P. K. 2020.06.19 18:42

Újabb fiatal kerül külföldre a Szoboszlai-műhelyből

A székesfehérvári Főnix Gold FC utánpótlás-nevelő műhely elsősorban a ma már nyolcszoros felnőttválogatott Szoboszlai Dominik révén vált ismertté. Ugyanakkor a középpályás édesapja, a klub szakmai vezetője, Szoboszlai Zsolt nemcsak a fiával dolgozott együtt az elmúlt években a Főnixnél – egyre több fiatalból válik profi labdarúgó a tanítványok közül. Csiba Zoltán személyében újabb játékosa próbálhat szerencsét külföldön.

Szoboszlai Zsolt az Amerikába készülő tanítványával, Csiba Zoltánnal

 

A 2007-ben alapított Főnix Gold FC-ben nevelkedett fiatalok közül Bévárdi Zsomborból (Kaposvár – kölcsönben a DVSC-től), Bolla Bendegúzból (ZTE – kölcsönben a Mol Fehérvár FC-től), Csonka Andrásból (FTC), Csontos Dominikból (FTC), Szabó Leventéből (Mol Fehérvár), László Dávidból (Bp. Honvéd), Réti Patrikból (korábban Videoton, jelenleg Siófok) és a hölgyek között Varga Lucából (MTK) NB I-es labdarúgó lett. Többen közülük éppen a jelenlegi idényben mutatkoztak be az élvonalban, míg Szoboszlai Dominik az osztrák Red Bull Salzburgban, Molnár Dominik a szlovéniai Naftában, Csoboth Kevin a Benfica B-ben, a portugál másodosztályban „profiskodik”, de a fent említettek közül Szabó Levente is több évet játszott külföldön, az Atalanta és a Genoa utánpótlásában. A sor júliustól a 20 éves szélső védővel, Csiba Zoltánnal bővülhet, aki az Egyesült Államokban folytatja pályafutását.

 
Szoboszlai Dominik édesapjának volt játékosai az NB I-ben

„Csiba Zoltánnak különleges a története, mert tizenöt évesen úgy döntött, otthagyja a győri akadémiát, ahol nem érezte jól magát, és jelentkezett, hogy szeretne nálunk futballozni – hívta fel a figyelmünket a fiatal játékosra Szoboszlai Zsolt, a Főnix Gold FC szakmai vezetője. – Azóta mindennap ingázott Győr és Fehérvár között, busszal, hogy nálunk játszhasson, oda-vissza napi három órát utazott öt éven keresztül, hogy fejlődhessen, egyre jobb játékossá válhasson. Közben kereste a lehetőséget, hogy külföldön is kipróbálhassa magát. Sok ilyen fiatalra lenne szükség, akiben megvan a futball iránti alázat, elszántság, és tudatos munkával halad a céljai felé. A pályán is az a típus, aki rengeteget fut, dolgozik, az elsőtől az utolsó percig küzd a győzelemért.”      

Csiba Zoltán a jelenlegi és az előző idényben is a megyei I. osztályban szerepelt, és bár elmondása szerint meg lett volna a lehetősége a feljebb lépésre, ezúttal is – hasonlóan ahhoz, amikor elhagyta a győri akadémiát – sajátos utat választott.

Csiba Zoltán és az amerikai szerződés

Annak idején Győrben azt éreztem, hogy itthon nem mindig a teljesítmény számít, ezért is váltottam klubot, és ezért sem gondolkodtam abban, hogy Magyarországon magasabb osztályban futballozzak, mert ki akarom próbálni magam egy másik közegben, az Egyesült Államokban, ahol a tanulmányaimat is folytatom, szeretnék erőnléti edző lenni. Édesapám ökölvívó volt, a foci mellett bokszolok is, de apával különböző küzdősport- és erőnléti edzéseket is végeztünk, továbbá kiegészítésként atletizáltam és súlyemeléssel is foglalkoztam, a sport teszi ki a mindennapjaimat, ebben képzelem el az életemet a jövőben is” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak a fiatal labdarúgó.

Csiba Zoltán elmondta, angolul jól beszél és egy Budapesten működő, magyar sportolókat amerikai ösztöndíjhoz segítő szervezeten keresztül lépett kapcsolatba tengerentúli egyetemekkel. Először teljesített két különböző angol nyelvű vizsgát, melyek alapkövetelménynek számítanak a külföldi diákok számára, majd készített magáról, illetve a meccseiről egy bemutatkozó videót, és ez alapján keltette fel több egyetem érdeklődését is.

„Az interneten keresztül interjúkon vettem részt, és az egyik, Tennessee államban található egyetem edzője olyan teljesítményorientált koncepciót vázolt elém, amely nagyon szimpatikus volt számomra. Az egyetemi bajnokságban fogok futballozni, napi két edzésem lesz, hat edző foglalkozik a csapattal, amely remek körülmények között készülhet. Leendő csapattársaim között számos nemzetiség megtalálható, ez is ösztönzőleg hat rám. Az MLS-klubok is figyelik az egyetemi bajnokságot, hiszek abban, hogy az amerikai egyetemi bajnokságból indulva is válhat belőlem profi labdarúgó. Mindig is szorgalmas voltam, a munkában hiszek, és abban, ha kitartó vagyok, elérem a céljaimat, csak rajtam múlik. Attól nem tartok, hogy egyedül kell boldogulnom a világ másik pontján, sőt ez inkább csak feldob, mindig is kerestem a kihívásokat.”

Csiba Zoltán számára július 31-én kezdődik a nagy kaland, akkor utazik Amerikába. A koronavírus miatt még nem lehet tudni, mikor kezdődik az egyetemi bajnokság, de már alig várja, hogy megmutathassa, nem véletlenül választották ki.

A példája tovább erősítheti, hogy a főnixes fiatalokra jellemző elhivatottsággal, céltudatossággal a világ bármely pontján helyt lehet állni – Zalaegerszegtől Salzburgon és Lisszabonon át Tennessee-ig…

2022.06.29 12:34:04

Légiósok PÓR KÁROLY

Összegeztük a középpályás első lipcsei idényét – összevetve más, a posztján szereplő klasszisok debütálásával.

2022.06.13 14:28:44

Légiósok PÓR KÁROLY

A brit drukkereket a tengerparton is elcsendesítették Szoboszlaiék. Bodnár Gergő hamarosan profi szerződést köthet a PUFC-cal.

2022.05.01 21:31:44

Légiósok BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Szükség van a csillagok kedvező együttállására is.