkozásról egyelőre nincs szó. Az orvosok szerint elképzelhető, hogy maradandó agykárosodást szenvedett, ám az biztos, hogy ha nem lett volna rajta védősisak, nem élte volna túl a balesetet. Keddre terveznek újabb sajtótájékoztatót.

 

21:15 A már sokat emlegetett sisak darabokra tört Schumacher esésekor. Egy londoni orvos ördögi körről beszélt.

18.20 A dpa német hírügynökség úgy értesült, hogy hétfő helyett kedd délelőttre tervezik az újabb sajtótájékoztatót Schumacher állapotával kapcsolatban.

15.00 Teljes a család, a helyszínről tudósító Bild beszámolója szerint megérkezett Rolf és Ralf Schumacher is, azaz Michael édesapja és testvére.

14.20 Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa, aki sokat tett azért, hogy Felipe Massa élve megússza 2009-es hungaroringi balesetét, blogjában reagált a 11 órai sajtótájékoztatóra, és részleteket közölt arról, hogyan kell értelmezni Schumacher állapotát.

„Először is, sokkal megnyugtatóbb híreket hallottunk, mint amire számítottam. Attól féltem, hogy egy második műtétről számolnak be, amit annak érdekében kellett volna elvégezni, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Jó, hogy erre nem volt szükség. Mit is tudunk? Amellett, hogy Michaelt mély altatásban tartják, a testhőmérsékletét lecsökkentették, hogy lelassuljon az agy anyagcsere-folyamata, kevésbé terhelik az agyat. Hallottuk, hogy Michelnek bilaterális sérülés van az agyában, azaz mindkét agyféltekéje megsérült. Ez nem csoda, hatalmas volt az ütés, amit kapott. Nem tudjuk pontosan, milyen sérülései vannak, de háromfélére gyanakodhatunk. Az egyik a hematoma, a vérömleny, amelyet le lehet csapolni, és figyelni kell, kialakul-e újra, vagy keletkezik máshol. A második a zúzódás, amelyről kék és fekete foltok tanúskodnak. Ezek jelzik, hogy vér szivárgott ki a véredényekből a szövetbe. Ugyanez történik, ha beütjük a kezünket, és folt marad a helyén. Általában nyom nélkül felszívódik, esetenként üreget hagy maga után. A harmadik típus a mikroszkopikus sérülés, amelyeket nehéz speciálisan kezelni.”

14.10 Michael Schumacher korábbi menedzsere, Willi Weber a Sky Sports News-nak elmondta: a legendás német pilóta igazi harcos, aki leküzdi a betegséget. A 71 éves sportvezető hozzátette: mást nem tehetünk, mint hogy imádkozunk érte.

13.45 Az albertville-i ügyészség bejelentette, hogy gőzerővel folyik a hivatalos vizsgálat a baleset körülményeinek felderítése céljából, és eredmény várhatóan több nap múlva lesz majd. A közlemény ugyanakkor megerősíti, hogy a szerencsétlenség a kijelölt sípályákon kívül történt, és hogy minden valószínűség szerint nem egy másik síelő idézte elő. Olyan helyen történt a baleset, ahol „a sziklákat részben vagy teljes egészében hó fedi". Michael Schumacher egy ilyen sziklába ütötte be erősen a fejét „annak következtében, hogy elesett, vagy hogy előbb egy másik sziklára csúszva elveszítette az egyensúlyát”.

Egy lelkes szurkoló a grenoble-i klinika előtt várja a fejleményeket (Fotó: twitter.com/JulienWilkens)
Egy lelkes szurkoló a grenoble-i klinika előtt várja a fejleményeket (Fotó: twitter.com/JulienWilkens)

13.25 Időközben az orvosok bejelentették, hogy a délután folyamán újabb sajtótájékoztatót tartanak, amelyen újabb információkat közölnek Michael Schumacher állapotáról. Pontos időpont egyelőre nincs – írja a Bild. Természetesen továbbra is folyamatosan beszámolunk a történésekről.

13.00 A hivatalos olaszországi Ferrari szurkolói csoport is mélyen megrendült a hétszeres világbajnok balesetének hallatán. Vincenzo Gibiino, a szurkolói klub első embere elmondta: aggodalommal követik Schumacher állapotának változását, és remélik, hogy minél előbb jobban lesz „Schumi, a zseni”.

12.55 Schumacher családja (amely a helyszínen tartózkodik) hálás a támogatásért. „Arra kérjük a média képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket és a barátainkat. Köszönjük a nagy támogatást” – olvasható a család által megfogalmazott közleményben, amelyet Sabine Kehm menedzser hozott nyilvánosságra.

12.45 David Coulthardkorábbi F1-es pilóta szerint Schumacher mindig is kerülte a felesleges veszélyt és kockázatot, és biztos benne, hogy jobban lesz.

„Sokan talán azt gondolják, hogy a pilóták keresik a veszélyt és a kockázatot, de Michael, ahogy sok versenyző még, kerülte a veszélyt és a felesleges kockázatot. Meg kell találnod az autód határait, és azokon belül maradnod. Ha túllépsz a határokon, időt veszítesz. Erről szól az autóversenyzés – idézi a BBC David Coulthardot. – A síelés statisztikailag veszélyesebb, mint a motorozás vagy az autózás. Az emberek imádkoznak érte, és teszik ezt annak tudatában, hogy gyors és szakszerű ellátást kapott. Ha valaki képes győzni egy ilyen helyzetben, akkor az Michael Schumacher.”

12.20 Rengeteg rendőr is tartózkodik a grenoble-i klinikán, aminek oka a biztonság fenntartása mellett a baleset körülményeinek vizsgálata. Ezt Christophe Genignon-Lecomte, a méribeli sícentrum igazgatója is megerősítette az RMC rádióállomásnak.

12.18 Német sajtóhírek szerint Jean Todt, a Ferrari-istálló korábbi csapatfőnöke és Ross Brawn is a helyszínen tartózkodik.

Életkép a sajtótájékoztatóról (Fotó: Action Images)
Életkép a sajtótájékoztatóról (Fotó: Action Images)

12.15 Schumacher jó barátja, a Mercedes-istálló korábbi vezetője, Norbert Haug elmondta: ha van valaki, aki le tud győzni egy ilyen súlyos betegséget, az Michael Schumacher. Legyen igaza! A Mercedes-istálló is hivatalos közleményben kívánt jobbulást korábbi pilótájának, mondván, a német pilóta az egyik legnagyobb küzdő a világon, és minden erejüket neki küldik a legnagyobb harcához.

12.10 A száguldó cirkusz világának jelenlegi és korábbi tagjai, illetve az egész sportvilág egyként szorít Michael Schumacher gyógyulásáért. A pilóták és sportolók nyilatkozatait csokorba szedtük, katt ide!

12.00 Angela Merkel német kancellár is együttérzését fejezte ki. „Ahogy több millió német állampolgárt, úgy a kancellárt és a kormány további tagjait is sokkolta Michael Schumacher balesetének híre. Erőt és kitartást kívánunk családjának, és reméljük, le tudja győzni a betegséget” – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő Berlinben.

11.50 Catherine McMahon, a liverpooli Walton Centre traumatológiai osztályának vezetője a BBC-nek elmondta: ilyen esetekben folyamatosan figyelik a sérült agyát és próbálják csökkenteni a nyomást a koponyájában.

„A mesterséges kómával próbálják csökkenteni a nyomást a koponyájában és megakadályozni a további agykárosodást. Valószínűleg még néhány napig mesterséges kómában tartják Schumachert – mondta a BBC-nek Catherine McMahon. – Ilyenkor gyakorlatilag még lehetetlen megjósolni, hogy felépül-e ebből. Vérrög keletkezhetett az agyában, erre utal, hogy amikor kórházba szállították, zavart volt, és nem tudott felelni a kérdésekre.”

11.15 A sajtótájékoztató ezzel be is fejeződött. Az orvosok nem tudtak felelni a további kérdésekre, zárásként annyit mondtak: a legfőbb céljuk egyelőre az, hogy biztosítsák a megfelelő vérkeringést Schumacher agyában, tehát az akut kezelésre koncentrálnak. Schumacher családjára való tekintettel az anatómiai részleteket nem hozták nyilvánosságra.

11.13 Payen doktor megerősítette: a legendás pilóta koponyájában továbbra is nagy a nyomás, zúzódások, horzsolások is fellelhetőek és agyi ödémától is szenved. A professzor megerősítette az agyvérzés tényét és azt is, hogy Schumacher az életéért küzd. Egy konzultáns hozzátette: a legendás pilóta koponyájának jobb oldala sérült, jelenleg érzéstelenítés alatt áll, hogy csökkentsék a nyomást a koponyájában.

Michael Schumacher
Michael Schumacher

11.12 Schumacher a bukás után még magánál volt, ám a kérdésekre nem tudott érthető választ adni. Az orvosok tájékoztatása szerint az ilyen balesetek gyakoriak a síelők körében.

„A sisak nem nyújtott elegendő védelmet, de sokat segített. Sok ilyen sérülést látunk. Inkább barátként, mintsem orvosként érkeztem ide, és szeretném megköszönni mindenkinek a sok támogatást és az alázatos munkát – mondta a sajtótájékoztatón Stéphane Chabarde professzor. – Az orvosok egyelőre nem mondhatnak többet, óráról órára dolgoznak. Aggódom, ahogy a családja is. Szerencse, hogy 44 éves, rosszabb lenne a helyzet, ha idősebb lenne.”

11.07 Jean-Francois Payen professzor (a grenoble-i klinika osztályvezető főorvosa) vette át a szót, aki nem tartja kizártnak, hogy Schumacher maradandó agykárosodást szenvedett. Testhőmérsékletét 34 és 35 fok között tartják. További beavatkozásról egyelőre nincs szó.

„Azt kell mondanom, a baleset jó helyen történt, hiszen időben kórházba tudták szállítani és elvégezték a szükséges beavatkozásokat. Az állapota továbbra is kritikus, kómában tartjuk. Mindent megtettünk, amit meg kellett, azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor fog felépülni – nyilatkozta Jean-Francois Payen. – Az életéért küzd jelenleg is. Óráról órára dolgozunk, de egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mikor lesz jobban. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a családjával. Jó ellátást kapott, a lehető leggyorsabban elláttuk. A sisak nélkül valószínűleg nem lenne itt.”

11.03 A sajtótájékoztató elkezdődött, az orvosok először elmondták, hogy Schumacher egyelőre mesterséges kómában van, nem tudják, meddig marad abban, állapota továbbra is kritikus és rendkívül súlyos. Az orvosok nem bocsátkoznak találgatásokba, azt azonban leszögezték: ha a legendás pilóta nem viselt volna sisakot, már halott lenne.

10.55 Fontos biztonsági intézkedéseket hoztak a grenoble-i klinikán, az orvosok és az ápolók sem használhatják mobiltelefonjaikat. A rendkívüli sajtótájékoztató perceken belül kezdődik.

10.45 Sebastian Vettelt sokkolta Schumacher balesete. „Sokkolt az eset, remélem, minél előbb jobban lesz. Kitartást és erőt kívánok a családjának" – idézi a Bild Sebastian Vettelt, a Red Bull világbajnok pilótáját. További nyilatkozatok, reakciók itt!

10.28 Újabb műtétre volt szükség? Schumacher állapota a Bild és a Le Dauphiné Libéré egybehangzó információi szerint az éjszaka rosszabbodott, így újabb operációra volt szükség. Ennek során próbálták csökkenteni a nyomást az agyában. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg. Részletek itt!

A HIVATALOS KÖZLEMÉNY

Vasárnap késő este a német SiD hírügynökség Michael Schumacher menedzsmentjére hivatkozva arról számolt be, hogy Schumi állapota kritikus, a 44 éves, hétszeres világbajnok pilóta az életéért harcol. Schumacher fejsérülése kómát okozott, azonnali idegsebészeti beavatkozást kellett végrehajtani. A hírt a kórház is megerősítette. „Michael Schumacher kómában és súlyos agyi traumával érkezett a kórházba, azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség. Állapota kritikus maradt” – tudatta a klinika három vezető orvosa által aláírt közlemény.

A BALESET ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

Schumacher a franciaországi téli üdülőhelyen, Méribelben vasárnap 11 óra után szenvedett síbalesetet, helikopterrel szállították a moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba. Schumacher a jelentések szerint két kijelölt sípálya között siklott át, mikor bukott, és egy sziklába ütötte be a fejét a balesetnél, bukósisakja óvta meg valamennyire. Sokkos állapotban volt, de eszméleténél, amikor kórházba szállították, de Grenoble-ba már kómába esve érkezett meg.

17.45-kor a francia csendőrség autója érkezett meg a klinikához, Gérard Saillant traumatológus professzort szállítva. Saillant 1999-es silverstone-i balesete után már kezelte Schumachert. Az RMC Sport orvosi forrásokra hivatkozva azt írta, a trauma miatt Schumachernél agyi vérömleny keletkezett. A Le Dauphiné Libéré saját információi is arról szóltak, hogy a hétszeres Formula–1-es világbajnok állapota rosszabbodott. Késő este Schumacher menedzsmentje a kórházzal egyeztetve bejelentette, hogy a 44 éves sportember állapota kritikus. Schumacher súlyos agyi traumát szenvedett el és kómába esett, ezért azonnali idegsebészeti beavatkozásra volt szükség.

A Formula–1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyerekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte. Pályafutása során több balesetet is szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbat 1999-ben Silverstone-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik