Nyílt vízi úszás: Rasovszky és Olasz országos bajnok

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 18:55
null
A női verseny érmesei
Rasovszky Kristóf és Olasz Anna ismét a dobogó tetejére állhatott a nyílt vízi országos bajnokságon, ám nem ők ütötték meg elsőként a panelt Szegeden – a férfiaknál Betlehem Dávid volt a leggyorsabb, míg a hölgyeknél a Szimcsák Mira, Mihályvári-Farkas Viktória, Fábián Bettina trió, ám a kiírás szerint mindenkit a saját korosztályában rangsorolnak, így a fiatalok a juniorok eredményhirdetésén kaptak érmeket – derült ki az úszószövetség tájékoztatásából.

„Annak idején, amikor elkezdtük, voltunk összesen negyvenen – most pedig már száztizenegy indulónál tartunk” – adta meg az ob örömteli felütését Gellért Gábor szövetségi kapitány, miután rekord létszámban álltak rajthoz a három távon a Maty-éren rendezett nyílt vízi országos bajnokságon.

A férfiaknál a magyar legjobbakhoz csatlakozott az ausztrálok két legjobbja, akik „bekéredzkedtek” a veszprémi „elitképzőbe”, azaz a párizsi világkupa után az elmúlt héten együtt edzettek Rasovszky Kristófékkal. És végig is bírták velük a tempót – Nicholas Sloman a magyar olimpiai ezüstérmessel és klubtársával, Betlehem Dáviddal együtt rontott a célba. A kőkemény hajrában ezúttal a legfiatalabbnak, Betlehemnek jött ki a legjobban a beütés, egyszersmind visszavágott Slomannek és klubtársának is, akik az utolsó métereken megelőzték egy hete Párizsban – igaz, a szabályok értelmében (és koránál fogva) 18 évesen a juniorok aranyérmét vehette át, a felnőtt bajnoki cím Rasovszky Kristófot illette meg.

A férfiak versenyének dobogósai
A férfiak versenyének dobogósai

Mögötte klubtársa, Kalmár Ákos lett ezüstérmes, míg a levezetésképp még benevező, ám már a civil életére készülő Huszti Dávid mindenkit meglepve elhalászta a bronzérmet a Lupán 25 km-en vb-bronzot nyerő Gálicz Péter előtt.

Hasonló volt a helyzet a hölgyek viadalán – itt három korosztályos versenyző ért a panelhez a leghamarabb, közülük az idén már LEN nyílt vízi kupát is nyerő Szimcsák Mira ütött be a leggyorsabban. Néhány méterrel mögöttük óriási csata dúlt a felnőttek elsőségéért a vb-ezüstérmes váltó két hölgytagja, Olasz Anna és Rohács Réka között – a bírók hosszasan nézegették a célfotót, mielőtt a szegediek kiválóságát hozták ki győztesnek. A Rohács famíliának annyi vigasza mindenképp lehetett, hogy a kisebbik lány, Luca első lett a serdülők között.

A verseny érdekessége, hogy belekóstolt a nyílt vízi úszásba a medencében többszörös Európa-bajnoki érmes Késely Ajna is – elmondása szerint egy hét koronavírus után nehéz volt bármi jót találni a kétórányi tempózásban, de becsülettel végigúszta a tíz kilométert (6. lett), „és ez segített ismét felfedezni a négyszáz gyors összes szépségét”.

Fotó: Török János/Délmagyar
Fotó: Török János/Délmagyar

NYÍLT VÍZI ÚSZÓ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, SZEGED
A GYŐZTESEK

Férfiak

Felnőttek (10 km):
Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚK) 1:52:27.2
Juniorok (10 km):
Betlehem Dávid (Balatoni ÚK) 1:52:26.5
Ifik (7.5 km):
Kovács-Seres Hunor (DKSE) 1:24:05.0
Serdülők (5 km):
Nagy-Selmeczi Bulcsú (Zalaco ÚK) 59:12.8

A fiúk juniorversenyének érmesei
A fiúk juniorversenyének érmesei

 

Nők
Felnőttek (10 km):
Olasz Anna (Szegedi ÚE) 2:02:48.6
Juniorok (10 km):
Szimcsák Mira (Vasas SC) 2:02:40.2
Ifik (7.5 km):
Flück Nóra (A Jövő SC) 1:32:44.4
Serdülők (5 km):
Rohács Luca (Kőbánya SC) 1:03:27.7

A junior lány érmesei
A junior lány érmesei

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik