Kovalainen: a tapasztalatlanság nem jelent hátrányt a fejlesztésekben

Vágólapra másolva!
2007.12.27. 15:35
A McLaren-Mercedest nem éri hátrány a jövő évi fejlesztések terén, még úgy sem, hogy két olyan versenyzőt szerepeltet a Formula-1-es világbajnokság futamain, aki csak második szezonjára készül. A wokingiak közeljövőjéről a Renault-tól leigazolt finn pilóta, Heikki Kovalainen beszélt.
Heikki Kovalainen ismerkedik a McLarennel
Heikki Kovalainen ismerkedik a McLarennel
Heikki Kovalainen ismerkedik a McLarennel
Heikki Kovalainen ismerkedik a McLarennel

A 26 éves Kovalainen ráadásul „ígéretet” is tett új munkaadójának: mindent megtesz azért, hogy megismétlődjenek az idei sikerek.

„Rengeteg teszttapasztalatot szereztem, sok km-t tettem meg a Renault-nál. Képes leszek arra, hogy segítsem a csapat fejlődését. Ha pedig tapasztalatlanságunk miatt Lewis-zal együtt mégis megakadunk, akkor Pedro (de la Rosa) még mindig segíthet” – kezte nyilatkozatát a finn versenyző, aki idén 17 futamon 30 pontot gyűjtött és második helyen ért célba a Japán Nagydíjon.

A kétszeres világbajnok, idén harmadik Fernando Alonso szerződésbontása után a McLaren a mezőny egyik legtapasztalatlanabb kettősére bízta a 2008-as feladatokat, hiszen a finn pilóta csapattársa, az idén ’ezüstérmes” Lewis Hamilton is 2007-ben szerepelt először a száguldó cirkusz futamain. Így várható, hogy az eddiginél is nagyobb szerep hárul a versenyeken közti gyakorlásokon a rutinos Pedro de la Rosára.

„Egyike az F1 legjobb tesztpilótáinak, rendkívül gyors – jegyezte meg Kovalainen, majd így folytatta: Úgy akarunk elutazni Melbourne-be, hogy biztosak legyünk, minden tőlünk telhetőt megtettünk a lehető legjobb eredmény eléréséért. Ez a legfőbb téli célunk”.

Heikki Kovalainen már megkezdte a felkészülést. A McLaren wokingi gyárában ismerkedik új kollégáival és már kipróbálta a csapat ultramodern szimulátorát is.

„A McLaren a Formula-1 legjobb csapata és csak akkor elégedett a vezetés, ha futamot nyernek a versenyzők. Természetes, hogy én is ezért a célért dolgozom. De most még az a legfontosabb, hogy megismerjem a csapatot, hogy erős kapcsolatokat építsek ki, amelyek révén versenyben lehetek a jó eredményekért. Erre összpontosítok, nem is gondolok a versenyekre. Ez egyelőre csak energiapazarlás lenne” – zárta az autosport.com-nak adott nyilatkozatát a finn versenyző.

Hírügynökségi beszámolók szerint január 7-én Stuttgartban mutatják be a McLaren-Mercedes új versenyautóját, az MP4/23-as jelzésű gépet.

Az ünnepélyes bemutatót a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumban bonyolítják le, amelyen jelen lesz az istálló két pilótája, a brit Lewis Hamilton és a finn Heikki Kovalainen, továbbá a wokingi csapat teljes vezérkara.

Az idei világbajnokságon Hamilton a második lett a pilóták versenyében, a spanyol Fernando Alonso pedig, aki a Renault-hoz szerződött, a harmadik helyen végzett. A konstruktőri versenyben a McLaren-Mercedes szeptemberben elvesztette az összes, addig szerzett pontját, valamint 100 millió dolláros büntetést kapott, mert Nigel Stepney, a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik