Tóth Gabriella nyerő csere volt, hideglelős meccsen vertük meg Romániát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.13. 20:27
null
Szucsánszkiék nagyot küzdöttek a románok ellen (Fotó: Mirkó István)
A magyar női kézilabda-válogatott kiélezett mérkőzésen 20–19-re legyőzte Romániát a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első mérkőzésén. A támadójáték sokszor akadozott, de a lányok nagyot küzdöttek, a debütáló Tóth Gabriella pedig a hajrában szerzett góljaival eldöntötte a meccset. Folytatás hétfőn Dánia ellen.

A mieink meccsére megtelt a Főnix Csarnok, a magyar kemény mag már a bemelegítés alatt hang- és szópárbajt vívott a román táborral, a feketébe öltözött kapu mögötti magyar csoport hátat fordítva hallgatta a román himnuszt. A budapesti folytatáshoz mindkét csapatnak szüksége volt a győzelemre.

Az előző meccshez képest egy változás volt a magyar kezdőben, Triscsuk Krisztina helyett Bulath Anita került be. Mindkét csapat keményen védekezett, így sokáig nem esett gól. Kiss Éva három, szélről leadott próbálkozást is hárított, Szucsánszki Zita öt perc elteltével szerezte az első gólunkat. Több pontatlanság csúszott mindkét csapat játékába, a kapitány, Tomori Zsuzsanna szerezte a második találatunkat emberelőnyben. A magyar kapu mögött a futballmeccsekről megszokott rigmusokat skandálták a szurkolók.

A románok sztárja, Cristina Neagu tíz perc után jutott először igazi lövőhelyzethez, be is vágta a bal felsőbe. Szucsánszki már három gólnál járt, a magyar csapat pedig 4–2-es előnynél, amikor Gheorghe Tadici a 15. percben időt kért. Cseréltünk a két szélen, és Bulathot Triscsuk váltotta. Paula Ungureanu Erdősi Ildikó két ziccerét is megfogta, a románok pedig egyenlítettek.

Hamar visszaállítottuk a kétgólos fórt, Mészáros Rea beállóból első lehetőségét rögtön gólra váltotta. A 23. percben először lépett pályára a mosonmagyaróvári Tóth Gabriella. Hárommal is elmentünk, de utána rövid időn belül kétszer is emberhátrányba kerültünk, ezalatt 9–8-ra jött fel az ellenfél. Triscsuk továbbra is hibátlanul lőtte a heteseket, az ő találatával vezettünk 10–8-ra a szünetben. Kiss Éva 53 százalékkal védett az első harminc percben.

Volt, hogy még a cipő is lejött Bulath Anitáról (Fotó: Mirkó István)
Volt, hogy még a cipő is lejött Bulath Anitáról (Fotó: Mirkó István)

A második félidőben szerephez jutó Mayer Szabina rögtön góllal nyitott, de Aurelia Bradeanu kettővel válaszolt. Többször is gyorsan rá tudták hozni a falunkra a labdát, Neagu révén a 38. percben döntetlen lett az állás (13–13).

A várt nagy küzdelem jellemezte továbbra is a meccset, támadásbeli megtorpanásunkat kihasználva Neagu hetesével átvette a vezetést Románia. Németh letette a T-betűt, és több bátorságot kért játékosaitól támadásban. Sajnos Triscsuk a legrosszabbkor rontott hetest, de dicséretére legyen mondva, hogy a következő támadásnál Planétát váltva a rá jellemző alsó lövésből lőtt gólt.

Tomori hosszú idő után talált be ismét, de Neagu hetedik találata a románok vezetését eredményezte. Emberelőnyből is kaptunk kettőt, így kétgólos hátrányba kerültünk. Továbbra is kínlódtunk elöl, Ungureanu látványosan ünnepeltette magát egy-egy jó védekezés vagy védés után.

Tadici időkérése után visszajött Tóth Gabriella, és test mellől egyből kilőtte a bal alsót. Megvolt rá a román válasz, így kétgólos hátrányban mentünk bele a hajrába. Tóth újabb test melletti gólja után hetest is kiharcolt, Kovacsics révén egalizáltunk.

Emberelőnyben Bódi hajszálpontos góljával vettük vissza a vezetést három perccel a vége előtt, de Bulath védekezésére két percet kapott. Nehéz pillanatok következtek, szinte emberhátrányban fejeztük be a meccset. Neagu célt tévesztett, utána próbáltunk játszani az idővel is. Tóth kidobta a labdát, de a románok támadófaultot követtek el.

Tadici szinte idegbajt kapott, no meg a bíróktól egy sárgát. Németh András fél perccel a vége előtt kért időt, majd Tomori lövését védte Ungureanu. A románoknak tizenegy másodpercük maradt, jött az ő időkérésük. A végén még Neagu lövését védte Kiss, ezzel megmaradt az előnyünk és nagyon fontos győzelmet arattunk. 20–19 ide!

Kijárt a pacsi Tomoriéknak a lefújás után (Fotó: Mirkó István)
Kijárt a pacsi Tomoriéknak a lefújás után (Fotó: Mirkó István)

NŐI KÉZILABDA EB, 2014
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 20–19 (10–8)

Debrecen, 7000
néző. Vezette: Vologykov, Zotyin (oroszok)
Magyarország: KISS É. – Bódi 1, Tomori 3, SZUCSÁNSZKI 4, Szamoránsky P., Bulath 1, Kovacsics 2 (1). Csere: Herr O., Bíró (kapusok), Triscsuk 4 (2), Erdősi, Kovacsicz 1, MÉSZÁROS 1, TÓTH G. 2, Mayer 1, Planéta
Románia: UNGUREANU – Chiper 1, Tacalie, Bradeanu 3, Pintea, NEAGU 8 (4), Ardean-Elisei. Csere: Chintoan 1, Bondar, Babeanu 2, Perianu 2, Ciuciulete 1, Pirvut 1, Zamfir
Az eredmény alakulása. 6. perc: 0-0. 10. p.: 2-0. 14. p.: 4-2. 18. p.: 4-4. 25. p.: 8-5. 36. p.: 13-11. 40. p.: 13-14. 48. p.: 15-17. 55. p.: 17-19. 57. p.: 20-19
Kiállítások: 6, ill. 12 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 4/4

„Mészáros Rea szétverte a román támadókat”

NŐI KÉZILABDA EB, 2014
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT

MAGYARORSZÁG–Románia 20–19 (10–8)
KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Lengyelország–Dánia 19–28 (9–9)
Spanyolország–Norvégia 26–29 (16–16)

A középdöntő részletes programját ide kattintva megtekintheti!

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 3 3 83–66 +17 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 75–69 +6 4
3. Spanyolország 3 2 1 82–77 +5 4
4. Dánia 3 1 1 1 78–75 +3 3
5. Románia 3 1 2 67–76 –9 1
6. Lengyelország 3 3 64–86 –22 0
A középdöntő 1. és 2. fordulója után azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol. A középdöntő végén azonban azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol a gólkülönbség, majd a több lőtt gól előtt.


A MAGYAR VÁLOGATOTT MÓDOSÍTOTT KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC SE)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

RENDELJE MEG JEGYÉT A JEGYED.HU SEGÍTSÉGÉVEL!

Középdöntős mérkőzések (Debrecen)

Négyes döntő (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik