BODNÁR ZALÁN 2019.11.11 15:36 Frissítve: 2019.11.11 15:48

A Mester és tanítványai – világverő csapattal jönnek az „uruk”

Luis Suárez, Edinson Cavani, Diego Godín és a többiek: világsztárok sorával érkezik Budapestre az uruguayi válogatott. 

Edinson Cavani és Luis Suárez is pályára léphet a Puskás Arénában (Fotó: AFP)

 

Már csak azért is nagy ötlet volt az uruguayiakat választani ellenfélnek új nemzeti stadionunk nyitó mérkőzésére, mert némiképp a sorstársaink is: a dél-amerikai földrészen Argentína és Brazília közé „szoruló” Uruguay a maga három és fél milliós lakosságával igencsak kis országnak számít, miként hazánk is, és ennek ellenére tudott meghatározó szerepet játszani a labdarúgás hős- és aranykorában. Kétszeres világbajnok (1930, 1950), kétszeres olimpiai bajnok (1924, 1928), de nagy sikereit szintén nem mostanában aratta. Fontos különbség viszont, hogy a kilencvenes években mélypontra kerülő (az 1994-es és az 1998-as vb-re sem jutott ki a válogatottja, utóbbi évben 76. volt a FIFA világranglistáján) uruguayi futball újra fel tudott emelkedni. Az utóbbi három világbajnokságon is ott volt az egyenes kieséses szakaszban, tehát a legjobb tizenhat között, 2010-ben Dél-Afrikában a negyedik helyen végzett, aztán 2011-ben megnyerte a Copa Américát. A legfrissebb világranglistáján az ötödik helyet foglalja el.

EMLÉKKÉP: AMIKOR KINYITOTT A CSÓRI CSUKA CSÁRDA
„A brazil gyermek vágya régen az volt, hogy a Maracanában, az angolnak, hogy a Wembleyben, a spanyolnak, hogy Bernabéuban futballozhasson, a magyar gyermeké az, hogy legalább egyszer a Népstadionban játszhasson. Így voltam ezzel én is. És teljesült a vágyam! Igaz, egynél jóval több meccsen futballozhattam a Stadionban, a legemlékezetesebb az 1977. áprilisi, szovjetek elleni vb-selejtező volt. A hatvanhatodik percben egy nullás állásnál Pusztai László dobta be a labdát, én pedig a hálóba fejeltem. Kettő egyre nyertünk, a győzelem nagyon kellett ahhoz, hogy ott lehessünk Argentínában a világbajnokságon. Május elsejére készült az ország, az örömittas emberek a hidakról a Dunába dobálták a munkásmozgalom vörös zászlaját. Késő este szombathelyi karaván indult hazafelé, a harminc kocsiból álló sor megpihent a Csóri Csuka csárda előtt, amely már bezárt, de a tulajdonos örömében kinyitotta nekünk” – fogalmazott Kereki Zoltán, a Haladás és a ZTE 37-szeres válogatott labdarúgója.  

A Budapestre érkező huszonnégy tagú keret tizennégy játékosa az öt európai topliga egyikében játszik. Nagy névnek számít a Juventust erősítő Rodrigo Bentancur, az Arsenalban játszó Lucas Torreira vagy az Internazionale védelmében tündöklő korábbi Atlético Madrid-játékos, Diego Godín is, a két legfényesebb csillag kétségkívül mégis Luis Suárez (Barcelona) és Edinson Cavani (Paris Saint-Germain). Előbbi ugyan kisebb sérülést szenvedett a napokban, de talán pályára léphet a november 15-i találkozón. Eddigi legnagyobb klubsikereként könyvelheti el a katalánokkal 2015-ben a Juventus elleni berlini döntőben elnyert Bajnokok Ligája-trófeát, de nem szégyenkezhet hét (egy-egy uruguayi és holland, valamint öt spanyol) bajnoki címével sem, holland, angol és spanyol gólkirály, kétszeres európai aranycipős, s a válogatottban 111 meccsen 58-szor volt eredményes. Edinson Cavani hasonlóan gólérzékeny, mint Luis Suárez (Párizsban 190 bajnokin már 136 gólnál tart, 114 válogatott meccsén 48-szor talált be).

Ám Suárez ide, Cavani oda, az uruguayi válogatott aligha tartana itt legendás szövetségi kapitánya, Óscar Tabárez nélkül, aki két ciklusban immár tizenöt évet töltött hazája válogatottja élén. Az El Maestro, vagyis „A Mester” becenévvel illetett szakember akkor kapta meg másodszor a karmesteri pálcát, amikor a 2006-os vb-ről lemaradt az uruguayi válogatott. Noha 1990-ben ő égett meg a csapattal az olaszországi vb-n, újabb kinevezése már főnyereménynek bizonyult, új alapokra helyezte a kicsi, de a futballjára a végletekig büszke ország futballját, és újra felvirágoztatta. A szerződésében csak egy olyan pont volt, amelyen nem engedett változtatni: nemcsak a felnőttválogatottat, hanem az összes ificsapatot is átveszi. Négy évvel később már mindenki láthatta munkája eredményét: Uruguay elődöntős volt a dél-afrikai világbajnokságon, a következő évben – 1995 után először – megnyerte a Copa Américát, a korosztályos csapatai rendre jól szerepelnek, a felnőttválogatott azóta is minden vb-n eljut az egyenes kieséses szakaszig.

Óscar Tabárez töretlenül vezeti csapatát 72 esztendősen is, nem gátolja ebben Guillain–Barré-szindrómája sem, noha a súlyos autoimmun idegrendszeri betegség miatt csak mankóval képes járni.

1990-BEN TÖRTÉNT...
ROBERTO BAGGIO EGYENLÍTETT. A magyar válogatott egy héttel volt a Norvégia elleni idegenbeli 0–0-s Eb-selejtező után, amikor a csoport favoritját, Olaszországot fogadta a Népstadionban. A 35 ezer szurkoló olyan klasszisokat láthatott az ellenfélnél, mint Franco Baresi, Roberto Donadoni vagy Salvatore Schillaci, ennek ellenére az első játékrész Disztl László góljával magyar vezetést hozott. Roberto Baggio a szünet után büntetőből egyenlített, így a vége 1–1 lett a világbajnoki bronzérmes ellen.
A SZÁNKÓDOMBTÓL A STADIONIG. Az István, a király rockoperát 1983. augusztusában mutatták be a városligeti szánkódombon, hét évvel később, 1990. szeptemberében aztán Koltay Gábor a Népstadionban is színpadra vitte Szörényi Levente és Bródy János művét: a két előadást százhúszezer ember látta, és a televízió is bemutatta. István szerepét Varga Miklós, Koppányét Vikidál Gyula kapta, de Kováts Kriszta (Gizella), Deák Bill Gyula (Torda), Nagy Feró (Laborc) és Sebestyén Márta (Réka) is ott volt a szereplők között. 
A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI
Az Uruguay-ötlet – ezért lett a dél-amerikai válogatott a stadionavató-ellenfél 
A Népstadion első válogatott meccsén kifütyülték az Aranycsapatot
Csavarás, brazilverés, Brooking-bomba – történetek nagy gólokról
A kezdőpont maradt, ahol eddig volt – a Népstadion tovább él az új Puskás Arénában
Magyar Zoltán: A Puskás Aréna nem megfelelő név
Szoborparki emlék – Garaba Imrét ezer szál köti a Stadionhoz 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales – élőben az NSO-n!
20.45: Horvátország–Szlovákia – élőben az NSO-n!
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14–6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3   8–9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2   6–6   0   8
5. Azerbajdzsán 6 1 5   5–14 –9   1

 

 

2021.09.25 09:04:36

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az 1952-es első, moszkvai meccs 1:1-re végződött, az utolsó 2–2 lett, szintén a birodalom fővárosában.

2021.09.24 23:53:04

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az nem lehet, hogy legyőznek minket.

2021.09.24 10:14:20

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Tóth Potya Istvánnal az volt a gond, hogy „dribler”, azaz a Nemzeti Sport szerint ügyeskedő.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.