Bemutatták az új panoptikumot Budapesten

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.23. 18:24
Méltó helyszínre került a 17 magyar hírességnek is emléket állító Madame Tussauds a magyar fővárosban. Az olyan hatalmasságokat megörökítő tárlatot, mint Puskás Ferenc, Bud Spencer, vagy éppen Hosszú Katinka, a sajtó munkatársai két nappal a hivatalos megnyitó előtt megtekinthették.
Puskás Ferenc pontos mása is megtekinthető a panoptikumban (Fotó: Dömötör Csaba, A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)
Puskás Ferenc pontos mása is megtekinthető a panoptikumban (Fotó: Dömötör Csaba, A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)


Kedden fél tizenegykor már egyre népesebb társaság gyülekezett a Vörösmarty tértől néhány méterre található Dorottya Palazzo kapujában, hiszen itt állították ki azt a több mint ötven viaszfigurát, amelyek a világ legkülönbözőbb hírességei előtt tisztelegnek. A sajtó munkatársai izgatottan, és a nagy érdeklődésre való tekintettel kissé klausztrofóbiásan várták, hogy elkezdődjön az esemény, és végre a főcsarnokban minket fogadó ízelítő után, a teljes kiállítást megtekinthessük.

Mielőtt azonban erre sok kerülhetett volna, még a megnyitóünnepség keretein belül a múzeum megálmodói és létrehozói rövid beszédekkel emlékeztek vissza az átadásig vezető rögös útra, és örömüket fejezték ki, hogy csütörtöktől végre a nagy közönség előtt is kitárja kapuit a múzeum. Többek között Kreinbacher József vállalkozó, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint a fővárosi brit nagykövet, Paul Fox is beszédet mondott, utóbbi magyarul kezdte szónoklatát: „Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek ma, gratulálok, hogy sikerült megnyitni ezt a fantasztikus múzeumot” – mondta, majd a közönség hallgatólagos engedelmével angolra váltott. „Azért gyűltünk össze, hogy ne csak ezt a kiállítást, hanem Budapest csodás történelmét és vibráló szellemiségét ünnepeljük. Az Egyesült-Királyság és Magyarország közötti együttműködés eredménye, hogy létrejöhetett a tárlat. A Madame Tussauds több, mint kétszáz éve ragadja meg a történelem, a művészet és a hírnév esszenciáját, ezért igazán büszke vagyok arra, hogy ez az ikonikus márka végre Magyarországra, annak fővárosába is megérkezett, amelynek építészete és kulturális öröksége hihetetlenül gazdag” – zárta beszédét a nagykövet, majd ismét magyarul köszönte meg a figyelmet.

A köszöntők után az esemény érdemi része is kezdetét vette, és az újságírók közösen indultak a kiállítás felfedezésére, amelyen politikai személyiségek, filmsztárok, történelmi figurák és sportolók pontos másai is megtekinthetők, viaszszobrok formájában. Természetesen a kiállítottak között volt Puskás Ferenc is, akinek családja is eljött az ünnepélyes alkalomra, és unokájával, Puskás Rékával volt lehetőségem néhány szót váltani.

„Nagyon elégedett vagyok a szobor láttán, tökéletesen visszaadja nagyapám kinézetét, a férjem és a lányom is ezen a véleményen vannak, az egész család odavan érte, még akkor is, ha nagyjából tudtuk milyen lesz, hiszen a készítés folyamatának is részesei voltunk, de teljesen más így kiállítva, mint a műhelyben” – mondta Puskás Réka. Az unoka kérdésemre elmondta, rengetegszer látta a nagypapát élőben játszani, sőt még annál is többször fociztak vele. „Mindig hagyta, hogy nyerjünk, hihetetlenül kedves nagypapa volt. Egészen 2006-ig, mikor elhunyt, nagyon sokszor láttuk egymást. Volt, hogy ő látogatott meg minket, volt, hogy mi őt, és nyaranta még többet lehettünk együtt. Neki mindig is a futball és a család volt a két legfontosabb dolog az életében” – emlékezett vissza Puskás Réka.

Papp László szobrával is találkozhatnak a látogatók
Papp László szobrával is találkozhatnak a látogatók

Nem messze minden idők talán legnagyobb magyar labdarúgójának és Papp Lászlónak a pontos másától, a jelen egyik klasszisának, a háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinkának a szobra is megtekinthető, aki egyébként maga is részt vett a megnyitón. Kérdésemre elmondta, nagyon tetszik neki a szobor, amely a versenyformájában ábrázolja. Hosszú a viaszbábu öltözékének megtervezéséből is kivette a részét, szerette volna, ha nem hagyományos úszódressz van rajta, hanem kissé ünnepélyesebb, csinosabb, és ötvözi a sportot a díjátadók ünnepélyességével. Az eredmény pedig magáért beszél.

„Óriási megtiszteltetés volt bekerülni ebbe a terembe, ahol olyan emberekről készült szobrok vannak kiállítva, akik a sportágukban a legjobbak voltak. Jó visszajelzés ez nekem, megerősít abban, hogy valamit jól csináltam a karrierem során” – mondta Hosszú. „Nagyon precíz mérési folyamatok előzték meg a szobrászok munkáját. Én a koronavírus miatt nem tudtam kiutazni Londonba, hogy személyesen vegyenek rólam mintát, így a magyar Madame Tussauds-csapat segített, és online készítettek rólam rengeteg felvételt, mérést, videót, és így készülhetett el a szobor” – avatott be a korábbi olimpikon a készítési folyamatba.

Hosszú Katinka elégedetten mosolyog saját magára
Hosszú Katinka elégedetten mosolyog saját magára

Az interaktív kiállításon nem érvényes a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” regula, a tervezők igyekeztek élővé tenni a tárlatot, így például Petőfi Sándor bábuja mellett a mesterséges intelligencia segítségével költhetnek verset az érdeklődők, de akár a filmsztár, George Clooney mellé is lehuppanhatnak a padra, ha éppen pihenni támadna kedvük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik