Úszás: Nem értem, mi a baj, még sohasem volt ilyen jó dolgunk – Turi György

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.18. 17:31
null
Hosszú Katinka és Turi György még 2012-ben – utóbbi nem érti, hogy mi a baj (Fotó: Szabó Miklós – archív)
A Kőbánya SC vezetőedzője, Turi György értetlenül áll az elmúlt napok történései előtt. Mint mondja, a legidősebb, folyamatosan itthon tevékenykedő úszóedzőként bátran kijelenti, soha ilyen kiváló anyagi körülmények között nem dolgozhattak – függetlenül attól, hogy a maga a KSC súlyos tízmillióktól esett el azzal, hogy több eredményes úszó távozott az egyesülettől.

„Komolyan mondom, csak rázom a fejem, mert nem értem, mi zajlik körülöttünk – mondja Turi György mesteredző, akinek nyolc tanítványa volt tagja a riói olimpiai csapatnak. – Soha ilyen nagyságrendű anyagi támogatásban nem részesült a sportág, ezáltal klub, versenyző, edző."

„Nemzetközi verseny, meleg égövi vagy magaslati, netán hazai edzőtábor? Aki eredményes, oda utazhat, annyi időre, ahová és amennyire szeretne. Ha valaki nem tagja a válogatottnak, az is, hiszen a műhelyek is minden eddiginél több támogatásban részesülnek. Továbbá nincs olyan technikai berendezés, segédeszköz, amelyet ne szerezne be nekünk a szövetség, vagy ne adna forrást rá, ha megalapozottan érvelünk mellette. Mondom mindezt úgy, hogy nagyságrendekkel kevesebb pénz jut a szakosztályunknak az eredményesebb úszók távozása miatt. Súlyos tízmilliókról beszélünk, mégsem panaszkodunk, igyekszünk ugyanolyan keményen dolgozni, és a mostani csapatból kihozni a legtöbbet.”

Turi György szerint az üzengetés nem feltétlenül hozza meg a kívánt eredményt.

„Én világéletemben a rend és a fegyelem híve voltam, ebben a sportágban csakis így lehet eredményeket elérni – ha valamit, ezt mindenki megtanulhatta az elmúlt években, évtizedekben. Amennyiben egy versenyzőnek problémája van, beszélje meg az edzőjével, vagy ha olyan jellegű, a klubvezetővel. Ha ez a válogatottságot érinti, akkor vagy az edzője, vagy a klubvezetője megoldja a kapitánnyal, a szövetség irányítóival. Mindannyian tudjuk, hogy nincs hibátlanul működő rendszer, időnként nekem is vannak konfliktusaim bizonyos kérdésekben még a szövetséggel is, ezt azonban párbeszédekkel, normális kompromisszumokkal mindig le tudtuk zárni. Üzengetés sosem volt, őszinte beszélgetés annál több.”

A KSC-t vezető szakember nem igazán látja, mik azok a problémák, amelyek miatt drasztikus váltásra volna szükség.

„Próbálom követni a megnyilvánulásokat, de egyetlen olyat sem láttam eddig, ami valami konkrét, igazán húsbavágó gondot hozott volna felszínre. Nyilván sokakat ért apróbb-nagyobb sérelem a múltban, hiszen azt a rendszert még nem találták fel, amelyikben kizárólag olyan döntések születnek, amelyeknek egyöntetűen örül mindenki. Én vagyok a legidősebb azon edzők között, akik pályájuk kezdete óta itthon dolgoznak – harminchét éve ennek, azaz láttam már sok mindent ennyi idő alatt. Ennek alapján jelenthetem ki egyértelműen: ilyen jó körülmények között még soha nem dolgozhatott senki, egyetlenegy műhely sem.”

„Miközben azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor szinte az egész magyar sport üvöltött a pénzhiánytól – nem volt annyira régen –, ez a szövetség gondoskodott arról, hogy úszósportban a legjobbak ugyanúgy megkapjanak mindent. Ezen persze túl lehet lépni egy vállvonással, csak nem feltétlenül elegáns és sportemberhez méltó, mint ahogy ez az üzengetősdi-csatlakozósdi sem az.”

A HÁTTÉR

Mint ismert, az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt.

Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz, hogy a problémákat megoldják.

Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, hogy egyetértenek a háromszoros olimpiai bajnokkal.

Hargitay András szövetségi kapitány csütörtök este, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva ugyanakkor érthetetlennek nevezte azt a felfordul.

Ezután Czene Attila is Gyárfás Tamás szövetségi elnökkel szemben foglalt állást.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik