A Mester és tanítványai – világverő csapattal jönnek az „uruk”

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.11.11. 15:36
null
Edinson Cavani és Luis Suárez is pályára léphet a Puskás Arénában (Fotó: AFP)
Luis Suárez, Edinson Cavani, Diego Godín és a többiek: világsztárok sorával érkezik Budapestre az uruguayi válogatott. 

 

Már csak azért is nagy ötlet volt az uruguayiakat választani ellenfélnek új nemzeti stadionunk nyitó mérkőzésére, mert némiképp a sorstársaink is: a dél-amerikai földrészen Argentína és Brazília közé „szoruló” Uruguay a maga három és fél milliós lakosságával igencsak kis országnak számít, miként hazánk is, és ennek ellenére tudott meghatározó szerepet játszani a labdarúgás hős- és aranykorában. Kétszeres világbajnok (1930, 1950), kétszeres olimpiai bajnok (1924, 1928), de nagy sikereit szintén nem mostanában aratta. Fontos különbség viszont, hogy a kilencvenes években mélypontra kerülő (az 1994-es és az 1998-as vb-re sem jutott ki a válogatottja, utóbbi évben 76. volt a FIFA világranglistáján) uruguayi futball újra fel tudott emelkedni. Az utóbbi három világbajnokságon is ott volt az egyenes kieséses szakaszban, tehát a legjobb tizenhat között, 2010-ben Dél-Afrikában a negyedik helyen végzett, aztán 2011-ben megnyerte a Copa Américát. A legfrissebb világranglistáján az ötödik helyet foglalja el.

A Budapestre érkező huszonnégy tagú keret tizennégy játékosa az öt európai topliga egyikében játszik. Nagy névnek számít a Juventust erősítő Rodrigo Bentancur, az Arsenalban játszó Lucas Torreira vagy az Internazionale védelmében tündöklő korábbi Atlético Madrid-játékos, Diego Godín is, a két legfényesebb csillag kétségkívül mégis Luis Suárez (Barcelona) és Edinson Cavani (Paris Saint-Germain). Előbbi ugyan kisebb sérülést szenvedett a napokban, de talán pályára léphet a november 15-i találkozón. Eddigi legnagyobb klubsikereként könyvelheti el a katalánokkal 2015-ben a Juventus elleni berlini döntőben elnyert Bajnokok Ligája-trófeát, de nem szégyenkezhet hét (egy-egy uruguayi és holland, valamint öt spanyol) bajnoki címével sem, holland, angol és spanyol gólkirály, kétszeres európai aranycipős, s a válogatottban 111 meccsen 58-szor volt eredményes. Edinson Cavani hasonlóan gólérzékeny, mint Luis Suárez (Párizsban 190 bajnokin már 136 gólnál tart, 114 válogatott meccsén 48-szor talált be).

Ám Suárez ide, Cavani oda, az uruguayi válogatott aligha tartana itt legendás szövetségi kapitánya, Óscar Tabárez nélkül, aki két ciklusban immár tizenöt évet töltött hazája válogatottja élén. Az El Maestro, vagyis „A Mester” becenévvel illetett szakember akkor kapta meg másodszor a karmesteri pálcát, amikor a 2006-os vb-ről lemaradt az uruguayi válogatott. Noha 1990-ben ő égett meg a csapattal az olaszországi vb-n, újabb kinevezése már főnyereménynek bizonyult, új alapokra helyezte a kicsi, de a futballjára a végletekig büszke ország futballját, és újra felvirágoztatta. A szerződésében csak egy olyan pont volt, amelyen nem engedett változtatni: nemcsak a felnőttválogatottat, hanem az összes ificsapatot is átveszi. Négy évvel később már mindenki láthatta munkája eredményét: Uruguay elődöntős volt a dél-afrikai világbajnokságon, a következő évben – 1995 után először – megnyerte a Copa Américát, a korosztályos csapatai rendre jól szerepelnek, a felnőttválogatott azóta is minden vb-n eljut az egyenes kieséses szakaszig.

Óscar Tabárez töretlenül vezeti csapatát 72 esztendősen is, nem gátolja ebben Guillain–Barré-szindrómája sem, noha a súlyos autoimmun idegrendszeri betegség miatt csak mankóval képes járni.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales – élőben az NSO-n!
20.45: Horvátország–Szlovákia – élőben az NSO-n!
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14–6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8–9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6–6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik