Úszás: Indulok az elnöki feladatért – Bienerth Gusztáv

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2016.12.19. 08:22
Eddig csak a sportági szereplők nyilatkozataiból és sajtóhírekből lehetett következtetni rá, immár hivatalos: Bienerth Gusztáv pályázik a Magyar Úszószövetség elnöki posztjára. A Ferencváros jelöltje lesz a januári közgyűlésen, amelyet Gyárfás Tamás távozása miatt hívtak össze.


– Igen, megerősítem, indulok az elnöki feladatért – jelentette ki a Nemzeti Sport megkeresésére Bienerth Gusztáv, a 2024-es Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke, turizmusért felelős kormánybiztos, akit az elmúlt napokban már sokan Gyárfás Tamás távozó úszóelnök lehetséges utódaként emlegettek. – Akik követték a ténykedésemet a magyar sport háza táján, azokat talán nem éri meglepetésként, hogy most, hogy az elnök lemondott, jelentkezem, ha nem is a posztért, de a feladatért, amelyet az úszószövetség vezetése jelent. Ez a rendkívül izgalmas feladat szorosan összefügg az eddigi tevékenységemmel, a magyar turizmus és a 2024-es olimpiai pályázat ügyével.
– Igen, megerősítem, indulok az elnöki feladatért – jelentette ki a Nemzeti Sport megkeresésére Bienerth Gusztáv, a 2024-es Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke, turizmusért felelős kormánybiztos, akit az elmúlt napokban már sokan Gyárfás Tamás távozó úszóelnök lehetséges utódaként emlegettek. – Akik követték a ténykedésemet a magyar sport háza táján, azokat talán nem éri meglepetésként, hogy most, hogy az elnök lemondott, jelentkezem, ha nem is a posztért, de a feladatért, amelyet az úszószövetség vezetése jelent. Ez a rendkívül izgalmas feladat szorosan összefügg az eddigi tevékenységemmel, a magyar turizmus és a 2024-es olimpiai pályázat ügyével.


– Még színre sem lépett, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Kovács Ágnes és Szabó Tünde máris nyilvánosan tette le ön mellett a voksát.
– Ők bizonyára ismerik a tevékenységemet, amit a sportdiplomáciában eddig végeztem. Kovács Ágnessel, a sportolói bizottság elnökével munkatársak vagyunk az olimpiai, pályázati munkában. Gyurta Dániel szintén úszó olimpiai bajnok és Magyarország egyik legfontosabb képviselője a nemzetközi sportdiplomáciában a NOB sportolói bizottságának tagjaként, Hosszú Katinka, korunk egyik legnagyobb úszója megnyilvánulásával kapcsolatban pedig talán nem is kell mondanom, mennyire fontos és megtisztelő. Szabó Tünde államtitkár asszony, aki maga is világklasszis úszó volt és évekig dolgozott az úszószövetség főtitkáraként, azok közé tartozik, akikkel egyeztettem, mielőtt meghoztam a döntésemet, hogy pályázom.

– Kivel egyeztetett még?
– Név nélkül: sportolókkal, klubvezetőkkel, szakemberekkel, sportdiplomatákkal, támogatókkal, politikusokkal.

JOGÁSZ, KÖZGAZDÁSZ, SPORTDIPLOMATA

A 61 éves Bienerth Gusztáv az ELTE jogi karán szerezett diplomát, aztán Bostonban tanult a Harvardon. Volt a PricewaterhouseCoopers budapesti irodájának vezérigazgatója, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, a UNICEF hazai elnöke és a Roland Berger Zrt. elnöke. 2002-ben és az idén is az ő vezetésével készült megvalósíthatósági tanulmány a budapesti olimpiarendezésről, az MLSZ nemzetközi igazgatójaként kulcsszerepe volt a FIFA Puskás-díj létrehozását célzó tárgyalásokban az MLSZ, az örökösök és a FIFA között, valamint, az IMG London vezető tanácsadójaként vett részt az új Fradi-pálya építésének előkészítésében.

Tagja volt a FIFA jogi bizottságának és az UEFA HatTrick-bizottságának, a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségének. A Ferencváros igazgatósági tagja, ettől az évtől pedig a 2024-es Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, turizmusért felelős kormánybiztos. És immár hivatalosan is ringbe szállt a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáért.

– Mit válaszol azoknak, akik szerint politikai ejtőernyős?
– Miért lennék ejtőernyős? Pláne politikai... Akik ismerik az előéletemet, tudják, hogy az idén áprilisig nagy gazdasági társaságoknál töltöttem be szakmai pozíciót, soha semmilyen politikai tevékenységet nem végeztem, semmilyen pártnak a tagja nem voltam.

– Mitől sportmenedzser egy menedzser?

– Az élet hozza úgy: menedzsernek tartom magam, aki a labdarúgó-szövetségbe kerülve igyekeztem az üzleti életben szerzett tapasztalataimat összeegyeztetni a sport sajátos igényeivel, talán nem minden siker nélkül.

– Miként foglalná össze a terveit nagyon röviden az úszóközgyűlés küldötteinek és a szurkolóknak?

– A szövetség vezetését csapatmunkának tekintem, amelynek során a nemzetközi sportdiplomáciában szerzett tapasztalataimat, szervezőkészségemet, vezetői képességeimet szeretném kamatoztatni egy sikeres 2017-es vizes világbajnokság, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat és a reményeim szerint továbbra is a világ élvonalába tartozó úszósportunk érdekében. Hallatlanul izgalmas év előtt áll a magyar úszósport, a valaha volt legnagyobb sporteseményt rendezzük meg Budapesten és Balatonfüreden, amelyen versenyzőinknek a medencében, nekünk pedig a szervezésben kell helytállnunk, hogy bebizonyítsuk, olimpiát is képesek vagyunk rendezni, erről is döntés születik jövőre. Ehhez egységre, a sorok zárására van szükség az úszószövetségben is. Ez nem egyszemélyes feladat, az elnökség minden tagjára nagy szükség lesz.

– Szokott úszni?
– Persze. Sőt tegnap is uszodában jártam, a nyolcéves fiam úszott egy karácsonyi versenyen.

– Milyen kapcsolata van még a sportággal? Azt tudjuk, hogy a sport világában volt már a kézilabda- és a futballszövetség tisztségviselője is.
– Olimpiai pályázatunk minden sportágával alaposan meg kellett ismerkednem a munkám során, az úszás pedig az egyik legfontosabb, legnagyobb létszámú és érdeklődéssel kísért sportág a műsorban. A riói játékokon is végig jelen voltam, sőt a paralimpia úszóversenyeivel is a helyszínen ismerkedtem.

– Mi a jelölés és az előkészületek hivatalos módja január 8-áig, a választásig?
– Az úszószövetség elnöksége jelölőbizottságot hozott létre, amely fogadja a tagszervezetek hivatalos jelöléseit, azokat megvizsgálja és hitelesíti, amennyiben megfelelnek a jogi, formai és tartalmi szabályoknak. December 25-éig lehet jelölteket állítani, engem a Ferencvárosi Torna Club jelöl elnöknek, bírom a klub teljes felhatalmazását, ami rendkívül megtisztelő, de egyben talán természetesnek mondható, hiszen igazgatósági tagja vagyok az FTC-nek.

– A megválasztásához azonban nem lesz elegendő egyetlen klub támogatása a száznál is nagyobb létszámú közgyűlésben.
– A választásig hátralévő időben igyekszem az elnökség és a közgyűlés minden tagjával találkozni és megosztani velük az elképzeléseimet.

– Eddig sem unatkozott, hogyan oldaná meg, hogy beleférjenek az idejébe az elnöki feladatok?
– Ami az úszószövetségben zajlik, az szorosan összefügg a többi feladatommal. Csapatmunkának tekintem a szövetség vezetését, szemben talán a volt elnökkel, aki egyszemélyes feladatnak tekintette.

– Számít rá, hogy Gyárfás Tamás is jelölt lesz?
– Abból indulok ki, nem azért mondott le, hogy újra induljon. Komolyan veszem, amit mondott, hogy a távozásával tud most a legtöbbet segíteni a sportágnak és a világbajnokságnak.

– Örököl viszont egy elnökséget.
– Valóban, az elnökség a saját mandátumáról nem mondott le, a leendő elnöknek együtt kell tudnia dolgozni az elnökséggel. Fél év van hátra a világbajnokságig, karakteres menedzsmentfeladat vár ránk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik