Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2023.03.14 11:34 Frissítve: 2023.03.16 22:16

Úszás: a kapitány hazaugrott Egerbe versenyt nézni 

Mi sem természetesebb, mint hogy szeretett sportágának kiemelt versenyére akárhová képes elmenni a válogatott szövetségi kapitánya. És még inkább magától értetődő ez, ha ama viadalt az ember szülővárosában rendezik. Így hát persze hogy ott volt úszóink nagyszerű versenyzőből lett szakvezetője, Sós Csaba a hétvégi egri viadalon.

A Bitskey Aladár Uszodában eleve garantált volt a színvonal, hiszen a sportág legszűkebb nemzetközi elitjéhez tartozó Milák Kristóf – az olimpiai aranyérmes, világ- és Európa- bajnok, nem mellesleg korábbi háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok – is vállalta a szereplést, amellett több jeles vidéki és fővárosi úszóbázis is „vízre bocsátotta” utánpótlásának számos tehetséges képviselőjét az 50 méteres medencében zajló erőpróbán. Amelyen – jóllehet még a márciusi, felkészülési időszakban járnak az úszók – nem egy kiemelkedő eredmény született. Azzal együtt is, hogy a csúcsforma persze még odébb van, s az egri vetélkedés sokkal inkább felkészülési állomásnak számított az április közepén esedékes országos bajnokság előtt. 

Sós Csaba szövetségi kapitány szülővárosába tett látogatását magától értetődően összekötötte a verseny megtekintésével, így személyes benyomásait is megoszthatta, amikor honlapunk érdeklődött nála az egri medencés vetélkedésről. 

„Nem hazabeszélek, nagy esemény volt ez 570 versenyzővel, külföldiekkel és rengeteg ifjúsági válogatottal – helyezte el a kupaviadalt a hazai sportági palettán a jeles szakember. – Az utánpótlás kimagasló jelenlétéről elég annyit megemlítenem, hogy a felnőttek előtti három korosztállyal, az ifikével, a serdülőkével és a még kisebbekével együtt minden számban négy döntő volt, s igazából ez volt az első idei versenyük az edzőtáborok között.

A serdülő Bagi Zoltán a felnőttek között ezüstérmes lett volna 50 pillangón Forrás: tiszaujvaros.hu 

Ráadásul másutt is volt verseny ezen a hétvégén, nem minden ifi válogatott indult Egerben, ahol jellemzően a BVSC és a Győr korosztályos reprezentánsai voltak a legerőteljesebben jelen.  Akadt, aki ráadásul több mint figyelemre méltó teljesítménnyel rukkolt elő. Sós Csaba elsőként említette a 15 éves Bagi Zoltánt. 

„A még serdülő, és idén is EYOF-os, vagyis az olimpiai reménységek kontinensversenyén még indítható fiatalember öt tizeddel úszott csak gyengébbet 50 pillangón, mint Milák.

A nagyon tehetséges tiszaújvárosi úszó, aki idén került a BVSC-be, Egerben a felnőttek között is második lett volna az idejével. Másoknak, akik többnyire idény eleji formát mutattak, a mostani az első versenyük volt az ötvenesben, az edzőknek azonban kiváló alkalmuk nyílott felmérni, hogy a tanítványok hol tartanak a felkészülésben. Szóval igen hasznos verseny volt.”

A kapitány kitért rá, hogy az Újpest ifjúsági világbajnoka, Ábrahám Minna a hétvégi próba előtt beteg volt, ezért „most nem úszott valami fényesen”. A Ferencváros szintén ifjúsági vb-aranyérmese, Fábián Bettina viszont alig lemaradva lett végül harmadik 400 gyorson Kapás Boglárka és Késely Ajna mögött.  

„Nagyon komoly csatát vívtak, s örülök, hogy a csajok nem kerülgették egymást” – dicsérte a hölgyeket harci kedvükért is a kapitány. 

Az egri csillogásból még a 2009-es születésű Lakó Dorina vette ki a részét külön is említésre méltó módon: a győriek talentuma 50 méteres női pillangóúszásban korosztályos országos csúcsot ért el. 

(Kiemelt képen: Sós Csaba úszókapitány szülővárosa, Eger nagy versenyén járt Forrás: musz.hu)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.