K. B. utanpotlassport.hu 2021.02.01 09:05 Frissítve: 2021.02.01 13:12

Vívás: nyolc fiatal a legjobbak között

Az évad közepén nyolc utánpótláskorú vívó található a hazai felnőttranglista legjobb négy helyezettje között; férfi tőrben a 17 éves Szemes Gergő áll az élen, míg női karban hárman tanyáznak az élmezőnyben.

Szemes Gergő (balról) megnyerte a felnőttek negyedik válogatóversenyét, ezzel átvette a vezetést a ranglistán Forrás: hunfencing.hu

Szemes Gergő (balról) megnyerte a felnőttek negyedik válogatóversenyét, ezzel átvette a vezetést a ranglistán  •  Forrás: hunfencing.hu

Nemzetközi versenyek híján ebben az évadban rendhagyó módon csak a hazai viadalokon gyűjthetnek ranglistapontot a vívók. Igaz, az eddig megszokott három Magyar-kupa-forduló helyett ezúttal hat szerepel a programban, amelyből négyet már megrendeztek. Jóllehet, a mezőny ritkán volt teljes, ez semmit nem vesz el annak a nyolc 2001-ben vagy az után született sportolónak az érdeméből, aki jelenleg a legjobb négyben tanyázik. Női kardban például hárman is. A felnőtt-világranglista 11. helyezettje, a 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Lizával csak a felnőtt országos bajnokságon találkozhattak riválisai, amelyen aranyérmet nyert − negyedik a lajstromban. Megelőzi őt a felnőtt ob és a legutóbbi válogató harmadik helyezettje, Keszei Kíra (17 éves) és a kadétvilágbajnok Szűcs Luca (18).

Férfi tőrben a kadét Európa-bajnok Szemes Gergő 17 évesen áll az élen. Nem érdemtelenül: két válogatóversenyen állt fel a dobogó legfelső fokára. Ugyanebben a fegyvernemben a Tóth Gergely (18) a harmadik.

Női párbajtőrben is két utánpótláskorú van a legjobb négyben: Büki Lili (18) a harmadik, míg az ötszörös utánpótlás Eb-aranyérmes, kadétvilágbajnok Muhari Eszter (18) a negyedik a lajstromban.

A férfi kardozók mezőnyében a 18 esztendős Noseda Szabolcs az előkelő negyedik pozícióban van.

HAZAI FELNŐTTRANGLISTA
Az állás négy Magyar-kupa-forduló után (utánpótláskorúak kiemelve)
Kard
Férfi: 1. Szilágyi Áron (Vasas), 2. Szatmári András (MTK Budapest), 3. Gémesi Csanád (GEAC), 4. Noseda Szabolcs (DVSZ)
Női: 1. Márton Anna (MTK Budapest), 2. Szűcs Luca (BVSC-Zugló), 3. Keszei Kíra (Budapesti Honvéd), 4. Pusztai Liza (BVSC-Zugló)
Párbajtőr
Férfi: 1. Bányai Zsombor (Vasas), 2. Siklósi Gergely (Budapesti Honvéd), 3. Bakos Bálint (Vasas), 4. Koch Máté (Vasas)
Női: 1. Kun Anna (OMS-Tata), 2. Szász-Kovács Emese (Vasas), 3. Büki Lili (OMS-Tata), Muhari Eszter (Budapesti Honvéd)
Tőr
Férfi: 1. Szemes Gergő (FTC), 2. Dósa Dániel (Törekvés SE), 3. Tóth Gergely (Törekvés SE), 4. Németh András (Budapesti Honvéd)
Női: 1. Pásztor Flóra (Törekvés SE), 2. Kondricz Kata (Budapesti Honvéd),  3. Mesteri Viktória (UTE), 4. Pöltz Anna (MTK Budapest)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.