Öttusa: magyar bronzzal fejeződött be a vk-döntő

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.06.04. 20:55
null
Bauer Blanka és Szép Balázs összeállítású vegyes váltó bronzérmet szerzett Ankarában (Fotó: Török Attila)
Az ankarai öttusa világkupadöntőn a magyar küldöttség a Bauer Blanka, Szép Balázs összeállítású vegyes váltónak köszönhetően nem maradt érem nélkül.

Nem maradt érem nélkül a magyar küldöttség a török fővárosban, Ankarában megrendezett világkupadöntőn, köszönhetően a Bauer Blanka, Szép Balázs összeállítású vegyes váltónak. A vívás nagyon gyengén sikerült a mieinknek, csupán egy válogatottat előztek meg, a tizedik helyen álltak a 11 induló között. A lovaglást ezzel szöges ellentétben hibátlan pályával megnyerte a magyar egység, míg a bónuszvívásban két győzelemmel négy plusz pontot szerzett, ennek köszönhetően a hatodik helyre lépett előre. A bónuszvívás alatt eleredt az eső, emiatt egyórás kényszerszünet lassította a versenyt. Helyezését megtartotta az úszásban kettősünk, 2:04.43-as idővel hetedik lett a számban Bauer és Szép. A laser run aztán szintén remekül sikerült, egészen a harmadik pozícióig szaladt a magyar duó, amely 12:40.81 perccel meg is nyerte a kombinált versenyszámot. Az elrontott vívás tehát végül nagyon sokba került Baueréknek, így hiába nyerték meg a lovaglást és a laser runt is, nem volt esélyük a jobb pozíció elérésére. Az egyéni versenyben szombaton Bőhm Csaba negyedik, Szép Balázs hetedik lett, míg a nők 18-as fináléjában nem volt magyar, Bauernek és Guzi Blankának sem sikerült kiharcolnia a szereplést. A két győztes, az egyiptomi Mohanad Saban és az olasz Elena Micheli olimpiai kvótát szerzett. A vk-döntőn a sorozat négy állomásán gyűjtött pontok alapján lehetett részt venni.

VILÁGKUPADÖNTŐ, ANKARA
Vegyes váltó:
1. Kim Szun Vu, Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1359 pont, 2. Castaudi, Patte (francia) 1338, 3. Bauer Blanka, Szép Balázs 1332

A UIPM még reménykedik, hogy olimpiai sportág marad az öttusa

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjáért felelős testülete nem javasolja, hogy az öttusa szerepeljen a párizsi megméretést követő ötkarikás játékokon, noha a Nemzetközi Öttusaszövetség Klaus Schormann vezette, sokat bírált elnöksége még a lovaglást is feláldozta annak érdekében, hogy más legyen a döntés – írta az insidethegames.biz portál az Egyesült Öttusa elnevezésű mozgalom állítására hivatkozva. Egyetlen remény maradt: október 12-13-án az indiai Mumbaiban a NOB végrehajtó bizottsága még elutasíthatja az előterjesztést, amely halálra ítélné az ökölvívást és a súlyemelést is. A klasszikus sportágak vetélytársai a baseball, a softball és a krikett, amelyek egyrészt amerikai gyökerekkel bírnak, másrészt jelentős piacot nyithatnak meg Ázsiában. A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vasárnap közleményben reagált a fentiekre, amelyben kifejti, hogy a 2028-as játékok programjával kapcsolatos döntéshozatali folyamatban nem történt változás, és a UIPM elutasítja az öttusa státuszának változására utaló sajtóhíreket. Hozzáteszi, ahogyanThomas BachNOB-elnök korábban elmondta, az öttusa különbözik attól a két sportágtól, vagyis az ökölvívástól és a súlyemeléstől, amelyeket a sportágak irányító testületeiben fellépő gondok miatt kihagytak a Los Angeles-i olimpia egyelőre nem végleges programjából. A UIPM továbbra is optimista, bízik a mumbai ülés pozitív kimenetelében, és fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy az öttusa a játékok műsorán maradjon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik