Úszás: Szabó Tünde szerint nincs reális esély Gyárfás visszatérésére

Vágólapra másolva!
2016.12.17. 14:57
null
Szabó Tünde beszélt az úszóbotrányról, a MOB-ról és Hosszú Katinkáékról is (Fotó: Veres Viktor)
Szabó Tünde sportügyekért felelős államtitkár az atv.hu-nak adott interjújában elmondta, nem lát reális esélyt arra, hogy Gyárfás Tamás maradjon az úszószövetség elnöke, beszélt az úszóbotrányról, a MOB-ról, Hosszú Katinkáról és nem zárja ki, hogy önálló sportminisztérium lesz.

 

Hét közben, szerdán Gyárfás Tamás közölte, ha a Magyar Úszószövetség elnökségének jelölőbizottsága és a 118 tag is támogatná, akkor elgondolkodna azon, hogy maradjon a MÚSZ élén.

„Az elnökválasztás mindig a közgyűlés döntésén alapul. Amennyiben Gyárfás Tamás jelöltetné magát és a közgyűlés tagjai megszavaznák, az ellen mi nem is léphetnénk fel, hiszen az egy civil szervezet demokratikus döntése lenne – mondta Szabó Tünde az atv.hu-nak. – Beszéltem vele, amikor lemondott, és tudomásul vettem, hogy így döntött. Döntésének komoly okai voltak és ezek most is fennállnak. Véleményem szerint a döntését most is fenntartja.”

Szabó Tündét arról is faggatták, hogy látja-e reális esélyét annak, hogy Gyárfás maradjon az elnök.

„Én nem látom reális esélyét. Nyilvánvaló, hogy Gyárfás Tamást ahhoz, hogy megszavazzák, jelölni kell, neki pedig vállalnia kell a jelölést.”

Szabó Tünde egyértelművé tette, hogy ő maga nem vállalná a jelölést a MÚSZ vezető tisztére, az egyik lehetséges befutónak tartott Bienerth Gusztávval, a turizmusért felelős kormánybiztossal, a Budapest 2024 olimpiai pályázat alelnökével viszont szívesen együtt dolgozna, mint MÚSZ-elnökkel.

Az interjúból kiderült, hogy Szabó Tünde a napokban is beszélt Hosszú Katinkával és annak edző-férjével, s az államtitkár szerint Shane Tusup változtatni fog kommunikációs stílusán.

„Meg kell találni a megfelelő hangnemet egy ilyen agilis edzővel is (…). Én öt évig voltam a MÚSZ főtitkára, rengeteget beszéltem Katinkával és Shane-nel is, és soha nem volt konfliktus közöttünk. De szerintem Katinkáék a jövőben szeretnének figyelni rá, hogy ne történjenek hasonló esetek. Egyébként ez lenne az egyik legfontosabb feladata az új elnöknek, hogy mindenkivel megtalálja a közös hangnemet (…). Természetesen most is többször konzultáltam velük, mert a hírekben mindig egyoldalúan hallani arról, hogy mi történt. Remélem, hogy a hangnem változik a jövőben. Bízom benne, hogy az új elnök is meg fogja találni velük a közös nevezőt.”

Szabó Tündét egy önálló sportminisztérium felállításáról is kérdezték.

„Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy a sport legyen önálló és alakuljon sportminisztériummá, akkor arra a feladatra is fel kell készülnünk.”

S hogy vállalná-e ennek a vezetését?

„Jelenleg sportért felelős államtitkár vagyok, és úgy végzem a feladatomat, hogy felkészült legyek a munkámmal kapcsolatos minden kihívásra. Elkötelezett vagyok a sport mellett, ezért abban a pozícióban fogom segíteni a sportot, amire felkérnek.”

A MOB-bal és annak elnökével, Borkai Zsolttal kapcsolatban elmondta, hogy fantasztikus pályázati anyagot készítettek a 2024-es olimpiai pályázattal kapcsolatban a szakembereink, amivel a NOB is nagyon elégedett, és ezt nem veszélyezteti a MOB belügye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik