F1: Schuminak látnia kell, kik és miket mondtak róla - Coulthard

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.31. 12:26
Miközben Diego Maradonától Bill Clintonig rengetegen szorítanak világszerte a vasárnapi síbalesete után még mindig kómában fekvő Michael Schumacherért, korábbi versenyzőtársa, az immár újságíróként (is) dolgozó David Coulthard mélyreható cikket írt a németről a brit Telegraphban.

„Felemelő látni azt az üzenetáradatot, amelyet az elmúlt két napban Michael felé intézett a világ sporttársadalma, és még azok is, akiknek nem sok közük van a sporthoz. Ez a jelenség is azt támasztja alá, hogy Michael Schumacher a világ egyik kivételes nagysága. Imádkozok érte, hogy jusson túl ezen, és lássa meg a saját szemével, hogy kik és miket mondtak vagy írtak róla ezekben a napokban" – kezdte David Coulthard a cikket.David Coulthard a cikket.

DC szerint Schumacher sohasem kapta meg azt a tiszteletet vagy elismerést, amit megérdemelt volna karrierje során, a skót elismeri, ő is csak mostanában döbbent rá, mekkora sportember is valójában Schumacher.

„Michael éveken át a fő gonosz volt sokak szemében, főleg Nagy-Britanniában: német, kíméletlenül hatékony, ultra agresszív. (...) Néha átlépte a határt, ezért a sportrajongók ferde szemmel néztek rá – többek között én is –, romlott bajnoknak tartottuk, de az eredményei önmagukért beszélnek. Egyenlő feltételekkel versenyeztünk, és az aszfaltba döngölt minket. Nekem is voltak afférjaim vele, a legnagyobb 1998-ban Spában, amikor ütköztünk, majd azzal jött a McLaren garázsába, hogy meg akartam ölni. Később megkérdeztem, megbánt-e valamit a karrierjéből, és amikor nemmel felelt, végleg leírtam. De ez a magabiztosság tette naggyá, ennek köszönhetően lett hétszeres bajnok" – írta Coulthard.

Az egykori F1-es versenyzőtárs elismerte, hogy bár a karrierje során sohasem vallotta be, mert akkor nem lett volna értelme folytatnia, utólag könnyen beláthatja, hogy nem volt Schumacher szintjén.

„Michael volt a mérce nekem is, most már látom. Néha le tudtam győzni, elcsíptem egy-egy győzelmet vagy dobogós helyezést előle, ez ad értéket a karrieremnek – folytatta Coulthard. – Nem mindig voltunk jóban. Az F1-ben Michaelnek két oldala volt, a kíméletlen versenyző és a közvetlen, családos ember. Nem mindig volt tiszta, hogy úgy tekint-e rám, hogy az ő oldalán állok-e, de emlékszem azokra a partikra, amelyeket ő tartott a Német Nagydíj után, és késő éjszaka a medence partján szivarozva, pár ital után azon mosolyogtunk, milyen szerencsések vagyunk."

Coulthard kiemelte, hogy a három év után visszatérő Schumachert sokkal könnyebben elfogadta az angol sajtó, és hogy a Mercedesnél látott gyengébb teljesítményei még inkább kiemelték azokat az erényeit, amelyek naggyá tették az „első karrierje során".

„Ez a síbaleset ismét összeköt minket Michaellel, aki családapaként fekszik egy kórházi ágyon, mellette a felesége és a gyermekei. Ezzel mindannyian azonosulni tudunk, de az a szörnyű, hogy egy balesetnek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy igazán megmutassuk, hogy is érzünk valaki iránt. Az orvosok küzdenek az életéért, ő is megvívja a maga csatáját, és meg is fogja nyerni, mert látnia kell azt, mekkora mozgalmat indított el világszerte."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik