Darabokra tört Schumacher sisakja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.30. 21:09
null
Balra a méribeli síközpont egyik pályája - Schumachert az előtérben láthatóhoz hasonló sziklás területen érte a baleset (Fotó: Reuters)
Egy szemtanú beszámolója alapján Michael Schumacher sisakja darabokra tört, amikor a legendás Formula–1-es pilóta síbalesetet szenvedett vasárnap Franciaországban. Orvosi vélemény szerint az agyi duzzanat tovább nőhet a hétszeres F1-es világbajnok agyában, ami tovább ronthatja az állapotát, de a felépülésében is bizakodhatunk.

 

Michael Schumacher vasárnap reggel 14 éves fiával, Mickkel indult el a franciaországi Méribelben található szállásukról a közelben található sípályákra, de csatlakozott hozzájuk a család néhány barátja is – utóbbiak legalább hárman voltak a Bild beszámolója szerint. A társaság a kijelölt pályára ment, de nem sokkal délelőtt 11 óra után Schumacher elhagyta a biztonságos terepet, és egy mély hóval borított területre ment át. Ezt a méribeli síközpont igazgatója is megerősítette. A 44 éves korábbi F1-es pilóta 11.07-kor vesztette el az egyensúlyát egy sziklának ütközve, majd a feje jobb oldalával nekiesett egy másik sziklának. Schumi barátai értesítették a mentőket, akik néhány perc múlva már ott voltak.
„Amikor megérkeztünk a helyszínre, a darabokra tört sisak, valamint rengeteg vér fogadott bennünket" – nyilatkozta a mentőalakulat egyik tagja.

A balesettel és Schumacher állapotával kapcsolatban már több orvos elmondta a véleményét, a Press Associationnak az egyik londoni idegklinika részéről Christopher Chandler nyilatkozott.

„Minél hosszabb ideig van valaki kómában, annál kisebb esélye van a teljes felépülésre – mondta az orvos. – Nem mondhatjuk, hogy nem fog felgyógyulni, de azt sem, hogy nem szenved maradandó agykárosodást. A bilaterális agysérülés – amikor mindkét agyféltekéje megsérül az illetőnek – nagyon súlyos, és veszélyesebbé válhat. Napokba telhet, mire az agy duzzanata eléri a maximumát. Az agyat egy szilárd, merev burok veszi körül, a koponya, ami nem enged teret a duzzanatnak, ez pedig rendkívül veszélyes. Ez a fajta sérülés ördögi kört indíthat be, amely során egy kis duzzanat tovább fokozza a nyomást, ez újabb duzzadással jár, még több nyomással. A folyamat felgyorsulhat, és az agy létfontosságú részeit is érintheti. Ilyen esetben nagyon nagy bajról beszélhetünk, de a jelenlegi esetben a sérült vélhetően a lehető legjobb ellátást kapta meg. Agysérülést szenvedett, ám a mentők perceken belül kiértek hozzá, és légi úton kórházba szállították. Fél órán belül ellátták, és a grenoble-i ideggyógyászat kezelésébe került.”

 

Állítólag itt történt a baj Schumacherrel (Fotó: Bild)
Állítólag itt történt a baj Schumacherrel (Fotó: Bild)


Schumachert jelenleg mesterséges kómában tartják, állapotáról legközelebb kedd délelőtt terveznek hivatalos tájékoztatást adni.

A hétfő délelőtti sajtótájékoztatóról és a nap eseményeiről itt olvashatnak!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik