Úszás: Gyárfás Tamás hivatalosan is lemondott az elnökségről

Vágólapra másolva!
2016.12.14. 12:59
Az m4sport.hu és a 24.hu információi szerint Gyárfás Tamás hivatalosan is lemondott pozíciójáról a Magyar Úszószövetség szerdai zárt elnökségi ülésén. A MÚSZ ezután hivatalos közleményben tudatta: Gyárfás írásban is benyújtotta a lemondását, de a távozó elnököt az elnökség felkérte, hogy „a szövetségi ügyvitel zavartalansága” érdekében maradjon hivatalában 2017. január 8-ig, az utódjáról döntő tisztújító közgyűlésig.

Az MÚSZ-t 23 éve irányító Gyárfás Tamás november 30-án tudatta, hogy lemond a tisztségéről. Még ezen a napon utazott el a válogatott a windsori rövid pályás világbajnokságra, ezért csak a hazaérkezést követően lehetett megtartani az elnökségi ülést. Szabó Tünde államtitkár már akkor jelezte, elfogadja Gyárfás döntését.
Az MÚSZ-t 23 éve irányító Gyárfás Tamás november 30-án tudatta, hogy lemond a tisztségéről. Még ezen a napon utazott el a válogatott a windsori rövid pályás világbajnokságra, ezért csak a hazaérkezést követően lehetett megtartani az elnökségi ülést. Szabó Tünde államtitkár már akkor jelezte, elfogadja Gyárfás döntését.

Az M4 Sport úgy tudja, Gyárfás a zárt ülésen megindokolta és hivatalosan is megerősítette lemondását, ezt az elnökség elfogadta. A 24.hu beszámolója szerint 13 tag volt jelen a zárt elnökségi ülésen.

Gyárfás Tamás az utód megválasztásáig – 2017 januárjáig – hivatalban marad, hogy vigye a folyamatban levő ügyeket. A MÚSZ rendkívüli tisztújító közgyűlésen választja majd meg új elnökét.

A Magyar Úszószövetség hivatalos közleményben erősítette meg a hírt. Ezt az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„Rendkívüli elnökségi ülést tartott a Magyar Úszószövetség, amelyen Gyárfás Tamás elnök írásban is benyújtotta a lemondását. Bár ezt azonnali hatállyal kívánta megtenni, az elnökség a szövetségi ügyvitel zavartalansága érdekében egyhangú szavazással úgy döntött, hogy felkéri Gyárfás Tamást, a közgyűlés időpontjáig maradjon a hivatalában.

Az elnökség ezt követően 2017. január 8-ára tűzte ki a rendkívüli közgyűlést, melynek egyetlen napirendi pontja az új elnök megválasztása lesz. Az elnökség megszavazta a jelölőbizottság tagjait, Ugrin Tamás, Fábry György és Pozsgati Tamás ügyvédeket. Az ülésen az elnökség egyetlen tagja sem mondott le mandátumáról.”

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ TÖRTÉNÉSEI FŐBB PONTOKBAN

• A sajtótájékoztatón felolvasták az esemény előtt kiadott, fent ismertetett közleményt. Ezt követően Gyárfás Tamás röviden kommentálta a történteket.

• Gyárfás nem érzi magát hibásnak, és egyelőre nem tudja megmondani, elindul-e, ha jelölik az elnöki posztra a rendkívüli tisztújító közgyűlés előtt. Ez a jelölőbizottság (Ugrin Tamás, Fábry György, Pozsgati Tamás) hatásköre.

• Elmondása szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy „mindent rajta kértek számon”, így a meglehetősen félreérthetően elnevezett kabalafigurák esetét is. Cáfolta, hogy az úszók egyenpólója miatt döntött volna a lemondás mellett, és azt is, hogy politikai nyomás játszott volna szerepet a távozásában. Úgy gondolja, sok mindent nem csinálna másképp.

• Reméli, lemondása nem befolyásolja a 2017-es vizes világbajnokság sikerét. Nem akar távozni a vizes vb szervezőbizottságának vezetéséről, ám félreáll, ha kell.

• Az utódjelöltekről szólván elmondta: a Magyar Turisztikai Ügynökséget felügyelő kormánybiztost, Bienerth Gusztávot kitűnő embernek ismeri, lehetséges kinevezését nem akarja véleményezni. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt jó jelöltnek tartja.

• Gyárfás a vizes vb szervezőbizottságának elnöki tisztségéről nem mondott le, de lehet, hogy azt is megteszi. „Fontolgatom. Én találtam ki, hogy legyen itt vb, de ha ez akadály, akkor csinálja más. Talán beengednek, jegyet még lehet kapni.”

• Gyárfás elmondta, hogy egy háromszoros olimpiai bajnokkal nincs egy súlycsoportban, de még mindig nem tudja, hogy mit vétett Hosszú Katinka ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik