Úszás: minden, amit a vasárnapi közgyűlésről tudni kell

K. E., K. R.K. E., K. R.
Vágólapra másolva!
2017.01.07. 12:48
null
Szabó Tünde napi szinten tartja a kapcsolatot a szövetségekkel, és hamarosan elkezdődnek <br />a támogatásokra vonatkozó tárgyalások (Fotó: NS-archív)
A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) vasárnap tartja meg rendkívüli tisztújító közgyűlését, amelyen megválaszthatják Gyárfás Tamás utódját. Az esemény előtt a Nemzeti Sport szombati számában megszólaltatta Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, s járt a felújítás alatt álló Császár-Komjádi Béla sportuszodában megtartott sajtótájékoztatón, melyen a MÚSZ elnöki tisztségére pályázó Bienerth Gusztáv mellett a budapesti olimpiai pályázatot vezető Fürjes Balázs és Seszták Miklós fejlesztési miniszter is megszólalt. A közgyűlés előtti helyzetről Kósa Lajos is véleményt formált, és megoldást sürget.

A magyar sportban jelentős változás zajlik, hiszen az új sporttörvény új alapokra helyezte az állami és a civil sportirányítást, s lehetővé tette az egycsatornás finanszírozási rendszer hatékony működését – erről is beszélgettünk Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral.

ELBOCSÁTÓ SZÉP ÜZENET

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt az Országházban fogadta Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség leköszönő elnökét, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnökét – tájékoztatta a kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A sajtófőnök elmondta: a kormányfő nagyra értékeli Gyárfás Tamásnak az elmúlt két évtizedben a magyar úszósport érdekében a kormánnyal összhangban végzett munkáját. Orbán Viktor a találkozón hangsúlyozta, hogy a sportdiplomata itthoni és nemzetközi tevékenységére a jövőben is kiemelten számít, különös tekintettel a hazai rendezésű idei FINA-világbajnokságra, illetve a 2020. évi Európa-bajnokságra.

– Decemberben többször fogalmazott úgy, hogy 2017 jelentős éve lesz a magyar sportnak: a sporttörvény hatálybalépésére és az új sportigazgatási rendszerre gondolt?
– A legnagyobb változásokat a magyar sportban valóban a sporttörvény módosítása indukálta, hiszen új alapokra helyezte az állami és a civil sportirányítást, megszüntetve a hatásköri átfedéseket és lehetővé téve az egycsatornás finanszírozási rendszer hatékony működtetését. Előtérbe került a közvetlen és rendszeres kommunikáció a sportági szakszövetségekkel, a hazai sportélet szereplőivel – válaszolta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – De legalább ilyen fontosak a 2017-es hazai rendezésű sportesemények, a vizes világbajnokság, a cselgáncs-világbajnokság vagy a győri EYOF is. A 2024-es olimpiai pályázattal kapcsolatos döntés szeptemberben szintén fontos eseménye lesz az évnek. És természetesen folytatódnak a sportágazatban sikeres programjaink és a létesítményfejlesztések is.

– Mondana erre példákat is?
– Szerencsés helyzetben vagyok, mert sok sikeres programunk és projektünk van és indul el ez évben is. Az akadémiai rendszer például nagy előrelépést jelent, hiszen a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok keretében létrejövő akadémiák az egyéni sportágakra vonatkozó szakmai műhelyekként működve segítik elő hazánk sportnemzet státusának fenntartását és további erősítését. Az újonnan kialakított akadémiai rendszerben a jövő élsportjának kiemelkedő versenyzői megfelelő szakmai és infrastrukturális környezetben kaphatnak lehetőséget tehetségük kibontakoztatására, ugyanakkor a magasan képzett szakemberek felügyelete alatt a tudatos tehetséggondozás és a kiválasztás is megvalósulhat.

ELNÖKÖT KELL VÁLASZTANI!
Két kontinensviadalt, egy rövid pályásat 2007-ben és egy nagymedencéset 2012-ben szervezett közösen Gyárfás Tamás elnöksége idején a Magyar Úszószövetséggel Kósa Lajos, sőt jó ideig ő volt a vizes világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke is. Ennek kapcsán kértük a véleményét a jelenlegi helyzetről.
„A vizes világbajnokság előkészítése kapcsán jelenleg a munka dandárja zajlik, egy ilyen helyzetben pedig a Magyar Úszószövetségnek mint szervezőnek, nagyon sok feladata van, vagyis nem maradhat elnök nélkül. Egy esetleges ex lex állapot a FINA-vb megrendezését is veszélyezteti – mondta Kósa Lajos. – Mindenképpen meg kell választani az új elnököt a vasárnapi közgyűlésen. Három jelölt van, közülük messze kimagaslik Bienerth Gusztáv, aki korábban már bizonyított. Hornyák Viktor perben és haragban áll az egész úszóvilággal, Tóth István pedig nem igazán fajsúlyos személyiség. Az úszók és Gyárfás Tamás között kialakult vita régre nyúlik vissza, nem is tudnék igazságot tenni a felek között, és nem is kell, mert most már előre kell nézni. Közös érdekünk, hogy Gyárfás Tamás nemzetközi pozícióit ne veszélyeztessük. Az elmúlt évtizedekben végzett munkáját el kell ismernünk, akárcsak a magyar úszósport eredményeit. Olyan megoldást kell találni, ahol kellő intelligenciával képesek együttműködni a felek. Én ebben reménykedem, és abban, hogy nem marad még egy hónapig elnök nélkül a Magyar Úszószövetség."

– Hol és milyen sportágakat érint az akadémiai rendszer?
– Az akadémiai rendszer a látvány-csapatsportágaknál már bevált és elismert, ugyanakkor a magyar szempontból tradicionálisan sikeres további, elsősorban egyéni sportágakban jelenleg nincs ilyen jellegű intézmény, ezért a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok létrehozásának első lépéseként a Budapesti Nemzeti Úszósport-akadémia, a Budapesti Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémia, a Székesfehérvári Nemzeti Öttusasport-akadémia, valamint a Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémia valósul meg, amelyeket továbbiak követnek.

– A fejlesztések és pozitív változások sorába illeszkedhet az utánpótlás-nevelés hangsúlyosabbá válása is?
– A magyar kormány kiemelten kezeli az utánpótlás-nevelést, hiszen ez a terület a jövő sportsikereinek záloga. A jelentőségéből adódóan erőteljesebb képviseletet igényel, ezért is állítottunk fel egy deklaráltan ezzel foglalkozó helyettes államtitkárságot. A cél olyan utánpótlás-struktúra kialakítása, amely hatékonyan segíti az élsportot, miközben megteremti a szabadidősport alapjait és már gyermekkorban népszerűsíti a mozgásgazdag életmódot. Az új szervezeti egység fő feladatai az egycsatornás finanszírozás megteremtése által a hatékony forrásfelhasználás biztosítása, illetve a már működő programok felülvizsgálata, megújítása, valamint az átfedések megszüntetésével a programok egymásra épülésének erősítése.

– Mit tapasztalt, zökkenőmentes az átállás a magyar sportban az új sportigazgatási rendszerre?
– Tavaly év végén megalakultak az új köztestületek, befejeződött a MOB átalakulása, és zajlanak a szakszövetségek tisztújító közgyűlései, amelyek segítik azt a folyamatot, hogy elindulhasson az újabb olimpiai ciklus feladatellátása és szakmai munkája. A sportért felelős államtitkárság az átalakulási folyamatok eredményeként új helyettes államtitkársággal és újonnan érkező szakemberekkel dolgozik a magyar sportért.

– Egyeztet a szövetségekkel?
– Napi szinten tartom a kapcsolatot a szakszövetségekkel, és a napokban kezdődnek el a következő olimpiai ciklusra és támogatásokra vonatkozó tárgyalások is. A feladatok sikeres és hatékony ellátásához a szakmai konzultáció, valamint az együttműködési forma kialakítása közös érdekünk a szövetségekkel. Számomra nagyon fontos, hogy az eddigi többlépcsős sportirányítás után közvetlen, naprakész, nagyobb szakmai rálátást garantáló sportirányítás működhessen. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy a szövetségek belügyeibe továbbra sem szól bele az állami sportigazgatás.

– Ezt tiszteletben tartva is megkerülhetetlen a kérdés: mit gondol az úszók soron kívüli tisztújításáról?
– Mindenkinek fontos, hogy nyugalom legyen a sportág körül, és olyan munka kezdődjön, amely teljes mértékben segíti az úszósport, a vizes világbajnokság és az olimpiai pályázat céljait. Ezzel a reménnyel várom a vasárnapi közgyűlést, amelyen tervezem, hogy részt veszek.

HA A KORMÁNYZAT SZAVAZHATNA

Hatvan napja kezdték meg a Császár-Komjádi Béla sportuszoda teljes felújítását – a munkálatok megtekintésénél ott volt Bienerth Gusztáv is, akit vasárnap a Magyar Úszószövetség elnökének választhatnak meg.

DEUTSCH TAMÁS NEM VÁLLALJA
„Az elmúlt hetekben többen is megkerestek azzal, hogy szívesen jelölnének az úszószövetség elnöki tisztségére. Miután Magyarországon semmi sem marad titokban, amit egynél több élő ember tud, ezért szeretném a nyilvánosság előtt is leszögezni, hogy sem most, sem a későbbiekben nem vállalom az elnökjelöltséget. A magyar sport vezetésében örömmel dolgozom: az MTK elnökeként, a MOB tagjaként, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnökeként, a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnökeként megtisztelő feladataim vannak. Az MTK úszószakosztályának versenyzőiért, edzőiért, sportszakembereiért felelősséggel tartozom. Ezért az úszószövetség január 8-i közgyűlésén az MTK képviselője dr. Bienerth Gusztáv elnökjelölt megválasztását fogja támogatni, és magam erre buzdítom a közgyűlés valamennyi szavazati joggal bíró tagját."

Aki azt hitte, hogy a Nagykörúton sokan állnak láthatósági mellényben a villamos balesete miatt, nem járt péntek délután a Császár-Komjádi Béla sportuszoda környékén. Az épület felújítását 60 napja kezdték meg, az előtérben pedig annyian jártak a neonsárga öltözetben, mintha valami felvonulásra készülnének. A sajtótájékoztatóra érkezőket külön-külön kísérték el az uszodán belül a helyszínre, ami persze teljesen érthető egy építési területen – sőt, még arra is figyeltek, hogy a beszédek alatt ne működjenek a hangos betonkeverők.

A medencénél, hol víz állott, most kőhalom, vagy legalábbis ipari mennyiségi por. Az uszoda jóval korszerűbb és akadálymentesített lesz, két edzőteremmel bővül, teljes egészében megújul a gépészete és elektromos vezetékezése, szellőzése, az aula, a büfé, valamint az öltözők is – az úszók várhatóan júniusban költözhetnek be, addig a BVSC és a Tüskeuszoda áll rendelkezésükre, ezen kívül pedig hamarosan további két mobilmedencét állítanak fel a fővárosban. Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője elmondta, az átépítés nem a vizes világbajnokság költségeit növeli, hiszen a Komjádi egy évtizedek óta húzódó adósság a magyar úszósport felé.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter elmondta, jól állnak az előkészületekkel, és minden idők legjobb világbajnokságát akarják megrendezni 189 nap múlva, sok-sok magyar sikerrel. Már csak azért is fontos mindez, hogy amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai tagjai Budapestről Limába utaznak a 2024-es olimpiai helyszínről dönteni, akkor pozitív élményekkel tegyék. A sajtótájékoztatón ott volt Bienerth Gusztáv, a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnöke, akihez fordulva Seszták a kormányzat nevében úgy fogalmazott, ha ők szavazhatnának a vasárnapi úszóközgyűlésen, Bienerth lenne a jelöltjük.

Bienerth Gusztáv maga mögött tudhatja a kormányzatot (Fotó: Koncz György)
Bienerth Gusztáv maga mögött tudhatja a kormányzatot (Fotó: Koncz György)

„Két számmal érkeztem. Az egyik a tizenötös, ennyi éve dolgozunk Fürjes Balázzsal a budapesti olimpia tervén. A másik pedig a kettő, ennyi nap választ el attól, hogy megmérettessem magam az úszószövetség elnöki posztjáért" – mondta Bienerth, akit péntek délután Orbán Viktor fogadott, és a miniszterelnök biztosította őt arról, hogy a kormány folytatja sportinfrastruktúra-fejlesztési programját. Seszták Miklós ehhez még annyit fűzött hozzá, hogy teljesíteni fogják a 2014-es vállalást, amely szerint 2018 júniusáig minden járásban épül egy tanuszoda.

A sajtótájékoztatót követően az újságírókat körbevezették a felújítás helyszínein, Fürjes pedig megemlítette: Bienerth már-már szövetségi elnökként is figyelheti a munkálatokat, hiszen a világbajnokság után a magyar úszók készülhetnek majd a Komjádiban.

HOGYAN ZAJLIK A SZAVAZÁS?

A legnagyobb esélyesnek számító Bienerth Gusztáv a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnökeként, turizmusért felelős kormánybiztosként, Hornyák Viktor a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetőjeként, Tóth István pedig a szentendrei úszóklub szakosztály-elnökeként tevékenykedik.

A vasárnapi menetrend szerint új jelöltet már nem lehet állítani, a három elnökaspiránsról pedig először külön-külön kell majd szavazni, azért, hogy választhatóak legyenek. Ehhez a megjelenő tagok több mint 50 százalékának szavazatára van szüksége mindannyiuknak.

Amennyiben egyik jelöltet sem fogadják el megfelelő arányban a küldöttek, a szövetségnek 15–30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell kiírnia, amelynek a legkésőbbi időpontja február 8.

Szavazást akkor is tartanak, ha csak egy jelölt marad végül versenyben, s a győzelemhez 50 százalék plusz egy igen szavazatra van szükség.

Három elnökjelölt esetén a szavazás első körében eldől a verseny, ha az egyik jelölt 50 százalék plusz egy igen szavazatot kap. Ellenkező esetben a legkevesebb voksot szerzett aspiráns kiesik, s következik a második kör, melyben szintén nem elég az igen voksok többségének megszerzése, hanem 50 százalék plusz egy igenre van szükség. Amennyiben egyik kandidáló sem éri ezt el, a szavazás eredménytelenül zárul, és a szövetségnek új választást kell kiírnia.

EZ TÖRTÉNT HOSSZÚ KATINKA KÖZLEMÉNYE ÓTA AZ ELNÖKVÁLASZTÁSIG

AZ ELNÖK LEMONDÁSA ÓTA TÖRTÉNT

Kósa Lajos kiemelte Bienerthet, a másik két jelöltről is beszélt

Bienerth: Nem Hosszú Katinka választja meg a szövetség elnökét

Két jelölés Gyárfásra, egy-egy Bienerthre, Hornyákra és Tóthra

Gyárfás kapta a legtöbb jelölést az elnöki posztra, de...

Gyárfás Tamás nem indul újra az úszószövetség elnökválasztásán

Zárni kell a sorokat az úszósportban is – Bienerth Gusztáv

Indulok az elnöki feladatért – Bienerth Gusztáv

Szabó Tünde szerint nincs reális esély Gyárfás visszatérésére

A FIFA után a FINA-hoz is bekopog az FBI?

Verrasztó Zoltán: Gyárfás azt gondolta, úszni is tud

Sós Csaba: Nem ördögtől való, ami az úszószövetségben történik

Az államtitkár elfogadta Gyárfás Tamás lemondását

Gyárfás a vb után tájékoztatja az elnökséget lemondásának hátteréről

Ügyek, botrányok, kudarcok – a Gyárfás-éra árnyoldala

Shane Tusup így gratulált Hosszú Katinkának – kép

Cseh László reagált Gyárfás Tamás lemondására

Gyurta Dániel így reagált Gyárfás lemondására

• ELŐZMÉNYEK – EZ TÖRTÉNT AZ ELNÖK LEMONDÁSIG

AZ ELNÖK LEMONDÁSÁIG TÖRTÉNTEK

Gyárfás Tamás hivatalosan is lemondott az elnökségről

Nyugodtnak láttam – a LEN elnöke Gyárfás Tamásról

Itt az írás, amely miatt Gyárfás már az előtt közleményt küldött körbe a teljes magyar sajtónak, hogy megjelent volna

Hargitay: Ezt akartad, Katinka? Örülsz neki?

Lemondott Gyárfás Tamás – az úszósportban is elkezdődik a rendszerváltás?

Egyenpólóban utaztak el az úszók a vb-re – fotó

Úszás: „Az eredményt az úszók hozzák” – a kormány nem akarja befolyásolni a vitát

• Csurka szerint Tusuppal a pénz miatt nem tudnak megegyezni

• A sportállamtitkárság mihamarabbi megoldást sürget

A bíróságon folytatódik az úszóbotrány

• Szabó Joe szerint Gyárfásnak távoznia kellene

• A MÚSZ „egy éve nem ért szót Tusuppal” – állásfoglalás

• Czene Attila elmondta, ki lenne megfelelő elnöknek

• Biczó is csatlakozott Hosszúék nyilatkozatához

• Nem hatalmaztam fel az úszótársamat, hogy velem kapcsolatban bárkinek bejelentést tegyen – Cseh

• Sajnálom, hogy a két félnek még nem sikerült dűlőre jutnia – Biczó

• Nincs szükségünk ilyen elnökre – Hosszú Katinkáék nyilatkozata

• Salamon Ferenc a harc befejezésére szólít fel

• Hargitay visszautasítja Czene Attila vádjait

• Nem értem, mi a baj, még sohasem volt ilyen jó dolgunk – Turi György

• Czene is állást foglalt, Cseh a vizsgálóbizottságában

• Bernek Péter képviselői konkrétumokkal jelentkeztek

• Mindenkinek mindene megvan, amit akar – Hargitay

• Kozma Dominik is csatlakozott Hosszú Katinkáék ügyéhez

• Gyárfásék konkrétumokat várnak a versenyzőktől

• Csatlakozunk Katka és Dani kijelentéseihez – Verrasztóék

• „A szövetség nem tekint egyenrangú partnerként a versenyzőkre" – Bernek Péter menedzsmentjének reagálása

• Nem szorulok közvetítőre – Gyurta Dániel

• Gyurta nem osztja Hosszú álláspontját – Hargitay

• Kapás Boglárka egyetért Gyurta Dániellel

• Gyárfás Tamás nem mond le! – a vágatlan felvétel

• Nincs rend – Gyurta Dániel kiáll Hosszú mellett

• Gyárfás nem mond le, ezt kínálja Hosszúnak

• „Tusup mondta, nincs szükségük ránk, túlnőttek rajtunk" – Hargitay András, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányának reagálása

• A szövetség reagált Hosszú Katinka nyílt levelére

• Hosszú Katinka lemondásra szólítja fel Gyárfás Tamást – az eredeti közlemény

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik