K. B. utanpotlassport.hu 2021.02.01 09:05 Frissítve: 2021.02.01 13:12

Vívás: nyolc fiatal a legjobbak között

Az évad közepén nyolc utánpótláskorú vívó található a hazai felnőttranglista legjobb négy helyezettje között; férfi tőrben a 17 éves Szemes Gergő áll az élen, míg női karban hárman tanyáznak az élmezőnyben.

Szemes Gergő (balról) megnyerte a felnőttek negyedik válogatóversenyét, ezzel átvette a vezetést a ranglistán Forrás: hunfencing.hu

Szemes Gergő (balról) megnyerte a felnőttek negyedik válogatóversenyét, ezzel átvette a vezetést a ranglistán  •  Forrás: hunfencing.hu

Nemzetközi versenyek híján ebben az évadban rendhagyó módon csak a hazai viadalokon gyűjthetnek ranglistapontot a vívók. Igaz, az eddig megszokott három Magyar-kupa-forduló helyett ezúttal hat szerepel a programban, amelyből négyet már megrendeztek. Jóllehet, a mezőny ritkán volt teljes, ez semmit nem vesz el annak a nyolc 2001-ben vagy az után született sportolónak az érdeméből, aki jelenleg a legjobb négyben tanyázik. Női kardban például hárman is. A felnőtt-világranglista 11. helyezettje, a 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Lizával csak a felnőtt országos bajnokságon találkozhattak riválisai, amelyen aranyérmet nyert − negyedik a lajstromban. Megelőzi őt a felnőtt ob és a legutóbbi válogató harmadik helyezettje, Keszei Kíra (17 éves) és a kadétvilágbajnok Szűcs Luca (18).

Férfi tőrben a kadét Európa-bajnok Szemes Gergő 17 évesen áll az élen. Nem érdemtelenül: két válogatóversenyen állt fel a dobogó legfelső fokára. Ugyanebben a fegyvernemben a Tóth Gergely (18) a harmadik.

Női párbajtőrben is két utánpótláskorú van a legjobb négyben: Büki Lili (18) a harmadik, míg az ötszörös utánpótlás Eb-aranyérmes, kadétvilágbajnok Muhari Eszter (18) a negyedik a lajstromban.

A férfi kardozók mezőnyében a 18 esztendős Noseda Szabolcs az előkelő negyedik pozícióban van.

HAZAI FELNŐTTRANGLISTA
Az állás négy Magyar-kupa-forduló után (utánpótláskorúak kiemelve)
Kard
Férfi: 1. Szilágyi Áron (Vasas), 2. Szatmári András (MTK Budapest), 3. Gémesi Csanád (GEAC), 4. Noseda Szabolcs (DVSZ)
Női: 1. Márton Anna (MTK Budapest), 2. Szűcs Luca (BVSC-Zugló), 3. Keszei Kíra (Budapesti Honvéd), 4. Pusztai Liza (BVSC-Zugló)
Párbajtőr
Férfi: 1. Bányai Zsombor (Vasas), 2. Siklósi Gergely (Budapesti Honvéd), 3. Bakos Bálint (Vasas), 4. Koch Máté (Vasas)
Női: 1. Kun Anna (OMS-Tata), 2. Szász-Kovács Emese (Vasas), 3. Büki Lili (OMS-Tata), Muhari Eszter (Budapesti Honvéd)
Tőr
Férfi: 1. Szemes Gergő (FTC), 2. Dósa Dániel (Törekvés SE), 3. Tóth Gergely (Törekvés SE), 4. Németh András (Budapesti Honvéd)
Női: 1. Pásztor Flóra (Törekvés SE), 2. Kondricz Kata (Budapesti Honvéd),  3. Mesteri Viktória (UTE), 4. Pöltz Anna (MTK Budapest)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.