Úszás: Salamon Ferenc a harc befejezésére szólít fel

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.11.20. 18:13
Felhívást tett közzé Salamon Ferenc, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) masters bizottságának tagja, és arra szólítja fel az úszószövetségi vitában megnyilvánulókat, hogy tegyék félre a sérelmeiket, és mindenki a feladatára koncentráljon.

Az MTI-hez vasárnap elküldött nyílt levelében az európai szövetség (LEN) örökös tiszteletbeli tagja azzal fordult az érintettekhez, hogy „elég a harcból".

Emlékeztetett rá, hogy „a magyar úszósport minden idők legnagyobb kihívása előtt áll, a 2017. évi világbajnoksághoz mérhető eseményt soha nem rendezett Magyarország, ilyen rangú versenyen hazai közönség előtt még soha nem vehetett részt magyar úszó". Úgy véli, hogy „ha valamikor, akkor most végképp nincs helye a durva személyeskedéseknek, egymást gyengítő csatározásoknak".

„Mégis – amint folytatja –, a maguk területén kiemelkedően sikeres emberek napok óta harcban állnak, épp arról terelve el minden figyelmet, energiát, ami a legfontosabb lenne: felkészülni a versenyekre, előkészíteni a jövő évi világbajnokságot."

A sportdiplomata levelében hangsúlyozta, hogy „páratlan lehetőség előtt állunk", és „csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindannyian, együtt a legjobbunkat adjuk a nagy cél érdekében".

„Versenyzők és edzők, az úszósport szereplői: tegyük félre a sérelmeinket – tegyük a dolgunkat. Valamennyiünknek ez az érdeke" – szögezte le Salamon Ferenc.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend" a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik