Úszás: Nem ördögtől való, ami a szövetségben történik – Sós Cs.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.01. 08:53
null
A szakmai alelnök szerint más helyzet teremtődött azzal, hogy a hazai úszás krémje is felsorakozott Hosszú Katinka mögé<br />(Fotó: pixabay.com)
„Ilyen hosszú elnöklés mellett elkerülhetetlen volt, hogy egyszer elérkezzen ebbe a helyzetbe Gyárfás Tamás” – mondta az M4 Sport vendégeként Sós Csaba a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke, aki több tényezőt is megnevezett, ami végül az elnököt lemondásra késztethette, mert szerinte, nem egy kizárólagos ok vezérelte.

 

„Amikor ilyen mértékű indulat halmozódik fel egy vezetőség és az általa képviseltek közt, akkor valóban úgy tűnik, csak a személyi változás segíthet”– mondta Gyárfás Tamás lemondását és az úszószövetség jövőjét érintő beszélgetés kezdetén és Sós Csaba az M4 Sport stúdiójában.

Az alelnök kiemelte: amíg korábban csak Hosszú Katinka állt ki az elnök lemondását követelve, most merőben más helyzet teremtődött azzal, hogy a hazai úszás krémje is felsorakozott mögé, amolyan össztüzet zúdítva Gyárfásra az elmúlt két hétben.

„Álságos lenne azt mondani, hogy teljesen váratlan volt, ám nem tudtam, és tudomásom szerint az úszószövetségben sem tudta senki, hogy ez a lemondás szerda reggel történik meg, vagy egyáltalán azt, hogy valamikor bekövetkezik-e” – nyilatkozta a szakember.

Sós személyesen is ott volt – és amellett, hogy bevallása szerint sem tudhatja pontosan, de ebben gyanítja az elmérgesedés okát –, amikor Hosszú 2017-es budapesti úszó vb-t népszerűsítő filmben történő szereplésének feltételeiről nem sikerült közös nevezőre jutniuk, és a felek felálltak az asztaltól. Mégsem gondolja, hogy kizárólag a háromszoros olimpiai bajnok sportoló által elindított folyamatok eredményezték a döntést.

Magánvéleményként azt is megfogalmazta a szakember, hogy ilyen hosszú, több mint két évtizedes vezetés során, minden jó szándék ellenére eljön az a pillanat, amikor robban a bomba. Ahogy fogalmazott: a sport nem egy szociális intézet, ahol mindenki egyenlő. A jobbak többet kapnak, így óhatatlanul lesznek, akik lemaradnak például egy-egy edzőtáborról, és ők nem értik meg, ha már milliárdok kerülnek a sportba, a tíz versenyző mellé miért nem utazhatnak el tizenegyediknek. Márpedig 20 év alatt szép számmal gyűlnek az indulatok, amit csak egy ideig lehet kezelni. Sós azt is hozzátette, a vihar elültével többen lesznek majd tárgyilagosak, és előjönnek majd a józan hangok, elismerve, sok szempontból sikeres elnök volt Gyárfás, akinek – Sós elmondása szerint – a jövő évi vb-vel kapcsolatos munkáját nem feltétlenül érinti hátrányosan ez a fejlemény.

Mielőtt az elnökválasztás menetére kitért volna, az alelnök fontosnak tartotta, hogy a sajtóközleményen túl hivatalosan, írásban is megérkezzen a szövetségbe a lemondás.

Ami azt a felvetést illeti, miszerint a jelenlegi szövetségi kapitány, Hargitay András legyen az új elnök és Sós pedig az ő utódja, maga az érintett zárta le azzal, hogy ez a kérdés jelenleg nincs napirenden. „Az úszótársadalom nem éretlen, és ki fogja tudni választani azt a vezetőt, akire szüksége van.”

Hogy a változás maguknak az úszóknak a helyzetére milyen hatással lesz, így reagált.

„Nekünk az a lényeg, legyen a medencében víz. Az edzők tudása nem lett kevesebb, a versenyzők sem lettek tehetségtelenebbek. A feltételek adottak, ezt a vitát sem a pénz okozta. Talán ez is lehetett az elnök úr veszte. Mert az a fajta ügyesség, amellyel pénzt szerzett a sportágnak, az gyakorlatilag most nem tényező, mert amire szükségünk van, azt megkapjuk. Most azok, akik ezt a helyzetet szerették volna, nyilván örülnek és lekerül róluk a szükségtelenül rájuk nehezedő nyomás, de hogy ettől jobban úsznának? Azt nem hiszem” – zárta gondolatait Sós Csaba.

A SÓS CSABÁVAL FOLYTATOTT BESZÉLGETÉST ITT TEKINTHETI MEG!

Az államtitkár elfogadta Gyárfás Tamás lemondását

Ügyek, botrányok, kudarcok – a Gyárfás-éra árnyoldala

Shane Tusup így gratulált Hosszú Katinkának – kép

Cseh László reagált Gyárfás Tamás lemondására

Gyurta Dániel így reagált Gyárfás lemondására

• ELŐZMÉNYEK – EZ TÖRTÉNT AZ ELNÖK LEMONDÁSIG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik