BL: a forma döntött a Dortmund javára a Chelsea ellen? – érdekességek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.16. 10:57
null
Karim Adeyemi és a Dortmund jó formája döntött a Chelsea ellen (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, a német Borussia Dortmund hazai pályán Karim Adeyemi góljával 1–0-ra legyőzte az angol Chelsea-t a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának első mérkőzésén, míg a portugál Benfica idegenben 2–0-ra felülmúlta a belga FC Bruges-t. Egyik találkozó sem hozott meglepetést, legalábbis a londoniak nem tudtak javítani formájukon a Ruhr-vidékiek ellen. Íme, a szerdai játéknap érdekességei.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Borussia Dortmund (német)–Chelsea (angol) 1–0 (0–0)
Dortmund, Veltins Aréna, 81 365 néző. Vezette: Manzano (spanyol)
BVB: Kobel – M. Wolf (Ryerson, 73.), Süle, N. Schlotterbeck, R. Guerreiro – Can – Adeyemi (Bynoe-Gittens, 79.), Bellingham, Özcan, Brandt – Haller (Modeste, 68.). Vezetőedző: Edin Terzic
CHELSEA: Kepa – R. James, Koulibaly, Th. Silva, Chilwell (Mount, 71.) – Loftus-Cheek, Enzo Fernández – Zijes, Joao Félix, Mudrik (Cucurella, 71.) – Havertz. Menedzser: Graham Potter
Gólszerző: Adeyemi (63.)

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

Gregor Kobel volt a Dortmund nyerőembere? A svájci kapus hét védéssel zárta a Chelsea elleni meccset, s ezzel egyéni csúcsokat döntött, hiszen sohasem védett még ennyiszer egy BL-meccsen, ráadásul – minden sorozatot figyelembe véve – idénybeli 23 meccséből tizenegyedszer őrizte meg kapuját a góltól, ezzel már most túlszárnyalta előző évadbeli teljesítményét, amikor 40 meccsen tízszer fordult elő vele, hogy nem kapott gólt.



A Dortmund győztes gólját Karim Adeyemi szerezte, aki legutóbbi három meccsén egyaránt eredményes volt, ezzel ezen a három találkozón több gólt szerzett, mint az azt megelőző 20-on (2). Nem csak a csatár, hanem a fekete-sárgák is kiváló formának örvendenek, hiszen ebben a naptári évben minden meccsüket megnyerték, a Chelsea elleni volt sorozatban a hetedszer győzelmük tétmérkőzésen, s másodszor fordul elő velük hasonló évnyitás 2012 óta.

Ezzel szemben Graham Potter együttese pocsék formát mutat, hiszen a londoniak csak egyszer nyertek 2023-ban négy döntetlen és három vereség mellett. Az angolok teljesítményéről sokat elárul, hogy minden sorozatot figyelembe véve az új évben csupán négy gólt szereztek kilenc meccsen.

A kevés, a Chelsea számára kedvező mutató közül egyet így is megtört a Dortmund, hiszen a német csapat legutóbb 2016-ban tudott legyőzni angol ellenfelet (a Tottenhamet 2–1-re), azóta tíz meccsen maradt nyeretlen.



A 120 millió euróért szerződtetett Enzo Fernández bár nem volt a helyzet magaslatán Adeyemi góljánál (az argentint hagyta ott a német a Chelsea szögletét követő kontránál), azért a Benficától érkezett világbajnokra egyelőre nem lehet panasz, hiszen bemutatkozása óta ő ért legtöbbször labdába (300), ő szerezte a legtöbb labdát (23), ő szerelt a legtöbbször (11), Thiago Silvával holtversenyben neki van a legtöbb blokkja (4) és Kai Havertz (8) mögött másodikként ő próbálkozott a legtöbb kapura lövéssel (7) a londoniaknál.

Az is kijelenthető, hogy nem a rutin döntött a Dortmund–Chelsea-n, hiszen a németek angol csapatkapitánya, Jude Bellingham (19) feleannyi idős, mint a londoniak karszalagját viselő Thiago Silva (38).



+1
A Borussia Dortmund egyik Twitter-oldalán a népszerű Így jártam anyátokkal sorozatra húzta rá a párharcot. A sorozat főszereplője, Ted Mosby gyermekeinek meséli el, hogyan ismerte meg a sárga esernyőt használó feleségét, miközben már az első részben ellopott egy kék kürtöt egy étteremből, melyet élete szerelmének – spoilerveszély: aki nem a felesége – adott oda.



BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FC BRUGES (belga)–BENFICA (portugál) 0–2
(0–0)
Bruges, Jan Breydel Stadion. Vezette: Massa (olasz)
BRUGES: Mignolet – Clinton Mata, Hendry, Mechele, Meijer – Odoi (C. Nielsen, 65.), Onyedika – Buchanan, Vanaken, Sowah (Jutgla, 79.) – Lang. Vezetőedző: Scott Parker
BENFICA: Vlakhodimosz – Bah, António Silva, Otamendi, Grimaldo – Florentino, Chiquinho – Aursnes, Joao Mário (Joao Neves, 90+4.), Rafa Silva (Neres, 65.) – Goncalo Ramos (Goncalo Guedes, 65.). Vezetőedző: Roger Schmidt
Gólszerző: Joao Mário (51. – 11-esből), Neres (88.)

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

A Benfica ismét kiváló üzletet csinált Fernández értékesítésével, mivel a portugálok nélküle is könnyedén verték az FC Bruges-t. Igaz, a lisszaboni klubnak remekül megy belga klubok ellen, hiszen legutóbbi 14 meccsükből csupán egyszer szenvedtek vereséget kilenc győzelem és négy döntetlen mellett – legutóbb 2004-ben, a Bajnokok Ligája selejtezőjében kaptak ki idegenben az Anderlechttől.

Az FC Bruges támadójára, Noa Langre azonban érdemes lesz figyelni a jövőben, ugyanis a portugálok ellen 12-szer próbálkozott cselezéssel – ilyen vagy ennél jobb mutatóra csak Neymar volt képes a legutóbbi hét Bajnokok Ligája-idényben.



A Benfica a Bayern München és a jövő héten pályára lépő Manchester City mellett a harmadik olyan csapat, amely még veretlen a BL mostani kiírásában (öt győzelem, két döntetlen), ráadásul a portugálok legutóbbi három meccsüket megnyerték, ilyen sorozatra pedig legutóbb a 2005–2006-os kiírásban voltak képesek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik