Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.11.26 15:40 Frissítve: 2020.11.26 15:55

Jégkorong: Papp Kristóf megszerezte az első magyar pontot az NCAA-ben

Pazar szezonnal búcsúzott a USHL-től, bekerült az amerikai egyetemi ligába, sikeresen debütált a felnőttválogatottban – röviden így lehet összefoglalni a 19 esztendős Papp Kristóf 2020-as évét; a részleteket ő mondja el.

Az előző évadban negyvennégy meccsen harmincöt pontot gyűjtött a világ legerősebb juniorligájában a magyar jégkorong-válogatott 19 éves csatára, Papp Kristóf. Viszont már akkor tudta, hogy a következő idényt az NCCA-ben kezdi, ugyanis megvolt a helye a Michigani Állami Egyetemen. És el is kezdte, méghozzá a tőle megszokott módon, eredményesen: a második fordulóban aratott 2–0-s győzelem alkalmával kiosztott egy asszisztot, ezzel pedig megszerezte a liga történetének első magyar pontját.

Papp Kristóf (fehérben) immár az NCAA-ben szerepel, amelyben az első magyar pontot is megszerezte Forrás: msuspartans.com

Papp Kristóf (fehérben) immár az NCAA-ben szerepel, amelyben az első magyar pontot is megszerezte  •  Forrás: msuspartans.com

„Eddig nagyon jól érzem magamat, az első meccs előtt izgultam, a váltás mégsem volt akkora, mint amire számítottam – kezdte honlapunknak a 9 éves kora óta a tengerentúlon edződő támadó. – A szakmai stáb jól felkészített bennünket erre a meccsre, de azért a gyorsaságot és az ellenfelek fizikai erejét rendesen megéreztem. Ezt is egy következő lépésnek tekintem a karrieremben, ez a liga tekinthető az NHL és az AHL egyik előszobájának. Mindenki minden meccsen százötven százalékot ad ki magából, szembetűnő, hogy a negyedik sorok is minőséget képviselnek, miközben ez a USHL-ben még nem feltétlenül volt így.”

A jégkorong mellett a civil pályáját is egyengeti, üzleti menedzsmentet tanul a michigani egyetemen, így egy percet sem unatkozik.

„Eléggé be vannak táblázva a napjaim a járványhelyzet miatt szinte minden nap zoomos óráim vannak, az edzések természetesen mennek délután, heti kétszer vagy háromszor erőnléti foglalkozásokon is részt veszünk, és persze a heti két mérkőzés sem hiányozhat a programból. A vírus miatt kicsit össze-vissza vannak a meccsek, pár csapat bajba került, de úgy gondolom, ha a játékosok fegyelmezettek, betartják a szabályokat, akkor simán le tudjuk játszani a bajnokságot. Azért is, mert az itteni intézkedések szerint, ha valaki kigyógyult a betegségből, három-négy hónapig nem is kell tesztelnie.”

A tavasszal a felnőttválogatottban is bemutatkozott Fotó: Szűcs Attila/MJSZ

A tavasszal a felnőttválogatottban is bemutatkozott  •  Fotó: Szűcs Attila/MJSZ

A 19 éves hokis az idén szerepelt az NHL előzetes draftlistáján is, ám egyelőre nem választották ki. Egy másik nagy álma, a felnőttválogatottba kerülés azonban valóra vált, méghozzá nem is akárhogyan: a sikerrel megvívott nottinghami olimpiai selejtezőtornán, amelyen gólt is szerzett.

„Életem végéig velem fog maradni az az élmény, óriási megtiszteltetés volt a felnőttek között is a címeres mezben szerepelni. Erősen megmaradt bennem, hogy hiába voltunk Nagy-Britanniában, és játszottunk a hazaiak ellen, a csarnokban a magyar szurkolókat lehetett hallani, nagyon hangosak voltak. Hálás vagyok a szakmai stábnak a lehetőségért, a csapattársaknak pedig a befogadásért.”

Papp évek óta tudatosan építgeti a pályafutását, az egyetemi ligába kerüléssel újabb fontos lépéshez érkezett.

„Élem az egyetemi életet, ezt az utat választottam, kemény meló volt eljutni idáig. A négy év most kezdődik, nagyon sokat jelent nekem és a szüleimnek is, hogy itt lehetek, szerettem volna ezzel visszaadni nekik valamit. Az volt a célom, hogy többet ne kelljen áldozniuk erre a sportra, és az egyetemi ösztöndíjjal ezt sikerült is elérnem. Egy dolog viszont nem változik: ugyanúgy üldözni fogom a céljaimat, mint eddig.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.