Eb 2024: Megérdemelten nyertünk, némi szerencsével – Marco Rossi

BODNÁR ZALÁN (Belgrád)BODNÁR ZALÁN (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2023.09.08. 00:11
null
Marco Rossi a sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Miklós)<br /><strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/eb-selejtezo-szerbia-magyarorszag-1-2-fotok-szabo-miklos--7185" target="_blank">A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! </a></strong>
Marco Rossi szerint az ilyen meccseken szenvedni is kell, de az első félidőben mutatott játék alapján jogos a Szerbia elleni 2–1-es győzelmünk. Az Eb-selejtezőt követő csütörtök késő esti sajtótájékoztatón a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya kiemelte a korábban sokat kritizált Loic Nego és Nagy Ádám remek játékát, és viccből azt mondta: legközelebb talán a Lang Ádám, Willi Orbán csatárkettőssel állunk ki.

 

„Úgy gondolom, az első félidőben nagyon jól játszottunk, jól kezdtük a mérkőzést, és nem érdemeltük meg, hogy hátrányba kerüljünk. Sajnos egy nagy védelmi hibánkat kihasználta az ellenfél – kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóját Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – De nem estünk össze, nem roskadtunk magunkba, hanem hűen tartottunk magunkat az előre kidolgozott és megbeszélt taktikához, szereztünk két gyors gólt, amivel fordítottunk. Ha ilyen erős csapat ellen futballozol, mint a szerb, akkor fel kell készülnöd, hogy szenvedni is fogsz. Talán kicsit többet szenvedtünk most, mint amennyit szoktunk, de a nagyon jó képességű hazai csapat ránk kényszerítette ezt a helyzetet. Az első félidőben jó volt a játékunk, és megérdemelten fordítottunk, a másodikban pedig szívvel játszottunk. Némi szerencse is kellett ehhez a győzelemhez, azt is el kell ismerni. Az első játékrészben mi voltunk a jobbak, a második félidőben az ellenfél fölényben játszott, de nem véletlen a győzelmünk.”

Szóba került, hogy Dragan Sztojkovics szerb szövetségi kapitány már a mérkőzése előtti sajtótájékoztatón is azt tartotta a magyar csapat legnagyobb erősségének, hogy az olasz szövetségi kapitány irányításával magabiztos lett.

„Amikor elkezdtük a közös munkát öt évvel ezelőtt, nagyon másként festett a magyar válogatott – reagált erre Marco Rossi. – Most olyan válogatottunk van, amelyik tényleg nagyon magabiztos, de azért, mert pontosan tudjuk, mennyi munkát fektettünk abba, hogy fejlődjünk. Azok, akik most a Premier League-ben játszanak, és azok is, akik az NB I-ben. Egyetlen olyan meccsre sem emlékszem, legyen az vesztes vagy győztes meccs, amikor ne küzdöttünk volna. Akadnak játékosok, akiket ezúttal ki kell emelnem. Egyikük Nego Loic. Emlékszem, mennyien kritizálták márciusban és júniusban a játékát. A másik Nagy Ádám, akit szintén sok kritika ért. Mindketten csattanós választ adtak a mai játékukkal. Nem azt mondom, hogy ők jobbak, mint a társaik, de ők is ugyanolyan nagyszerű játékosok.”

Megkérdeztük a szövetségi kapitányt: ha fogadna, mennyi pénzt tett volna arra, hogy a győztes gólnál Lang Ádám ad gólpasszt Willi Orbánnak, vagyis a jobbhátvéd a középhátvédnek. Marco Rossi felnevetett, majd azt felelte: „Legközelebb akkor lehet, hogy a Lang, Orbán csatárkettőssel támadunk...”

Kata Mihály a hajrában állt be a megsérült Nagy Ádám helyére. Érdeklődtünk, nem jelentett-e túl nagy kockázatot egy újoncot épp Belgrádban, egy fontos tétmérkőzésen felavatni a címeres mezben.

„Sosem féltem a kockázatoktól, és ez olyan kockázat volt, amit vállaltam – felelte Marco Rossi. – Már hosszú ideje stabil, kiegyensúlyozott játékot mutat az MTK-ban, régóta figyeljük. 2002-ben született, nagyon fiatal és van benne tehetség. Sosem hívok meg senkit véletlenül, nem szoktam ajándékba adni senkinek a címeres mezt, Kata Mihály is rászolgált, hogy bemutatkozhatott, és megállta a helyét.”

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, G-CSOPORT
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 1–2 (1–2)
Belgrád,
Rajko Mitics Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Juan Martínez (spanyol)
SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics, Gudelj, Pavlovics – Radonjics (Zsivkovics, a szünetben), Makszimovics (Milenkovics, 64.), Sz. Milinkovics-Szavics, Kosztics (Mladenovics, a szünetben) – Tadics (L. Ilics, 87.), Vlahovics (Jovics, 87.) – A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai Attila – Nego, Nagy Ádám (Kata, 77.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.) – Sallai R. (Csoboth, 90+4.), Varga Barnabás (Ádám Martin, 77.), Szoboszlai D. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), Orbán (36.)

A csoport másik mérkőzésén
Litvánia–Montenegró 2–2 (Paulauskas 71., Cernych 90+4., ill. Krsztovics 78., Szavics 89.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 4 2 1 1 6–3 +3 7
3. Montenegró 4 1 2 1 3–4 –1 5
4. Litvánia4 223–7–42
5. Bulgária 4 2 2 2–6 –4 2

A Nemzeti Sportot Szerbiából tudósította: Bodnár Zalán, Somogyi Zsolt, Pusztai Viola (videó), Szabó Miklós (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik