Darts: álomszerű kezdés vagy befejezés? Jön a vb-döntő!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.01. 18:08
null
Phil Taylor vagy Rob Cross?
Vészesen közeleg az új év első jelentős sporteseménye, a PDC dartsvilágbajnokságának döntője: a meglepetésszerűen, élete első vb-jén döntőbe kerülő Rob Cross a 16-szoros világbajnokkal, Phil Taylorral csap össze. Utóbbi a találkozó után befejezi profi karrierjét. Rövid felvezető cikkünkkel hangolunk a fináléra.

 

 

Ha a torna elején bárki azt mondja, hogy a fent említett két úriember vívja a döntőt, kevesen hittek volna neki. A pályafutása végéhez közeledő klasszis, Phil Taylor döntőbe jutásában sem lehettek biztosak a nézők, de hogy a másik ágon Rob Cross kerül a fináléba – nos, azt senki sem várta.

A 27 éves, 20. helyen kiemelt fiatalembernek a jelenlegi élete első PDC-világbajnoksága. Nem csoda hát, hogy mindenkit meglepett.

A címvédő Michael van Gerwent fantasztikus mérkőzésen legyőző Cross többször is összekerült már az évad második felében a holland kiválósággal, aki három döntőben is legyőzte az angolt. Azonban a hat meccsnyilat is elrontó világbajnok ezúttal kénytelen volt gratulálni ellenfelének.

A „Voltage” (magyarul: Feszültség) becenevű játékos karrierjében akadtak nehézségek: előfordult olyan eset, hogy annyira nem akart versenyre menni, hogy egy barátjának kellett elráncigálnia az egyik kvalifikációs tornára. Illetve egy időben háttérbe szorultak nála a nyilak: Cross családapa, akinek három gyermeke is van – a civilben villanyszerelőként dolgozó játékosnak el kellett tartania a famíliát.

„Phil a kedvenc játékosom. Domináns, de nekem a saját dolgommal kell törődnöm. Sosem vártam ilyen felemelkedést – csak egy egyszerű munkásember vagyok” – mondta a mindent eldöntő találkozó előtt Cross, ellenfelét méltatva.

Apropó, ellenfél! A döntőt megelőzően a szintén angol Paul Nicholson azt mondta a 17. világbajnoki címéért pódiumra lépő Taylorról, hogy piszkos trükköket is bevetett a vb-n a siker érdekében.

„Beszéltem néhány ellenfelével, például Keegan Brownnal és Gary Andersonnal. Mindketten köhögést hallottak több alkalommal, amikor Phil hátrasétált. Amikor pedig próbálták összeszedni magukat, és egy kicsit koncentrálni, beszélt hozzájuk.”

Akár így volt, akár nem, vitathatatlan, hogy Taylor a sportág legendája. Tizenhat világbajnoki címéhez természetesen senki nem ér fel – megdöbbentő, hogy amikor az első világbajnokságát megnyerte (még a BDO-nál), Cross mindössze 7 hónapos volt.

Ma azonban már ellenfelekként lépnek a pódiumra. Sosem játszottak tétmérkőzést egymás ellen, ezen a tornán a körátlag (100.47–100.2) és a 180-asok (55–26) tekintetében Cross, duplákban (41.66%–52.08%) és 100 feletti kiszállókban (5–9) Taylor a jobb.

Hogy ma ki lesz a jobb, az hamarosan kiderül, a döntőt élő, szöveges cikkben közvetítjük oldalunkon!

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
21.00:
Rob Cross (angol, 20.)–Phil Taylor (angol, 6.) (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik