Szoboszlai, Holman, Adorján – légiósaink, akik bajnokok lettek

Vágólapra másolva!
2020.07.17. 18:28
null
Szoboszlai már a 3. bajnoki címét ünnepelte a Salzburgban (Fotó: Török Attila)
Idén Szoboszlai Dominik, Holman Dávid és Nagy Dominik szerzett bajnoki címet légiósként. Kíváncsiak voltunk arra, hogy melyik az a tíz külföldi európai ország, ahol legutóbb magyar labdarúgók élvonalbeli bajnoki címet szereztek. Öt éven belül összejött a tíz különböző ligában bezsebelt arany.

 

AUSZTRIA 2020
19 évesen háromszoros osztrák bajnok lett idén Szoboszlai Dominik a Salzburg színeiben. Ráadásul egyre szebben fénylenek a nyakában azok az aranyérmek. 2018-ban még csak egy bajnokin lépett pályára a bajnokcsapatban, 2019-ben viszont már 16-on úgy, hogy a tavasszal sokszor kezdő volt. A legutóbbi idény már az „övé volt” Salzburgban, főleg azután, hogy januárban Erling Haaland Dortmundba igazolt. Szoboszlai 27 bajnokin 9 gólt szerzett és 14 gólpasszt hozott össze, nem csoda, hogy őt választották meg az idény legjobbjának az osztrák Bundesligában. Állítólag az AC Milannál már a szerződését készítik elő, ugyanis az edzőjelölt Ralf Rangnick vele képzeli el a csapat középpályáját.

SZLOVÁKIA 2020

Holman Dávid egymás után másodszor lett szlovák bajnok idén a Slovan Bratislavával, és voltak emlékezetes pillanatai a szezon során, hiszen a Nyitra ellen például mesterhármast szerzett. Összesen öt góllal és két gólpasszal zárta az idényt, ami csak egy kicsit maradt el a 2019- ben szintén aranyéremmel, hat góllal és négy asszisszttal záruló szezonjától. Guzmics Richárd is újra szlovák bajnok lett, hiszen ő a szezon felénél, januárban hagyta el a Slovant a Mezőkövesd kedvéért, és az ősszel négy bajnokin pályára lépett a szlovák élvonalban is.

LENGYELORSZÁG 2020
Az Ekstraklasa népszerű állomása a magyar labdarúgóknak a közelmúltban, 2015-ben például a bajnok Lech Poznannak tagja volt a Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás, Holman Dávid trió. Egy évvel később aranyérmes és gólkirály lett Nikolics Nemanja a Legia Warszawa csatáraként. A legutóbbi magyar bajnok azonban Nagy Dominik, aki szintén a Legiában ünnepelt. Háromszor is, 2017-ben, 2018-ban és az idén. Sajnos az egyetlen szezonban, amikor alapember volt a csapatban, tavaly csak ezüstérmes volt a varsói együttes, de 2020-ban újra megszerezte a trónt. Az aranyból elvileg Dominiknek is jár, hiszen az ősszel játszott, igaz januárban kölcsönadták a görög Panathinikosznak.

CIPRUS 2019
Könnyen lehetett volna idén magyar győztese a ciprusi élvonalnak, hiszen Lang Ádám a 22 forduló után első helyen álló Omonia játékosa, azonban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a szezont, és úgy döntöttek, nem fejezik be, nem hirdetnek bajnokot. Így sem kell sokat visszautazni az időben egy ciprusi magyar aranyérmesért, tavaly ugyanis a Balogh Norbertet is a soraiban tudó APOEL végzett az élen. A tehetségesnek tartott, ám a képességeit bizonyítani egyre több helyen képtelen csatár 12 meccsen lépett pályára, és két gólt szerzett. Egy évvel korábban Sallai Roland szintén bajnok volt az APOEL-lel, és ő a liga egyik legjobbjaként ünnepelt 29 találkozón 9 gólt és 5 gólpasszt jegyezve – el is vitte a bundesligás Freiburg.

ROMÁNIA 2019
„Akik kivették a részüket a bajnoki címből és sokat játszottak a meccseken, azok nyilván jobban tudtak örülni, én személy szerint annyira nem” – értékelte keserűen Lang Ádám, hogy 2019-ben román bajnok lett a CFR Cluj labdarúgójaként. A korábban Franciaországban futballozó válogatott védő 2018 nyarán szerződött a csapathoz, és bár az ősszel még kezdőnek számított, a márciusban kinevezett új edző, Dan Petrescu alig adott neki lehetőséget. A szezon végén a felek közös megegyezéssel felbontották az egymással kötött szerződésüket, így a Ciprusra távozó Lang biztos nem az otthona legszebb helyére akasztotta fel a román aranyérmet.

ÍRORSZÁG 2018

A Liverpool utánpótlásából induló, aztán a holland Groningenben biztatóan kezdő Adorján Krisztián 27 éves korára nagy „kalandor” lett. Jelenleg az olasz másodosztályban rúgja a labdát, de futballozott Albániában és Írországban is. Sőt, utóbbi élvonalában bajnoki címet is ünnepelt 2018-ban, amikor a Dundalk tíz pontot vert a második helyezett Cork Cityre. Adorján a szezonkezdet előtt, februárban került kölcsönben Írország egyik legsikeresebb klubjához, és június végéig 13 bajnokin két góllal járult hozzá az elsőséghez, aztán vissza kellett térnie az olasz Novarához. A Dundalk így nélküle fejezte be az idényt, de az arany neki is járt.

KAZAHSZTÁN 2018
Futballügyileg mindenképpen Európához tartozik Kazahsztán, hiszen UEFA-tagország, amelynek klubcsapatai indulhatnak az európai kupákban. Nem is olyan régen még három magyar futballozott az ország legerősebb csapataiban: Elek Ákos és Eppel Márton a Kajrat Almatit, Kleinheisler László az Asztanát erősítette. Bajnoki címet utóbbi szerzett, kettőt is a magyar középpályással a soraiban. 2017-ben és 2018-ban is az Eleket, illetve Eppelt foglalkoztató Kajratot győzték le az aranyéremért folytatott harcban. A Werder Brement is megjárt, jelenleg Eszéken futballozó Kleinheisler főleg utóbbi címben kapott nagyobb szerepet, 2018-ban 28 meccsen szolgálta az Asztanát.

DÁNIA 2018

Májusban jelentette be visszavonulását Korcsmár Zsolt sorozatos sérülései miatt. A 31 éves védő még mindig tagja lehetne a magyar válogatottnak, amelyben 26-szor lépett pályára, ha nem kezdik ki pályafutását a sérülések, mint a rozsda a szebb napokat látott autókat. Az utolsó problémamentes szezonja a 2017–2018-as volt, amelyben többnyire kezdőként 22 dán bajnokin lépett pályára a Midtjyllandban többek közt a holland válogatott Rafael van der Vaart csapattársaként. A végén megszerezték a bajnoki címet a Bröndbyt megelőzve.

IZRAEL 2018
Korhut Mihály azon kevés 2016-os Európa-bajnokságon szereplő magyar labdarúgó közé tartozik, aki tudott profitálni abból, hogy megmutatta magát a futball nagyszínpadán. Azon a nyáron állt légiósnak a Debrecent elhagyva. Oké, nem valamelyik topligában kötött ki, de Izraelben az egyik legerősebb csapat, a Hapoel Beer Seva szerződtette. Rögtön az első idényében bajnoki címet nyert az együttessel 2017-ben, majd 2018-ban is, bár abban a szezonban már jóval kevesebbet szerepelt. Közben megjárta az Európa-liga csoportkörét is izraeli klubjával, ám a csökkenő játéklehetőség miatt 2019 januárjában a görög Arisz Szalonikihez távozott.

FERÖER-SZIGETEK 2016
2002-ben a története egyetlen magyar bajnoki címét ünneplő Zalaegerszeg kezdő kapusa volt Turi Géza. Utána a BL-selejtezőkön a kispadra szorult a Premier League-ben is védő szerb Szasa Ilics szerződtetése miatt, bár a Manchester United elleni visszavágón így is pályára lépett. Ruud van Nistelrooy buktatása miatt Ilicset kiállították, így Turi pályára léphetett az Old Traffordon. Sok köszönet nem volt benne, 5–0-ra nyertek a hazaiak. 2006-ban légiósnak állt, a Feröer-szigetekre igazolt. Tíz évvel később, 2016-ban a Vikingurral bajnokságot nyert, amivel 43 évesen Európa legidősebb aranyérmes kapusa lett. Ma ott edzősködik, a lánya feröeri U-válogatott lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik