Úszás: a FIFA után a FINA-hoz is bekopog az FBI?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.10. 10:05
null
Gyárfás Tamás pozíciója a FINA-nál is meginoghat (Fotó: MTI/archív)
A Magyar Úszószövetség elnöki tisztségéről novemberben lemondó, a jövő évi vizes vb szervezőbizottságában tanácsadóvá lefokozott Gyárfás Tamás a nemzetközi szövetségben (FINA) továbbra is alelnök, az európai szövetségben (LEN) pedig kincstárnokként folytatja sportvezetői tevékenységét. Ám amint a hvg.hu elemző cikkében rámutat, a FINA-nál is súlyos gondok vannak.

A hvg.hu rámutat, hogy amíg a LEN-benidén 2020-ig meghosszabbították a mandátumát, a FINA tisztújítása jövőre lesz Budapesten a 2017-es vizes vb idején.

„Akkor sem biztos Gyárfás pozíciója, ha újra alelnök lesz a FINA-ban, ehhez viszont kicsit ismernünk kell a FINA állapotait. A szervezet és gazdálkodása nem az átláthatóságáról híres” – írja a lap, amely korábban a FIFA-nál uralkodó állapotokhoz hasonlítja a nemzetközi úszószövetségéét. Emlékeztet rá, hogy 2015-ben úszóedzők százai csatlakoztak ahhoz az elképzeléshez, amely szerint új szervezetet alapítanak WSA (World Swimming Association) néven.

E szervezet „költései tisztán követhetőek, szakmai alapon működik, és amelyet független szervezetek felügyelnek, szerintük ugyanis a FINA nem ilyen, mert nem akar szembenézni sem a doppingügyekkel, sem a korrupcióval.”

A FINA tisztségviselőinek fizetéséből csak annyi publikus, hogy 400 dolláros napidíjért dolgoznak, de az sem, hogy hány napot számolnak el.

„2013-ban a FINA 23 millió dollárt fizetett ki saját működésére, míg a versenyek összdíjazása 3.4 millió dollár volt csak. Sokan nem csodálkoznának, ha a FINA ajtaján a FIFA-éhoz hasonlóan bekopognának az FBI nyomozói" – jegyezte meg a hvg.hu, amely arra is kitért, hogy „Gyárfás cége, az St. Plusz Kft. adja ki a FINA hivatalos lapját, a FINA Aquatic World Magazine-t évi 200 ezer euróért. A FINA szerint ez nem összeférhetetlen, a felső vezetésben mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért”.

John Leonard, az Úszóedzők Világszövetségének (WSCA)igazgatója szerint a FINA semmiben sem különbözik a FIFA-tól, olyan kritikákkal illette a szervezetet, mint Hosszú Katinkáék a Magyar Úszószövetséget.

A hvg.hu teljes cikkét ide kattintva olvashatja el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik