SPAR Budapest Maraton: 21 év után új helyszínen a verseny

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.29. 18:35
null
Október 6-án és 7-én rendezik a 33. SPAR Budapest maratonit (Fotó: Nemzeti Sport)
Hogy mi a fontosabb? Egy közepes tudású kenyai futó által futott 2:10-es maratoni eredmény, vagy az, hogy harmincezer ember mozduljon meg egy szép őszi hétvégén, s évről évre ugrásszerűen emelkedjen a futást választók száma az országban? Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója már régóta tudja erre a választ. Október 6-án és 7-én a 33. SPAR Budapest maratonin pedig mi is átélhetjük: miért is olyan jó futni fővárosban.

 

– Idén változik a SPAR Budapest Maraton útvonala, amelyet részben már le is teszteltek a szeptemberi WizzAir félmaratonin. Milyenek a tapasztalatok?
Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, bár kényszerből kellett változtatni. Huszonegy esztendő után a Liget projekt miatt kiszorultunk a Városligetből, és az M3-as metró pótló buszai miatt sem lett volna járható a klasszikus útvonalunk, így találtuk meg a rakpartot és versenyközpontnak az ELTE Pázmány Péter sétányon lévő Campusát – mondja Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója.

A profik szerint ettől a választástól gyorsulhat is a pálya, hiszen a rakparton jó tempót lehet futni.
Kevesebb a forduló, jobb időt lehet elérni, de valójában ennek nincs jelentősége. Nálunk nem fog senki maratoni rekordot döntögetni, nem is ez a célunk, a filozófiánk a versenyrendezéssel kapcsolatban. Húsz éve nem hívunk Magyarországra külföldi futót, mert felesleges pénzkidobásnak érzem, hogy szállást, edzőt, rajtpénzt fizessünk olyan futóknak, akik 2:10 körüli eredményre lennének képesek ezen a pályán. Se a résztvevőink, se a média pulzusát nem emelné meg egy ilyen eredmény. Én inkább annak a híve vagyok, hogy bővítsük a szabadidős bázist, egyre több embert érjünk el, s egyre több ember számára biztosítsunk lehetőséget a szabadidő egészséges eltöltésére. A számainkból, a statisztikákból abszolút kitűnik, hogy ezek a törekvéseink sikeresek.

Ami azt jelenti, hogy...
Ami azt jelenti, hogy 2012 és 2016 között megduplázódott a SPAR Budapest Maratonon induló mezőny. A kétnapos futófesztivál tíz távján harmincezer ember szerepel már, a második napon hétezer ember indul, amelyből négyezren futnak maratonit. Néhány évvel ezelőtt ez a szám még csak 1500-2000 főt jelentett.

Az európai futótérképen hová helyezné el ezt a rendezvényt?
Csak a maratoni távot nézve ma már egy közepes léptékű maratoninak számít a budapesti. Ha a futófesztivált nézem, kimondottan nagy rendezvény a mienk.

Azon kívül, hogy divat lett a futás, minek köszönhetőek ezek a számok?
Igen, az a legjobb szó, hogy divat lett a futás. A mai húsz-harminc-negyven évesek tesznek azért, hogy egészségesen éljenek, hogy jobban nézzenek ki, fontos számukra, hogy minőségi életet éljenek. De nem csak ez a titok nyitja. Ezek a rendezvények ugyanis ma már nem csak a futásról szólnak, hanem az élménykeresésről. A futófesztiváljaink igazi közéleti eseménynek számítanak, amelyeken jó megjelenni, jó a közösségi élményt átélni, megélni, és a közösségi média világában ezt jó meg is osztani másokkal. Míg korábban egy szűkebb réteg hóbortjának számított a futás, a szabadidősport, addig ma valójában ciki, ha nem sportolsz semmit. És ezek a kétnapos fesztiválok ma már többet jelentenek a futásnál, mert ez egyben jótékonysági rendezvény, kiállítás, érdekes emberekkel való találkozási lehetőség, közösségépítés, és még sok minden más is.

Jövő hétvégén két nap alatt tíz távon harmincezer ember fut majd a rakparton, ami valóban lenyűgöző szám. Ki lehet nőni Budapestet?
Okos szervezői fogásokkal nem tudjuk kinőni a várost. Korábban egy nap alatt bonyolítottuk le ezt a versenyt, amíg 10-től elrajtolt a maratoni mezőnye, addig belefért még sok más táv is a programba, az útvonalba. Egyszerre 10-12 ezer embert tudtunk mozgatni. Három évvel ezelőtt pontosan azért lett kétnapos a rendezvény, mert jelentősen megnőtt a nevezők száma, ami egyébként érthető is, hiszen a távjainkkal mindenkit meg tudunk szólítani. Jövő hétvégén például a 2.3 km-es maratonkából három különböző futamot rendezünk majd, annyian jelentkeztek rá. De hogy két európai példával is éljek: Göteborg 700 ezres város, ahol 45 ezren vesznek részt a hagyományos félmaratonijukon, Dániában pedig van olyan váltóesemény, amelyre 125 ezren neveznek. Csak szervezés kérdése az egész. Nagyon messze vagyunk még attól, hogy korlátozni kelljen az indulói létszámot. És nem is akarjuk ezt megtenni, hiszen minden egyes rendezvényünk egy üzenet. Üzenet arról, hogy hány és hány embernek sikerült már nekünk köszönhetően életmódot váltani, és legközelebb te is velünk tarthatsz.

Az üzeneteiket pedig nagyon jó példaképek viszik országszerte. Gondolok itt többek között a színészváltókra, egyre több színház alkot futóközösséget és jelenik meg a versenyeiken.
Pozitív példaképekkel könnyebb üzenni, felfigyelnek az emberek Ónodi Eszterre, de a meteorológus Németh Lajosra vagy a magyar labdarúgó-válogatott korábbi kiváló játékosára, Lisztes Krisztiánra is. Ám nem csak a színészek alkotnak futóközösségeket, rengeteg cég, iskola nevez be a versenyeinkre. Közösek a céljaik, közösen jótékonykodnak és közösen készülnek a szürke hétköznapokon is annak érdekében, hogy együtt örülhessenek, ünnepeljenek – legközelebb egy hét múlva a 33. SPAR Budapest Maratonon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik