BL: a KÍ gólgyárosa dúsgazdag, vezérigazgató és futballhős

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.08.10. 06:57
null
Árni Frederiksberget (középen) ünnepli a Klaksvík csapata – a feröeri bajnok egy lépéssel közelebb került a BL-playoffhoz (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Turi Géza, a Klaksvík kapusedzője beszélt csatáruk remekléséről, családi hátteréről, s természetesen szóba került a hihetetlen történetük folytatása, vagyis a Molde keddi legyőzése is.

Egyre nehezebb jelzőket találni a Klaksvík szereplésére: a feröeri együttes kedd este előnyhöz jutott (2–1) a Molde elleni Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén. Ki más szerezte volna a csapat góljait, mint Árni Frederiksberg – a feröeri csatár az idénybeli öt BL-meccsen hat gólnál jár… Duplázott a Ferencváros (3–0), a Häcken (hosszabbítás után 3–3, tizenegyesekkel 4–3) és most a Molde ellen is.

De ki is valójában a 31 éves futballista?

„Amikor még aktív kapus voltam, játszottam ellene, már évekkel ezelőtt látni lehetett, nagyszerű labdarúgó, kiemelkedően jó a bal lába – mondta lapunknak Turi Géza, a Klaksvík kapusedzője. – A klubhoz két és fél éve került azzal a céllal, hogy szeretne valami rangos trófeát nyerni, mert addig nem sikerült neki. Nos, az utóbbi két bajnoki idényt mi nyertük meg, s jelenleg az élen állunk, tíz ponttal előzzük meg a második HB-t úgy, hogy egy meccsel kevesebb játszottunk. Vagyis teljesült Árni álma! Ami még a játékát illeti: rengeteget fut, a munkamorálja kiemelkedő. Nemcsak úgy bepattan róla a labda, hanem eredményes volt a BL-ben például szabadrúgásból vagy éppen kontra után. Mint ember is szerethető figura, nagyon korrekt. Érdemes róla tudni, hogy a családja ötvenegy százalékos tulajdonosa annak a feröeri-norvég halfeldolgozó vállalatnak, amely a környéken az egyik legnagyobb, súlyos, milliárdos bevételeket ér el évente. Amúgy ő bankárnak tanult, két-három hónapja nevezték ki Feröer második-harmadik legnagyobb élelmiszer-beszállító cégének az élére, jelenleg vezérigazgató. Feröeren mindenki jól él, de ő más szintet képvisel, ennek ellenére ezt sohasem érzékelteti, egyáltalán nem nagyképű, ha egy ismeretlen beszélne vele, észre sem venné, hogy honnan jött és mennyi pénze van. Ha valaki, ő biztosan nem a pénzért futballozik… A cégének Klaksvíkban van egy irodaháza, onnan jár edzésre, s a városban épített egy házat, feleségével és egy gyermekével él ott. Mi történne, ha a feröerinél jobb bajnokságból próbálnák elcsábítani? Ezt neki kell tudnia, de abban biztos vagyok, hogy mondjuk a magyar, a norvég vagy a dán első ligában megállná a helyét.”

FREDERIKSBERG ELSŐ GÓLJA

FREDERIKSBERG MÁSODIK GÓLJA

Hogy erre sor kerül-e, kiderül, mint ahogyan az is, hogy a jövő heti visszavágón sikerül-e kiharcolnia a Klaksvíknak a továbbjutást, így a biztos Európa-liga-csoportkört.

„Újabb csoda történt, álomszerű a történetünk. A Molde az első húsz percben ránk erőltette az akaratát, de szerencsére gólt nem kaptunk. A vendégek hasonló felfogásban futballoznak, mint mi: stabil védekezés után próbálnak kontrát vezetni. A norvég csapat annyiban erősebb, mint a korábbi ellenfeleink, a Ferencváros és a Häcken, hogy sokkal gyorsabban vezeti ellenakcióit. A fordulás után hamar hátrányba kerültünk, de talán már kiderült rólunk: sohasem adjuk fel. Ennek szellemében fordítottunk, Frederiksberg második gólja csodálatos volt: a gyengébbik, jobb lábával lőtte ki a kapu bal oldalát. Már nem Klaksvíkban játszottunk, mert a harmadik körre nem alkalmas a stadionunk, Tórshavnba utaztunk, abban az arénában léptünk pályára, ahol a válogatott is szokott. Úgy négyezerötszázan ültek a lelátón, fantasztikus élmény volt ez is – egész Klaksvíkban élnek ötezren... Sokan és tényleg mindenhol szurkolnak nekünk: láttam egy felvételt, amelyen a Feröer és Dánia között közlekedő hajón nézik a meccsünket, a góljainknál pedig ujjongtak és kiabáltak. Hihetetlen ezt átélni és örömet szerezni. Várjuk a visszavágót, s bár továbbra sem mi számítunk esélyesnek, hiszek benne, hogy várhatóan a Galatasarayjal vívhatjuk a csatát a BL-csoportkörért. A török sztárcsapat a Ljubljana ellen nyert 3–0-ra idegenben.”

Turi Géza – aki 2006 óta él odakint – elmondta, korábban ablakgyárban vállalt munkát, de már ötödik éve, hogy a nordragotai önkormányzatnál dolgozik.

„A településen található ivóvízellátásért vagyok felelős, éjjel-nappal készenlétben kell állnom. Ellenőriznem kell a víz minőségét, vagy ha például csőtörés van, irányítanom kell az embereimet, ki mit tegyen. Új ház építésénél az engedélyeztetési folyamatban veszek részt. Amúgy nem ez a szakmám, autószerelő vagyok. Érdekes, hogy Nordragota és Klaksvík között mindössze tíz perc az autóút, de a két sziget között egy tenger alatti csatornán kell áthajtani. Szeretek itt élni, szeretem a munkámat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik