Nemzet Sportolója: ki lesz az új tag? Ön kit választana?

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.03.19. 08:08
null
Székely Éva, a Nemzet Sportolója február 29-én, 92 évesen hunyt el
Február végén 92 évesen elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója. A tagság ismét választás elé néz. Hogy mikor és kiket javasol 12.-nek az illusztris társaság 11 tagja, arról egyelőre nincs pontos információ, csak annyi: hamarosan.

 

A 2004-es sporttörvény hívta életre a Nemzet Sportolója kitüntető címet, amelyet azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elérő magyar sportolók kaphatnak, akik sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be a sportéletben. A cím egyéni és csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető.

A kitüntetettek száma egyidejűleg legfeljebb tizenkettő lehet, ám Székely Éva halálával tizenegyen maradtak az illusztris társaságban. Hogy a tagok mikor kezdik meg a jelölést, arról olimpiai bajnok vívónknál, a Nemzet Sportolójánál, Schmitt Pálnál érdeklődtünk.

„A szavazás összehívásáról Szabó Tünde államtitkár asszony dönt majd, de a jelenlegi vírushelyzetben nyilvánvalóan nem sürgető kérdés ez, hiszen sokan vagyunk olyan korban, amikor életbe vágóan fontos az otthon maradás. Természetesen elektronikus úton is meg lehet tenni javaslatainkat. A szavazás menete tulajdonképpen úgy néz ki, hogy mindenki felírja egy papírra annak a személynek vagy személyeknek a nevét, akiket Nemzet Sportolójának javasol. A legkevesebb szavazatot kapó sportolók kiesnek, a többiek továbbmennek a következő körre, s végül a legtöbb szavazatot kapó jelölt kerül majd az államtitkár asszony elé, aki a kormány elé terjeszti az általunk javasolt személyt. A magyar sport rendkívül gazdag sikerekben, olimpiai bajnokok egész sorából, rendkívüli egyéniségek közül választhatunk. Nem rejtem véka alá a javaslatomat sem, az olimpiai bajnokok közül az öttusázó Török Ferencet és a birkózó Hegedüs Csabát, valamint a tájfutó Monspart Saroltát írom fel, az ő általa indított mozgalmak nagy hatást gyakoroltak itthon a szabadidősport fejlődésére. De még egyszer hangsúlyozom, talán sokan egyetértenek abban, nem feltétlenül most van itt a szavazás ideje. Vigyázzunk egymásra.”

Schmitt Pál mellett lapunk is számba vette, kiknek a neve vetődhet fel a szavazáson. Az általunk felsorolt korábbi kiválóságok között akadnak olyanok, akik nem szereztek olimpiai aranyat, ám a címre mindenképpen érdemesek.

TELEFONON SZAVAZNAK

Lapunk természetesen megkereste Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt is, aki elárulta, folyamatban van az ügy. A járványra való tekintettel a korábbi gyakorlattól eltérően nem személyesen találkoznak a nemzet sportolói, hanem telefonon egyeztetnek, majd pedig szavaznak. (Korábban is volt példa erre, amikor valaki például egészségügyi okok miatt nem tudott megjelenni a találkozón.) Szabó Tünde személyesen koordinálja a választást, és azt is elárulta, hamarosan eldől, ki lesz az „elitcsapat” 12. tagja.

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

SZAVAZÁS

Székely Éva halálával tizenegyen maradtak a Nemzet Sportolóit egyesítő illusztris társaságban. Ön kit választana új tagnak?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik