SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2021.04.15 23:37 Frissítve: 2021.04.15 23:40

A pénz szaga – Szeli Mátyás     jegyzete

 

A Bajnokok Ligája elődöntőjének mostani mezőnyéből csak egy csapat, a PSG volt ott tavaly a legjobb négy között (tavalyelőtt meg egyik sem). Ez azt az illúziót is kelthetné bennünk, hogy változnak a futball erőviszonyai, nem mindig ugyanazok érnek oda a végére. Ez azonban csalóka, bár a sportág krémjében tényleg van valamiféle átrendeződés, ez nem jelenti azt, hogy szélesebb kör előtt nyílna meg az európai csúcs felé vezető út.

 
A Chelsea madridi vendégjátékával kezdődik a BL-elődöntő

A mostani négy elődöntős közül három azért lóg ki a sorból, mert kettő (Manchester City, PSG) kvázi közel-keleti állami tulajdonban van, a Chelsea mecénása pedig az orosz milliárdos, Roman Abramovics. A Real Madrid jelenti a kivételt, igaz, nem feltétlenül tőkeerőssége, hanem a klub struktúrája miatt, ráadásul a csapat az első számú európai kupa megszületése óta meghatározó tagja a sorozatnak.

Az ízlés dolga, ha a tulajdoni szerkezet alapján akarjuk osztályozni az elitet. Az „újgazdagok” száma viszont annyira már nem újdonság, hogy különösebben meglepjen minket az előretörésük.

A Forbes nemrég nyilvánosságra hozta a legértékesebb futballcsapatok listáját, és az első húszban tíz olyat is találunk, amelynek tengerentúli, keleti üzletember, (külföldi) állami kézben lévő vállalat vagy más csoport a tulajdonosa. Az ilyesféle szerepvállalás tehát már nem számít egyedinek. Sőt, ahova több mint egy évtizede érkeztek a gazdag külföldiek, ott dinasztiaépítésre is van lehetőség, kisebb a veszélye annak, hogy úri szeszélytől hajtva a tulajdonos egyik napról a másikra lelép, ezért aztán a világsztárok sem feltétlenül csak jól fizető köztes állomásként tekintenek a klubra. Ennek eredményeképp a (futball)hatalmi harc legfőbb szimbólumának tartott BL-trófea elhódítására is megnő az esély.

Ez persze „csupán” a sportszakmai oldal.

Az élklubok között még mindig van egy réteg, amely helyi üzletemberek, családok irányítása alatt áll, és vannak országok, amelyekben a szabályozás nem is teszi lehetővé a (többségi) külföldi tulajdont. Németországban a szurkolók mintha ösztönösen tartanának is az ilyen konstrukcióktól. Más klubok sorsát elnézve esetenként jogosan érezhetik, hogy a messziről jött tulajdonos bőkezűsége, a futballklub birtoklása csupán eszköz egy bizonyos cél (profitszerzés, imázsépítés vagy -szépítés) eléréséhez, amihez ők nem szeretnének asszisztálni.

Ezzel szemben azt érezhetik, hogy más egyesületeknél a tulajdonosok helyi kötődése talán felelősségteljesebb, a vezetők jobban ragaszkodnak a klub múltjához, de azért ne legyenek illúzióink, a szponzori megállapodásokat, stadionneveket elnézve azért a többségük nem ugrik félre, ha katari, kínai vagy a világ bármely pontjáról pénz érkezik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!   

 

2021.05.05 20:35:25

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Helyzetek sorát hagyta ki a londoni csapat, kétszer a kapufát találta el, de így is 2–0-ra nyertek Tuchelék.

2021.05.04 20:25:27

Bajnokok Ligája B. Á., H. D.

A manchesteri együttes története során először jutott be a sorozat fináléjába.

2021.05.03 13:44:13

Bajnokok Ligája H. D.

Az egyik fő témát a Szuperliga bukása szolgáltatta Berkesi Juditnak és Hajdú B. Istvánnak. (x)

2021.04.28 11:21:41

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS (percről percre), VÉGH JÁNOS (összefoglaló)

A PSG megszerezte odahaza a vezetést az angol csapat ellen, aztán a második félidőben hibát hibára halmozott.

2021.04.27 20:24:50

Bajnokok Ligája B. Á., H. D.

A BL-elődöntő első felvonása az eseménydús kezdés után unalomba fulladt…