Az Európa-ligában is sorsoltak, a Paks román másodosztályú ellenfelet kapott

Vágólapra másolva!
2024.06.18. 15:11
A Magyar Kupa-győztes Paks ellenfelet kapott (Fotó: Dömötör Csaba)
A labdarúgó Bajnokok Ligájához hasonlóan az Európa-ligában is megtartották a 2024–2025-ös kiírásának első sorsolását. A Borussia Dortmund BL-döntős veresége miatt a Paksi FC kénytelen már az első körben megkezdenie szereplését, más magyar vagy külhoni csapatunk nem volt érdekelt a mai sorsolásnál. Bognár György együttese kiemeltként egy nem kiemelt gárdát kapott, a Román Kupa-győztes másodosztályú Corvinult.

A sorsolás előtt a klubokat – szokás szerint a korábbi nemzetközi szereplésüket összesítő UEFA-koefficiens alapján – két halmazba osztották: az egyikbe a kiemeltek, a másikba a nem kiemeltek kerültek. 

Fontos tudni, hogy politikai ellentétek miatt az idény során örmény–azeri, gibraltári–spanyol, koszovói–bosnyák, koszovói–szerb, koszovói–orosz, ukrán–orosz és ukrán–fehérorosz párosítás nem jöhet létre. Oroszország ukrajnai agressziója miatt az orosz klubok eltiltása továbbra is érvényben van.

A selejtező négy fordulón át tart; ezen az úton 12 csapat jut a 36-os főtáblára. A Bajnokok Ligája selejtezőjéből 11 csapat érkezik ugyanoda: a bajnoki ág playoffjának öt vesztese, a ligaág playoffjának két vesztese, valamint a ligaági selejtező 3. fordulójának négy vesztese. A főtáblán 13 hely a bajnokságok erősorrendje, valamint a bajnoki helyezések alapján már elkelt (a listát lásd lejjebb).

Az Európa-liga új rendszerű – a Bajnokok Ligájához hasonló – ligaszakaszában 36 csapat vesz részt, mindegyik nyolc mérkőzést játszik. A végtabella első nyolc helyezettje bejut a nyolcaddöntőbe, a 9–24. helyezettek kétfelvonásos playoffot játszanak, a győztesek szintén bejutnak a legjobb 16 közé.

A döntő 2025. május 21-én Bilbaóban lesz.


A selejtező első fordulójában kezd a Paksi FC – ha a Borussia Dortmund nyerte volna a Bajnokok Ligáját, akkor a második körben kezdett volna –, a magyar csapatot a kiemeltek között találjuk. A negyedik, utolsó körben van a Topolyai SC, amely veresége esetében is biztosan főtáblás, akkor a Konferencia-ligában szerepelne ősztől.

EURÓPA-LIGA
A SELEJTEZŐ 1. FORDULÓJÁNAK TAGJAI

KIEMELTEK
Sheriff (moldovai)
Maribor (szlovén)
Tobol (kazah)
Wisla Kraków (lengyel)
Pafosz (ciprusi)
PAKSI FC (magyar)

NEM KIEMELTEK
Elfsborg (svéd)
Corvinul (román)
Botev Plovdiv (bolgár)
Zire (azeri)
Ruzomberok (szlovák)
Llapi (koszovói)

A SORSOLÁS EREDMÉNYE (AZ ELÖL ÁLLÓ CSAPATOK JÁTSSZÁK HAZAI PÁLYÁN AZ ELSŐ MÉRKŐZÉST)
Botev Plovdiv (bolgár)–Maribor (szlovén, kiemelt)
Elfsborg (svéd)–Pafosz (ciprusi, k.)
PAKSI FC (magyar, k.)–Corvinul (román)
Sheriff (moldovai, k.)–Zire (azeri)
Llapi (koszovói)–Wisla Kraków (lengyel, k.)
Ruzomberok (szlovák)–Tobol (kazah, k.)

A PAKS ELLENFELE, A CORVINUL

A román futball előző idényének legnagyobb meglepetését okozó erdélyi klub lesz a Paks ellenfele az Európa-liga első selejtezőkörében. A vajdahunyadi Corvinul a nyolcvanas évek elején érte fénykorát, mint a későbbi edzőlegenda, Mircea Lucescu első csapata, de az elmúlt három évtizedben kizárólag alsóbb ligákban szerepelt. A másodosztályba is csak egy éve jutott vissza, és meglepetésre második lett, miközben négy élvonalbeli együttest (Sepsi OSK, CFR, Voluntari, Otelul Galati) legyőzve a kupát is elhódította. 

A kiemelkedő szereplésre azonban nem volt felkészülve a klub, amely szervezeti formája miatt nem szerepelhet az élvonalban. A Corvinul ugyanis, a helyi önkormányzatok által működtett alsóbb ligás romániai klubokhoz hasonlóan közhasznú egyesületként működik – miközben az élvonal küzdelmeit megrendező Profi Liga csak cégformában működő klubokat vesz fel a tagjai közé. A Corvinul idén nyárra tervezte az átalakulást, de a kupagyőzelem „bekavart”: az európai kupalicencet még a régi, közhasznú klub sportengedélyére kérte és kapta meg. A Liga 2-be pedig már az új sportengedélyével nevezne, csakhogy ez jogilag lehetetlen: ha csak egyetlen párharcot nyer az EL-ben vagy a Konferencia-ligában, lejár a nevezési határidő, és a következő idényt is feljutási jog nélkül kezdi el a Florin Maxim edzette csapat.

Mivel a vajdahunyadi stadion sem alkalmas nemzetközi mérkőzések rendezésére, a Corvinul Nagyszebent választotta európai otthonául – nemcsak mert ez van a legközelebb Hunyadhoz, hanem mert a Román Kupát is itt hódította el májusban.

„Nyilván nem véletlenül nyer valaki Román Kupát, pláne másodosztályú csapatként, de azt hiszem, minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy ezen a párharcon tovább kell lépnünk” – mondta az M1 aktuális csatornának Haraszti Zsolt.

A 32 éves középpályás kemény, fizikális meccsre számít, de meglátása szerint nem kell nagy újdonságot elővenniük, csak azt kell játszaniuk, amit eddig.

„Nem állunk meg, futunk az utolsó percig, minden ellenfélnek nekimegyünk, az pedig majd kiderül, hogy előny-e, hogy hazai pályán kezdünk” – tekintett előre a tolnaiak játékosa, aki bízik abban, megfelelő különbségű előnnyel tudnak majd elutazni a romániai visszavágóra.

Az első mérkőzés július 11-én Pakson kerül megrendezésre, míg a visszavágóra július 18-án kerül sor.

A SELEJTEZŐ MENETRENDJE
 

Sorsolás

Mérkőzések

1. forduló

június 18.

július 11., 18.

2. forduló

június 19.

július 25., augusztus 1.

3. forduló

július 22.

augusztus 8., 15.

Playoff

augusztus 5.

augusztus 22., 29.

A főtábla, azaz a nyolcfordulós ligaszakasz sorsolását augusztus 30-án tartják.

AZ EL-FŐTÁBLÁRA SELEJTEZŐ NÉLKÜL FELKERÜLT 13 CSAPAT
(Bár csoportok nem lesznek, a párosítást az erősorrendet figyelembe véve, sorsolási kalapok alapján készítik el.)
1. KALAP: Roma, Lazio (olaszok), Manchester United, Tottenham Hotspur (angolok), FC Porto (portugál), Eintracht Frankfurt (német)
Még nem tudni, melyik kalapban lesz: Real Sociedad, Athletic Bilbao (spanyolok), AZ (holland), Olympiakosz Pireusz (görög), Lyon, Nice (franciák), Hoffenheim (német)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik