Az Uruguay-ötlet – ezért lett a dél-amerikai válogatott a stadionavató-ellenfél

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2019.11.08. 11:27
null
Ez még a jövő zenéje: Dzsudzsák Balázs az új Puskás Arénában találkozhat Luis Suárezzel, amennyiben az uruguayi felépül (Fotó: NS-montázs)
Jankovics Károly, a montevideói magyar közösség vezetője vetette fel a válogatott mérkőzés lehetőségét – az óceán túloldalán őrzött régi emlékkönyvek különleges futballtörténeti bejegyzéseket rejtenek a stadion névadójától.

Kulcsszerepet játszott Jankovics Károly, az Uruguayi Magyar Otthon elnöke a magyar–uruguayi futballkapcsolatok felélénkítésében és a két válogatott november 15-i stadionavató mérkőzésének előkészítésében. A montevideói magyar közösség vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, még 2017-ben jelentkezett a Magyar Labdarúgó-szövetségnél az Uruguay elleni barátságos mérkőzés ötletével, egyúttal felajánlotta közvetítői segítségét, bízva abban, hogy a magyar fél nyitottnak mutatkozik a találkozóra az akkoriban több európai fellépést vállaló dél-amerikai csapattal. Berzi Sándorral, az MLSZ alelnökével el is kezdődtek a megbeszélések, és időközben tisztázódott az uruguayiak szándéka: Montevideóban elképzelhetőnek tartották, hogy a magyar válogatott elleni felkészülési mérkőzéssel hangoljanak hazai pályán a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

A tervet végül nem tudták összehangolni a magyar szakmai elképzelésekkel és a válogatott programjával, az uruguayi válogatott tavalyi naptárából kitűnik, az együttes végül az oroszországi utazás előtti, 2018. június 8-i játéknapra Üzbegisztánt vitte Montevideóba, ahol az ötvenezres hazai közönségtől 3–0-s győzelemmel búcsúztak Luis Suárezék. A jó kapcsolat megmaradt Budapesttel, a magyar–uruguayi futballbarátságot segített melegen tartani az uruguayi magyar diaszpóra kulturális szervezetének vezetője.

Tudtam arról, hogy kétezertizenkilencben rangos mérkőzéssel készülnek avatni az új nemzeti stadiont, így tavaly felvetettem Berzi Sándor alelnöknek, mi lenne, ha Uruguayt erre az alkalomra hívnák meg – idézte fel a döntő mozzanatot Jankovics Károly. Utóbb hallottam a hírt, hogy a két szövetség megegyezett egymással, aminek nagyon örültem, de a segítségem után jólesett volna, ha nem másoktól értesülök róla.”

EMLÉKKÉP: Csapatbusszal az üres M1-es autópályán
„Két részre bontanám a Népstadionnal kapcsolatos emlékeimet. Egyrészt a kettős rangadók felejthetetlen hangulatára, hiszen esetenként negyven-ötvenezer ember előtt futballozhattunk, de feledhetetlenek a meccsek előtti bemelegítések is. Megesett, hogy a szoborparkban ötezer szurkoló vette körül a kezdéshez készülő csapatokat, egy méterre álltak tőlünk. A szimpatizánsaink közben biztattak bennünket, az ellenfelek drukkerei pedig kérve kértek, ne rúgjak gólt kedvenc csapatuknak. A Fradi ellen játszottam először a Népstadionban – 1979. június 9-én – s én rúgtam az első gólt, félidőben azonban kettő egyre vezettek a zöldek. Szünetben szólt Várady Béla, a fordulás után kiegyenlíti a hátrányt, nekem csak a győztes gólt kell megszerezni. Nos, még kettőt szereztem s végül öt háromra nyertünk. Az emlékezésem másik kedves része a válogatott meccsei, amelyek közül természetesen a Norvégia elleni összecsapás feledhetetlen. A még át nem adott M1-es autópályán mentünk Tatáról a stadionba, ahol majd hetvenezer ember várt bennünket. Két gólt rúgtam, rettenetesen elfáradtam, ám nem az erőnléttel volt a baj, hanem a koncentráció vett ki sokat belőlem.”

KISS László, a Vasas 33-szoros válogatott csatára.

A dél-amerikai közvetítő részt vesz a Puskás Aréna hivatalos megnyitóján, az uruguayi magyar közösség képviseletében előző nap amúgy is hivatalos jelenése lesz Budapesten a Magyar Diaszpóra Tanács értekezletén. Húsz jegyet adott a magyar futballszövetség az Uruguayi Magyar Otthonnak, a belépőkkel főként olyanok foglalnak helyet a lelátón, akik amúgy is hazánkban tanulnak mostanság. Montevideóban is készülnek a magyar–uruguayi válogatott mérkőzésre, bár a budapesti idő szerint 19 órakor kezdődő találkozó kint 15 órát jelent, valószínűleg néhányan munkaidőben is együtt nézik a meccset az uruguayi Magyar Házban.

Ha pedig valaki fellapozza a Montevideóban őrzött régi emlékkönyveket, két sporttörténeti jelentőségű bejegyzést is találhat bennük: a kézírás alapján Puskás Ferenc 1958 augusztusában és 1971 februárjában is meglátogatta a montevideói magyarokat, először a Real Madrid játékosaként, másodszor a Nacional elleni Világkupa-mérkőzés alkalmából, a Panathinaikosz edzőjeként.

Szeretettel a Montevideoi Magyar Clubnak kívánok tiszta szívemből további jó életet és sok sikert. Montevideo, 1958. aug. 23.” – olvasni a Puskás-féle jókívánságot, amelynek érdekessége, hogy a csatár mindössze nyolc nappal korábban játszotta első mérkőzését a Real Madrid színeiben (Buenos Airesben, a River Plate ellen nyert a csapat 1:0-ra), az augusztus 26-i, Nacional Montevideo elleni fellépése (0:0) a harmadik volt új klubjában. Azt pedig a madridiakkal tartó Östreicher Emil montevideói soraiból tudjuk, hogy a spanyol küldöttség magyar tagjai ott voltak az augusztus 20-i (vagy néhány nappal későbbi) megemlékezésen is: „A Real Madrid football csapatával Montevideóban voltunk. Ez alkalommal részt vettünk a Szent István ünnepélyen. Sok sikert kívánunk a Magyar Egyesületnek. Montevideo, 1958. aug. 24.”

Puskás Ferenc üdvözlő sorai
Puskás Ferenc üdvözlő sorai
Nevek az öröklétnek

Az MLSZ Centenáriumi Emlékművét 2001. augusztus 15-én avatta fel a szövetség, a szobor talapzatán feltüntetve a magyar férfi labdarúgó-válogatottban szereplő játékosok névsorát. A Puskás Aréna felépülésével lényegében eredeti helyén maradt az alkotás, Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész munkája, de a több mint ezer férfi játékos mellé felkerültek a nők is. A korábbi márványtalapzat így már nem elegendő: az alkotást egy emlékfal egészíti ki, amelyre a 2019 őszéig a válogatottban bemutatkozó játékosok neve került fel. Az MLSZ nyaranta véseti fel az újoncok nevét, a hely alkalmas megemlékezésekre is, így itt lesz november 25-én, a Magyar Labdarúgás Napján a válogatottak hagyományos találkozója is.

1992-BEN TÖRTÉNT

Kudarc Izland ellen
Borzalmasan kezdte a magyar válogatott az 1994-es világbajnoki selejtezősorozatot. A Jenei Imre szövetségi kapitány vezette csapat 1992. június 3-án Izland ellen szenvedett 2–1-es vereséget, pedig Kovács Kálmán már a második percben megszerezte a vezetést. Nem meglepő, hogy a szövetségi kapitány szomorúan értékelt lapunk hasábjain: „Eddig mindig azért kaptam kritikát, hogy nem jutunk el helyzetekig. Most volt vagy nyolc százszázalékos lehetőségünk, de a kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat. Az eredményt feltétlenül kudarcként értékelem, de az élet megy tovább.”
A nemzeti együttes a csoportban a negyedik helyen zárt öt szerzett ponttal, csak Luxemburg végzett a magyar csapat mögött.

Elképesztő tömeg a koncerten
A beszámolók szerint már a Hilton szállodában remekül érezte magát a Guns N' Roses, a zenekar tagjairól a Népstadionban rendezett koncert előtt felettébb mosolygós képeket lehet látni. Szinte nem is lepődött meg senki, amikor Axl Rose is elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt Freddie Mercury 1986-os előadása után. A hivatalos adatok szerint hatvanezer ember hallgatta az amerikai banda koncertjét, de elmondások szerint mozdulni alig lehetett, annyian jöttek össze a Népstadionban, elmondások szerint hetvenöt-, nyolcvanezer ember is összezsúfolódhatott.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales – élőben az NSO-n!
20.45: Horvátország–Szlovákia – élőben az NSO-n!
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország7 42114–6+814
2. MAGYARORSZÁG7 43 8–9–112
3. Szlovákia6 31210–8+210
4. Wales6 222 6–6 0 8
5. Azerbajdzsán6 15 5–14–9 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik