TÓTH ANITA 2010.04.18 19:06 Frissítve: 2014.09.03 03:24

„Fergeteg” száguldása várható mostantól a Balatonon

A Fergeteg ott állt egy bakon a balatonaligai kikötőben. Egyszerűen gyönyörű volt, s arra várt, hogy hivatalosan is felavassák. Elhangzottak a beszédek, lekerült a lepel és tört a pezsgősüveg a hajótesten – túl voltak a ceremónián, és most már jöhet az igazi mulatság, hiszen egy ilyen hajóval vitorlázni már önmagában is élvezet. Hát még versenyezni...

 

Egy
Egy "Fergeteges" avatás... (Fotó: setentafoto.com)
A LIBERÁKRÓL

A liberák jelenleg a leggyorsabb egytestű vitorlás hajók Európában és méreteik is lehetővé  teszik, hogy hozzájáruljanak a magyar vitorlássport népszerűsítéséhez. A Fergeteg teljes hossza több mint 16 méter, szélessége a trapézokkal együtt 8 méter, az árboca pedig majdnem 20 méter. Az ultramodern anyagokból készült hajó súlya így is csupán 1100 kilogramm, amivel elérheti akár a 30 csomós (körülbelül 54 km/órás) sebességet is

A kormányos, Marton Balázs korábban is versenyzett már ilyen hajóval – s éveket töltött a többszörös Kékszalag-győztes Litkey Farkas csapatában –, nem csoda hát, hogy vágyott egy sajátra... S az elképzelést tett követte.

Marton megvette a korábban OPNI néven ismert libera hajótestét, s elkezdődött a kőkemény munka, amely mostanra fejeződött be. A hajó (immár Fergeteg néven) nagyon szép, és készen áll a száguldásra, ami esetében valóban nagy tempót jelent, hiszen ezt a típust találóan „rohanógépnek" is nevezik.

„A hajó olyan, mint a nő. Nem ez vagy az a része szép, hanem globálisan. És Fergeteg egyszerűen gyönyörű – mondta nem titkolt elfogultsággal a hangjában Marton. – S hogy mi a célunk vele? Azt hiszem, ez nem is lehet kérdés: szeretnénk minél jobban szerepelni a Kékszalagon. Nem mondom, hogy nyerni, hiszen ahhoz nagyon sok mindennek együtt kell állnia, de legalább az első hatba bekerülni..."

A célkitűzés reálisnak tűnik, főleg mert a fő posztokon nagy rutinnal bíró, tapasztalt vitorlázók irányítják a hajót. A csapatépítés körülbelül fél éve tart, hamarosan pedig elkezdődik a tényleges felkészülés: Marton Balázs legénysége mostantól edzéssel és összeszokással tölti a hétvégéket, hogy a lehető legjobban felkészüljön Európa legpatinásabb tókerülő versenyére, a balatoni Kékszalagra.  

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.

2020.11.19 20:30:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Aján Tamás gyanúba hozott veje folyosói hangokról, listákról, ravasz csavarokról és a bandyről.

2020.11.16 17:46:00

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sportolásra optimalizálták, az elérni kívánt pulzus intervallum érték is beállítható. (x)

pr PR