NFL: Brady megtréfálta a világot; mire lesz képes Rodgers Adams nélkül?

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.09.08. 17:17
Magyar idő szerint péntek hajnalban végre megkezdődik a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2022-es alapszakasza. Az idénykezdet előtt megnéztük a holt szezon legérdekesebb sztorijait, s természetesen tippeltünk is az 1. forduló mérkőzéseinek kimeneteleire.

Davante Adams Las Vegasban kezdi az új idényt – mire megy Derek Carr passzaival? (Fotó: Getty Images)
Davante Adams Las Vegasban kezdi az új idényt – mire megy Derek Carr passzaival? (Fotó: Getty Images)
Davante Adams Las Vegasban kezdi az új idényt – mire megy Derek Carr passzaival? (Fotó: Getty Images)
Davante Adams Las Vegasban kezdi az új idényt – mire megy Derek Carr passzaival? (Fotó: Getty Images)
Davante Adams Las Vegasban kezdi az új idényt – mire megy Derek Carr passzaival? (Fotó: Getty Images)

 

RODGERSNEK ADAMS NÉLKÜL KELL BOLDOGULNIA ÉS FORDÍTVA

Sokáig azt hihettük, hogy Aaron Rodgers és Davante Adams kéz a kézben sétál majd el Green Bayből. Nem csupán sajtóhírek szóltak erről, tavaly maguk a szupersztárok tettek közzé az Instagramon egy képet, amelynek az „Utolsó tánc” címet adták.

Matt LaFleurék számára igencsak csalódást keltően ért véget a legutóbbi idény. Habár az alapszakaszban ismét fenomenálisan teljesítettek a „sajtfejűek” – 13–4-es mérlegével az első kiemelt helyet szerezték meg, ráadásul Aaron Rodgers zsinórban másodszor is a liga legértékesebb játékosa lett –, a rájátszásban óriási meglepetésre hazai pályán 13–10-es vereséget szenvedett a San Francisco 49erstől.

Sokan úgy gondolták, hogy a Packersnél 2022-ben a két évvel ezelőtti első körös irányító, Jordan Love kezd majd – aztán jött a március. Ekkor ugyanis a Packers hivatalosan is bejelentette, hogy Aaron Rodgers 200 millió dollárért cserébe újabb négy évig erősíti a csapatot. Egy ilyen kontraktus után esélytelen volt, hogy Adams Green Bayben maradjon. A Las Vegas Raidersnél is tudták ezt, egy 2022-es első és második körös draftcetliért el is hozta a klasszis elkapót, majd öt évre szóló, 141.25 millió dolláros szerződést kötött vele.

A felek a szakítás után oda is szúrtak a másiknak. Amikor Adamst arról kérdezték, milyen volt megszoknia, hogy nem Aaron Rodgerstől, hanem Derek Carrtól kap passzokat, akkor azt válaszolta: „mindig nehéz egy Hall of Fame-irányítóról egy másik, hasonló kaliberű játékosra váltani.” Habár Derek Carr az elmúlt évben bebizonyította, hogy képes egy Las Vegas Raiders szintű csapatot a rájátszásba vezetni, aligha lehet a négyszeres MVP és Super Bowl-győztes irányítóhoz mérni. Természetesen Rodgers nem ment el szó nélkül a nyilatkozat mellett, Adams szavait használta, amikor őt kérdezték arról, mi a véleménye az eddig második számú elkapóról, Allen Lazardról.

Az alapszakaszban azért minden bizonnyal Rodgers számára lesz könnyebb az élet, hiszen a Green Bay Packers játékoskerete Adams kiválásával is jóval erősebb a Minnesota Vikingsénál, a Detroit Lionsénál és a Chicago Bearsénél is. Az elkapó minden bizonnyal jobban megérzi majd Rodgers hiányát, az AFC Nyugati csoportjából jóval nehezebb lesz bejutni a rájátszásba a Raidersszel, mint korábban a Packersszel az NFC Északból.

BRADY MEGTRÉFÁLTA A VILÁGOT

A hétszeres Super Bowl-győztes irányító február 1-én reményt adott riválisainak, utálóinak, hogy többé nem lép pályára a profi amerikai futball-ligában. Az akkor még „csak” 44 esztendős quarterback visszavonulása sokkolta az amerikai futball világát, szürreálisnak tűnt az NFL Tom Brady nélkül. Szűk másfél hónap kellett a legendás játékosnak, hogy erre ő is rájöjjön, március közepén már újra a Tampa Bay Buccaneers irányítója volt.

„Az elmúlt két hónapban arra jöttem rá, hogy az én helyem még mindig a pályán van, és nem a lelátón. Eljön majd annak az ideje is, de még nem most. Szeretem a csapattársaimat és szeretem a támogató családomat is. Nélkülük mindez nem lenne lehetséges. Visszatérek a huszonharmadik idényemre a Tampához. Vannak még befejezetlen ügyeink” – írta Brady a közösségi oldalain.

Szóval a történet vége a régi: Brady egy újabb idényre is visszatér, a Tampa szurkolói pedig megnyugodhatnak. Bár sajnálatukra Rob Gronkowskit elveszítették, Julio Jones érkezésének és a balhés Antonio Brown távozásának azért örvendhetnek Floridában – most már nincs, aki az öltözői hangulatot mérgezze.

Jó az öreg a háznál – ez Tom Bradyre és Julipo Jonesra is vonatkozik Tampában (Fotó: Getty Images)
Jó az öreg a háznál – ez Tom Bradyre és Julipo Jonesra is vonatkozik Tampában (Fotó: Getty Images)

A Buccaneersnél a támadófal gyengült, és Bruce Arians vezetőedzőtől elköszöntek, azért így is az NFC egyik legfőbb esélyesének számítanak a Kalózok. Végül is, csupán két dolog győzheti le Tom Bradyt: Eli Manning és valamikor majd a saját kora. Előbbi már úgyis visszavonult, a másik pedig egyelőre nem csengetett a 45 (!) éves klasszisnál.

ÚJ IDÉNY, ÚJ OTTHON

Jó néhány kezdőirányítónak kellett a 2021–2022-es idény után összecsomagolnia, és máshova költöznie. No persze voltak akik ennek örültek, és voltak, akik annyira nem. Deshaun Watson például kifejezetten boldog volt, hogy végre elszabadult Houstonból. A 25 éves QB nem lépett pályára a legutóbbi szezonban – világosan tudtára adta a texasi franchise-nak, nem hajlandó többé a Texansban játszani. Aztán majdnem ugyanezt kapta vissza az NFL-től, ugyanis 25 nő polgári peres eljárást indított ellene szexuális zaklatás és a masszázskezelések alatt nem megfelelő magatartása miatt.

Watson azóta a legtöbb vádlójával már megállapodott, azonban várhatóan még így is bíróságra kell mennie. Bármennyire is tehetséges irányítóról van szó, igencsak visszaesett a piaca a botrány után. Végül a Cleveland Browns így is cserélt érte – három első-, egy harmadik- és két negyedik körös választási jogért cserébe került az ohiói együtteshez, ahol rögtön kapott egy öt évre szóló 230 millió dolláros, teljes egészében garantált szerződést. A szexuális zaklatásos ügy miatt 11 meccses eltiltásban állapodott meg az NFL-lel, addig Jacoby Brissett irányít Clevelandben.

A Watson-csere miatt több irányító is útra kelt. Először Baker Mayfieldnek kellett új csapat után néznie, ez pedig nem is ment olyan könnyen, mint azt egy éve feltételeztük volna. Gyakorlatilag a Carolina Panthersön kívül egyetlen gárda sem akart a korábbi 1/1-es QB-ért cserélni, így Matt Rhule-ék végül egy ötödik körös draftcetliért – ami később negyedik is lehet – szerezték meg. Mayfield már az első héten bosszút állhat Clevelanden.

Az Atlanta Falconsnál Matt Ryan köszönte szépen az elmúlt 13 évet, miután megtudta, hogy a csapata is versenyben volt Deshaun Watsonért. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Watson a Brownst választja, a franchise nem akarta erőszakkal ott tartani a veterán irányítót. Ryan végül Indianapolisban talált új otthonra, míg a Falconsnak be kellett érnie Marcus Mariotával – a korábbi Tennessee Titans-irányító az elmúlt két évben csereként tevékenykedett a Raidersnél.

Ha már Indianapolis – a Coltsnál nem volt maradása Carson Wentznek, akiért két harmadik kört adott a Washington Commanders. A 2020-as és a 2021-es éve után jó kérdés, mit látnak a fővárosiak az Eagles volt irányítójában, de talán még így is többre mennek vele, mint Taylor Heinicke-vel.

Az biztos, hogy Denverben sokkal többre mehetnek Russell Wilsonnal, mint Drew Lockkal. A nyáron szerződtetett quarterback ötéves, 245 millió dolláros szerződést írt alá a Broncosszal. A 33 éves irányító – akit a Seattle Seahawkstól szerzett meg a coloradói együttes – ebből az összegből 165 milliót biztosan meg is kap. Az irányítóért a Denver két első és két második körös draft választási jogot, valamint játékosokat adott a Seahawksnak. Az egyik ilyen játékos Lock volt, aki már az előszezonban elbukta a kezdő pozíciót Geno Smithszel szemben.

NYOMÁS TANULNI, KYLER!

Kyler Murray öt évre 230.5 millió dollárért hosszabbított az Arizona Cardinalsszal, amely egy különleges záradékot tett bele az irányító szerződésébe. A klub kikötötte, hogy az amerikai futballistának az otthonában hetente plusz négy órán át kell tanulmányoznia a csapattól kapott videós anyagot.

A melléklet szerint Murray figyelmét zavarta a televízió, az internet és a videojátékok, így többször előfordult, hogy nem készült fel megfelelően a mérkőzésekre.

Természetesen az amerikai média nem ment el szó nélkül a különleges záradék mellett, óriási balhé lett a szerződésből.

„Miután nagy port kavart, úgy döntöttük, hogy eltávolítjuk a záradékot a szerződésből. A Kyler Murraybe vetett bizalmunk nagyobb, mint korábban bármikor. Hiszünk abban, hogy képes vezetni ezt a csapatot” – olvasható a Cardinals közleményében.

Természetesen Murray igencsak megsértődött, azonnal tagadta, hogy nem szánna kellő időt a játék tanulmányozására.

TYREEK HILL: LOJALITÁS VAGY ŐRÜLTSÉG?

Kicsit talán mindkettő. A Miami Dolphins elkapója új csapattársát és irányítóját, Tua Tagovaiolát hasonlította Patrick Mahomeshoz. Hill a nyáron négy évre, 120 millió dollárért írt alá, ebből 72.2 milliót garantáltan meg is kapott. Úgy látszik, nagyon meg van elégedve az új szituációval a „Gepárd” becenévre hallgató amerikai futballista, ugyanis egy podcastben az eddig igencsak hullámzó Tua Tagovailoát hasonlította a Kanasas City Chiefs MVP és Super Bowl-győztes irányítójához, Patrick Mahomeshoz.

Hill állítása szerint bár Mahomes képes messzebbre passzolni, Tua a pontosabb QB, ez pedig számára fontosabb. Ez azért érdekes, mert Hill legnagyobb arzenálja a sebessége, a Kansas Citynél is sokszor építettek Mahomes karerejére és Hill gyorsaságára.

Az elkapó egyébként a Chiefsnek is odaszúrt, ugyanis elmondása szerint a csapat nem úgy használta, ahogyan ő szerette volna.

„Csak adják nekem a labdát, a többit megoldom” – mondta Hill. Nos, Miamiban most valószínűleg így lesz, kérdés valóban hasonlóan sikeres lesz-e ebben a szerepben.

ÚJ NÉV ÉS ÚJ CÍMER

Washington Commanders. Azért még szokni kell...A fővárosi klub hosszú évtizedeken keresztül Redskins (Rézbőrűek) volt, ám 2020 nyarán kénytelen volt elhagyni a nevet, mivel az amerikai őslakosokra nézve sértőnek és rasszistának titulálták, s a szponzorok megfenyegették a gárdát, hogy elhagyják.

Az egyesület ezek után nem talált végleges nevet a csapatnak, ezért egészen mostanáig Football Teamként szerepelt. A névváltoztatás, ahogy másfél éve, úgy most sem járt egyéb módosításokkal, így az együttes burgundi-arany színei is megmaradnak.

Az Egyesült Államok profi bajnokságaiban több más csapat is használt az indián őslakosokhoz kapcsolódó nevet, közülük a washingtoni amerikai futballisták mellett csak a clevelandi baseballegyüttes váltott nevet. Utóbbi az idei évtől Indians helyett Guardiansként szerepel.

SZEZONTIPPEK

AMERIKAI FŐCSOPORT
Kelet:
Buffalo Bills
Észak: Cincinnati Bengals
Dél: Tennessee Titans
Nyugat: Kansas City Chiefs
wild card: Denver Broncos, Los Angeles Chargers, New England Patriots

NEMZETI FŐCSOPORT
Kelet:
Dallas Cowboys
Észak: Green Pay Packers
Dél: Tampa Bay Buccaneers
Nyugat: Los Angeles Rams
wild card: San Francisco 49ers, Philadelphia Eagles, New Orleans Saints

KORAI DÍJKIOSZTÓ

A legértékesebb játékos (MVP): Josh Allen (Buffalo Bills)
A legjobb (nem irányító) támadó: Justin Jefferson (Minnesota Vikings)
Az év védője: Myles Garrett (Cleveland Browns)
Az év visszatérője: Baker Mayfield (Carolina Panthers)
Az év edzője: Kyle Shanahan (San Francisco 49ers)

NFL, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
Péntek, 2.20: Los Angeles Rams–Buffalo Bills (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Atlanta Falcons–New Orleans Saints
19.00: Carolina Panthers–Cleveland Browns
19.00: Chicago Bears–San Francisco 49ers
19.00: Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers
19.00: Detroit Lions–Philadelphia Eagles
19.00: Houston Texans–Indianapolis Colts
19.00: Miami Dolphins–New England Patriots (Tv: Arena4)
19.00: New York Jets–Baltimore Ravens
19.00: Washington Commanders–Jacksonville Jaguars
22.25: Arizona Cardinals–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
22.25: Los Angeles Chargers–Las Vegas Raiders
22.25: Minnesota Vikings–Green Bay Packers
22.25: Tennessee Titans–New York Giants
Hétfő, 2.20: Dallas Cowboys–Tampa Bay Buccaneers (Tv: Arena4)
Kedd, 2.15: Seattle Seahawks–Denver Broncos (Tv: Arena4)

Az idény mérkőzéseit továbbra is az Arena4-en tekinthetik meg, amely a 4th and long podcast keretein belül ismét készített idénybeharangozót – Buday Zoltán PFF-szakértőt és Bencsics Márk irányítót immár YouTube-on is nézhetjük, hallgathatjuk.

BÁTOR JÓSKA

A nyitó meccsen a címvédő Los Angeles Rams legyőzi a Buffalo Billst, Patrick Mahomes 300 yard fölött végez Arizónában. Az Indianapolis Coltsban Jonathan Taylor legalább két touchdownt szerez a Houston Texans ellen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik