Új arcoktól várhatjuk a csodát a Bajnokok Ligájában

Vágólapra másolva!
2023.02.14. 07:10
null
Hvicsa Kvarachelia és Victor Osimhen szárnyakat adott a Napolinak, szerencsés sorsolással a győzelmet is megcélozhatják (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Kedden és szerdán két-két mérkőzéssel, a jövő héten pedig (szintén kedd-szerda felosztásban) további négy találkozóval folytatódik a Bajnokok Ligája: a legrangosabb európai klubsorozatban immár a legjobb nyolc közé jutás a tét, s a dicsőségért rengeteg ismerős arc száll harcba, egyúttal megjelentek az új trónkövetelők is – körképet készítettünk a kupatavasz előtt.



Könnyen előfordulhat, hogy a 2022–2023-as Bajnokok Ligája tavaszi szezonjában olyan futballisták kerülnek középpontba, akik idáig egyáltalán nem, vagy inkább csak az őszi csoportküzdelmekben villogtak. Utóbbi kategóriába tartozik Erling Haaland, aki negyedik idényét tölti a sorozatban, ezalatt 23 mérkőzésen 28 gólt szerzett. A 22 esztendős csatár ebben az ütemben könnyen csúcstartóvá válhat, ám a sorozat legjobb gólvágói a legfontosabb találatai­kat késő tavasszal szerzik. A norvég klasszisnak a Borussia Dortmund játékosaként egy Paris Saint-Germain elleni nyolcaddöntős és egy Manchester City elleni negyeddöntős szereplése van, és bár egyik esetben sem az ő góljai hiányoztak, ennél tovább nem jutott. Ehhez képest általános vélekedés, hogy a Manchester Citynél a határ a csillagos ég, de minimum Európa trónja. Elsőre több korábbi csapattárson és Szoboszlai Dominik személyében egy jó baráton át vezet az út, hiszen a nyolcaddöntőben Manchester City–RB Leipzig összecsapást rendeznek.

FIATALOK A PLACCON

Nemcsak a City ütötte meg a főnyereményt egy nyári átigazolással. Hvicsa Kvarachelia minden előzmény nélkül, 21 évesen robbant be az európai topfutballba, és a 2020-ban szerződtetett Victor Osimhennel együtt a Serie A-t és a Bajnokok Ligáját is letarolhatja ebben az idényben. A 24 éves nigériai támadónak ez a második BL-idénye, korábban a Lille színeiben gólokat is szerzett, ám a franciáknak esélyük sem volt továbbjutni a csoportból 2019-ben. A nápolyiaknak az olasz bajnoki cím szinte zsebben, a BL-ben a legjobb 16 között az Eintracht Frankfurt pedig kötelező feladatnak ígérkezik.

Sikerük az utóbbi hónapok alapján nem okozna meglepetést, és az sem, ha a nyár óta 29 gólt szerző és 28 gólpasszt jegyző grúz-nigériai kettős vezérletével méltó kihívói lennének a legnagyobbaknak is.
Ha azokról a fiatalokról esik szó, akik a tavasszal nagyot alakíthatnak, a Chelsea teljes játékoskeretét is felsorolhatnánk. A figyelem középpontjába így is két 22 éves játékos, Enzo Fernández és Mihajlo Mudrik kerül. Ők ketten több közös vonással büszkélkedhetnek: több mint 100 millió eurós téli átigazolással kerültek a kékekhez, az ősszel nagyszerűen szerepeltek a Bajnokok Ligájában, valamint tőlük várják a csapat újjászületését. A Benficától igazolt Enzo Fernández a világbajnokságon már bizonyított, és most a középpálya motorja lehet, amelynek Joao Félixet, Hakim Zijest, Kai Havertzet és Mudrikot kell kiszolgálnia. A Premier League-ben csak kilencedik, és „menthetetlennek” tűnik a Chelsea, ám a Dortmund elleni BL-nyolcaddöntőben esélyesként lép pályára a megfiatalodott csapat.

 

FÉLKARÚ (?) ÓRIÁSOK CSATÁJA

Az előző két idény döntősére kilenc hónap elteltével szinte rá sem lehet ismerni. A Liverpool 2022 májusában még mind a négy megszerezhető trófeáért harcolt, mint emlékezetes, az angol Ligakupát és az FA-kupát megnyerte, míg a Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben ezüstérmet szerzett. A nyáron aztán elveszítette Sadio Manét, s bár úgy tűnt, Darwin Núnezzel sikerül pótolni, az utóbbi évek egyik leghasznosabb támadójának góljai mégiscsak hiányoznak az Anfield Roadon. A nyáron a Community Shiel­det még begyűjtötte Jürgen Klopp legénysége, azóta azonban minden sorozatban szenved. Ennek a következő okai lehetnek: a korábbi átigazolási politika felrúgása, a keret lassú kiöregedése és motiválatlansága, valamint a középpályán a minőség hiánya. A vörösök nagyon kevés gólt szereznek, letámadásuk közel sem olyan hatékony, mint korábban, és a labdabirtoklás során mutatott játékuk sem éri el a topcsapatok szintjét. A sorsolás idején úgy tűnt, a Liverpool óriási pofonba szalad bele a Real Madrid ellen, ám a királyiakkal együtt ez a vélekedés is jócskán erejét vesztette.

A madridiak a nyáron ott folytatták, ahol a Liverpool elleni BL-döntőben abbahagyták. A Frankfurt elleni európai Szuperkupa-mérkőzést 2–0-ra megnyerték, és bár Casemiro még augusztusban távozott, Aurélien Tchouameni tökéletesen pótolta őt a hatos pozíciójában. Novemberre azonban mintha kidurrant volna a lufi: az aranylabdás Karim Benzema gyakran bajlódik sérüléssel, és nincs olyan támadó, aki pótolná a góljait és gólpasszait, valamint a támadásépítésben játszott szerepét. A világbajnokság óta a csapat, de főleg Luka Modric, Dani Carvajal és Federico Valverde messze formán kívül futballozik (bár az uruguayi mintha feltámadt volna a klub-vb döntőjében). A spanyol Szuperkupáért a Barcelona 3–1-gyel küldte haza a madridiakat, akik a La Ligában sem képesek lépést tartani a verhetetlen katalánokkal.

 

Jürgen Klopp és Carlo Ancelotti problémáinak forrása, hogy nincs lehetőségük minőségi cserékre. Az olasz edző ugyan felfedezte Dani Ceballost, ám rajta kívül csak a Castilla fiataljaihoz nyúlhat, hiszen a jelek szerint Florentino Pérez a klub minden megtakarítását a Santiago Bernabéu Stadion felújítására fordítja.

Oda-visszavágós párharcot legutóbb a 2020–2021-es negyeddöntőben vívott a Liverpool és a Real Madrid, és érdekes módon a példátlan sérüléshullámok miatt akkor is kisebb krízishelyzetben voltak a csapatok. Két éve Vinícius Jr. vezérletével jutott az elődöntőbe a Real Madrid, és bár gyülekeznek a felhők a Bernabéu felett, meglepetés lenne, ha a Liverpool jut tovább a párharcból.

 

FELSEJLŐ DICSŐSÉGEK

A nyolcaddöntő kakukktojásának is tekinthetnénk a Bruges–Benfica párharcot, hiszen egyik fél sem tagja az európai „cápák közösségének”, ám az őszi teljesítményeket figyelembe véve mindkettőnél olyan illúziókat kezdtek táplálni, amilyeneket már régen nem. Meglehet, a bruges-i remények már jó ideje annyira elhalványultak, hogy a szurkolók többsége most a tisztes helytállással is roppant elégedett lenne. Merthogy a csapat úgy kezdte az idényt Carl Hoefkens edzővel, hogy megnyerte a Szuperkupát, a bajnokságban hasított, majd a BL-csoportkör első három fordulójában leiskolázta a Bayer Leverkusent (1–0), a Portót Portóban (4–0 !) és az Atlético Madridot is (2–0), s miután a negyedik körben a spanyol fővárosban sem kapott ki (0–0), máris továbbjutónak érezhette magát – története során a Bruges először jutott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe. A korán jött siker azonban elaltatta a belgákat, akik ezt követően nemcsak hogy visszakapták a kölcsönt a Portótól (0–4 hazai pályán), de elindultak egy olyan lejtőn, amelyen sokáig nem volt megállás: novemberben és decemberben egyetlen mérkőzést tudtak megnyerni, a harmad­osztályú Patro Eisden elleni kupatalálkozót a nyolcaddöntőbe kerülésért, azt is csak hosszabbításban. A Bruges év végi mérlege így egy győzelem, három döntetlen és négy vereség lett. A vezetőség meg is köszönte Carl Hoefkens munkáját, akit Scott Parker váltott a kispadon, ám egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel: az új évben egy győzelem, öt döntetlen és egy vereség a bruges-i mérleg.

Hatalmas volt az öröm tavaly májusban Párizsban a Stade de France-ban – a győztes Real Madrid a 2022-es döntő után idén a nyolcaddöntőben csap össze a Liverpoollal (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Hatalmas volt az öröm tavaly májusban Párizsban a Stade de France-ban – a győztes Real Madrid a 2022-es döntő után idén a nyolcaddöntőben csap össze a Liverpoollal (FOTÓ: GETTY IMAGES)

 

Szemben pedig a Benfica áll, amely valóban a régi nagy elődök nyomdokaiba szeretne érni. A csapat december 30-ig veretlen volt minden fronton – ekkor a Braga elleni bajnokin maradt alul (0–3) –, pedig a BL-ben csoportellenfele volt a Paris Saint-Germain és a Juventus is. A titok nyitja, hogy a klub élére a többek között sikkasztással vádolt Luis Felipe Vieira helyére 2021 végén megválasztott Rui Costa nemcsak belső reformot hajtott végre, de az igazolások terén sem fukarkodott. Mindenekelőtt Roger Schmidt edző szerződtetését kell megemlíteni, a PSV-től érkező szakember ugyanis éles szemmel válogatta ki az erősítéseket, mindenek előtt Enzo Fernándezt, de ide kell sorolni a brazil David Nerest, a dán Alexander Bah-t és a norvég Fredrik Aursnest is. Továbbá, a legendásan jó portugál utánpótlásból olyan nevek erősítik a keretet, mint a világbajnokságon is látott Goncalo Ramos, a fiatal középső védő, António Silva, a veteránok közül pedig szinte reneszánszát éli a válogatottságot lemondó Rafa Silva vagy a Sporting után itt új életet kezdő Joao Mário, ráadásul januárban egy korábbi kedvenc, Goncalo Guedes is visszatért a csapathoz.

Enzo Fernández elvesztésével természetesen gyengült a Benfica kerete, ám egyértelmű, hogy a portugálok a Bruges elleni párharc esélyesei – márpedig ők úgy gondolkodnak, hogy ha idén legalább a nyolc közé jutnak a BL-ben, és a tarsolyban van már egy 120 millió eurós eladás, akkor nincs veszítenivalójuk a folytatásban. Persze Schmidt mester máris lehűtötte a kedélyeket, és megtiltotta játékosainak, hogy a Bruges-ön „túl” gondolkozzanak és nyilatkozzanak a Bajnokok Ligája-reményekről.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Február 14., kedd
21.00:
AC Milan (olasz)–Tottenham Hotspur (angol)
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Bayern München (német)

Február 15., szerda
21.00:
FC Bruges (belga)–SL Benfica (portugál)
21.00: Borussia Dortmund (német)–Chelsea (angol)

Február 21., kedd
21.00:
Liverpool FC (angol)–Real Madrid (spanyol)
21.00: Eintracht Frankfurt (német)–SSC Napoli (olasz)

Február 22., szerda
21.00:
RB Leipzig (német)–Manchester City (angol)
21.00: Internazionale (olasz)–FC Porto (portugál)

VISSZAVÁGÓK
Március 7., kedd
21.00:
Benfica (portugál)–FC Bruges (belga)
21.00: Chelsea (angol)–Borussia Dortmund (német)

Március 8., szerda
21.00: Tottenham Hotspur (angol)–AC Milan (olasz)
21.00: Bayern München (német)–Paris Saint-Germain (francia)

Március 14., kedd
21.00: Manchester City (angol)–RB Leipzig (német)
21.00: FC Porto (portugál)–Internazionale (olasz)

Március 15., szerda
21.00: Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol)
21.00: SSC Napoli (olasz)–Eintracht Frankfurt (német)

A TOVÁBBI PROGRAM KULCSDÁTUMAI
SorsolásJátéknapok
NegyeddöntőMárcius 17.Április 11–12., 18–19.
ElődöntőMárcius 17.Május 9-10., 16-17.
Döntő
Június 10.
Isztambul, Atatürk Stadion

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik