CS. B. 2021.10.28 09:45 Frissítve: 2021.10.28 09:45

PL: Szalah Drogba előtt – ők a topligák legjobb afrikai gólvágói

Mint ismert, a Liverpoolnak a hét végén Mohamed Szalah mesterhármasa is kellett ahhoz, hogy 5–0-ra kiüsse a Manchester Unitedet az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) 9. fordulójában. Az egyiptomi válogatott szélső immár 107 találatnál jár a PL-ben, amivel a liga legeredményesebb afrikai gólszerzőjének mondhatja magát. A „Fáraó” Didier Drogba 104 gólos csúcsát adta át a múltnak. Mutatjuk, hogy az angol mellett a többi európai topligának (német, spanyol, francia, olasz) ki legeredményesebb afrikai gólgyárosa.

A topligák legjobb afrikai gólvágói között második Szalah (Fotó: AFP)
Szalah a Chelsea és a Liverpool színeiben is eredményes volt a PL-ben (Fotó: AFP)

 

Didier Drogba az Egyesült Államokba való átigazolása után (2015-ben a Chelsea-t hagyta el) már nem tudta növelni Premier League-es találatainak számát, múlt hét vasárnapig mégis a bajnokság legeredményesebb góllövőjének számított – hatéves regnálásának a „Fáraó” becenévvel illetett Mohamed Szalah vetett véget, s liverpooli csapattársa, a szenegáli Sadio Mané (100 gól) is vészesen közelít az elefántcsontparti legenda felé.

Samuel Eto'o (Fotó: AFP)
Samuel Eto'o a Barcában (Fotó: AFP)

A kameruni csillag, Samuel Eto'o összesen 162-szer – ez a szám a Barcelona, a Real Madrid és a Mallorca színeiben jött össze neki – köszönt be a La Ligában, amivel ő a spanyol élvonal történetének legjobb afrikai góllövője.

A fekete kontinensről érkezők prominens Bundesliga-gólvágója a jelenleg az Arsenalban, korábban a Dortmundban is szereplő Pierre-Emerick Aubameyang. A gaboni csatár kettővel szerzett több találatot, mint a bajnokságban összesen 96-ot jegyző, már visszavonult ghánai Anthony Yeboah.

Az egyetlen afrikai aranylabdás, George Weah a Serie A, Mamadou Niang a Ligue 1 legeredményesebb afrikai gólgyárosának számít, noha egyikőjük sem aktív már. Előbbi a Milanban hozta össze mind a 46 találatot, míg utóbbinak három csapat kellett a „századossághoz”. A jelenleg Libéria elnökeként tevékenykedő Weah azért a francia bajnokságban is berámolt 83 gólt.

2021.11.28 16:43:47

Angol labdarúgás D. Á.

Michael Carrick együttese szinte végig védekezésre kényszerült, de egy pontot ellopott a Stamford Bridge-ről.

2021.11.23 22:33:03

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Solskjaer szinte valamennyi játékosa lelkében megtalálta azt a húrt, amelytől edző és futballista egyszerre rezonál. Főnök, akit szerettek a labdarúgói – annyira ritka eset, hogy már-már életszerűtlen. Részben talán azt is magyarázza, miért kellett vége szakadnia ennek a mesének.

2021.11.21 19:12:31

Angol labdarúgás T. Z.

A korábbi szélső jelentős fejtörést okozott Sir Alex Fergusonnak és számos más menedzsernek.

2021.11.20 18:09:00

Angol labdarúgás H. Á.

Ha a friss válogatott Aaron Ramsdale nem véd ilyen remekül, ki tudja, mennyi lett volna a vége.

2021.11.09 22:20:13

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Ha négy játékost igazolsz, de kettő nem válik be, az nem a világvége. Viszont menedzserből csak egyet szerződtethetsz, és ha ő nem jön be, az katasztrófa. Majd jön a kérdés: mikor harapjak bele a citromba, hogy elismerjem, ez bizony rosszul sült el?”