A Puskás Akadémia először nyerte meg a Puskás–Suzuki-kupát

Vágólapra másolva!
2021.07.30. 16:31
A Puskás Akadémia nyerte a 14. Puskás–Suzuki-kupa döntőjét, miután 1–0–ra legyőzte a portugál Sporting CP-t.
A győztesek (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A győztesek (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA, DÖNTŐ
PUSKÁS AKADÉMIA–SPORTING CP (portugál) 1–0 (1–0)
Felcsút,
Pancho Aréna
PUSKÁS AKADÉMIA:
Pécsi – Bányai, Kiss, Bakti (Kapus 43., helyette Perfetto 56.), Farkas, Gruber, Kicsun (Major 60+1.), Szabó V. (Bontás 43.), Babós, Koch, Kocsis. Vezetőedző: Székely Gábor
SPORTING CP:
Diogo Pinto – Travassos, Joao Pereira (L. Gomes 41.), Marlon Junior, David Moreira (García 59.), Tiago Octávio (G. Santos 41.), Anjos, Justo, Ribeiro (Semedo 59.), Mateus Fernandes, Isnabá Mané (Muniz 41.). Vezetőedző: Pedro Coelho
Gólszerző: Gruber (8.)

BRONZMÉRKŐZÉS
Budapest Honvéd–NK Osijek (horvát) 3–0 (
Szűcs T. 44., László M. 59., Rácz B. 60+2.)
AZ 5. HELYÉRT
Bayern München (német)–Genk (belga) 0–3
(Cutillas Carpe 7., 51., Nuozzi 62.)
A 7. HELYÉRT
Csíkszereda (romániai)–Flamengo (brazil) 2–4
(Kecskés D. 19., Barsan 46., ill. Csedő 13. – öngól, Adriel Moraes 23., Lucas Santos 41., Fabrício Yan 58.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Új győztest avatunk – csupán ez volt biztos a 14. Puskás–Suzuki-kupa péntek délutáni döntője előtt. A házigazda felcsútiak korábban hatszor jutottak el a végjátékig, ám a megannyi ígéretes generáció egyike sem volt képes elhódítani a győztesnek járó serleget, mindannyiszor alulmaradt aktuális vetélytársával szemben. Ezzel szemben a portugál Sporting először jutott az egyik legrangosabb európai utánpótlástorna döntőjébe, miután csoportját veretlenül nyerte meg. Persze a Puskás Akadémiának is volt mire büszkének lennie, lehengerlő játékkal, kilenc szerzett ponttal nyerte meg saját négyesét, három meccsen tíz gólt szerezve.

A Pancho Aréna lelátóján rég vagy tán soha nem látott jó hangulat uralkodott, mintegy negyven akadémista teremtett döntőhöz méltó légkört: teli torokból biztatták társaikat, lelkesen szurkoltak, s még füstgránátot is gyújtottak a találkozó kezdetén. Az atmoszféra magával ragadta a csapatokat is, nagy lendülettel, saját testi épségüket sem féltve, írhatnánk, felnőttek módjára vetették bele magukat a küzdelembe. A felcsútiak voltak kezdeményezőbbek, veszélyesebbek, nem érdemtelenül csendült fel már a 7. percben a „játszik a csapat” rigmus a lelátóról. Egy percet sem kellett várni ezután, Kiss Norbert a saját térfeléről ugratta ki remek ütemben a Bayern München ellen betaláló Gruber Zsombort, aki ziccerben a jobb oldali kapufát találta el, aztán a kipattanó labdára ő csapott le leggyorsabban, s a kapu közepébe gurított – jött is az újabb „hangrobbanás” és füstgránát. Nem kis tettet hajtott végre a Puskás Akadémia azzal, hogy gólt szerzett, hiszen a Sporting a torna mezőnyében egyedüliként kapott gól nélkül zárta a csoportkört.

Kisvártatva a portugálok is jelezték, nem a véletlen műve, hogy a döntőig masíroztak, a középhátvéd létére előremerészkedő Joao Pereira egy beadás után a bal kapufára fejelte a labdát. Az ezúttal a félidő felét jelző ivószünetet követően a frissítés ellenére a Puskás Akadémia némileg visszavett az iramból, s ritkábban ért fel ellenfele kapujáig, de elvitathatatlan érdem, hogy a lisszaboniakat meggátolták abban, hogy végigvigyenek akár csak egy akciót is. Feltűnő volt, hogy a két együttes játékosai között nem volt megfigyelhető technikai különbség, a hazaiak a játék minden elemében felvették a versenyt vetélytársukkal.

A második félidő egy szemet gyönyörködtető Gruber Zsombor-szólóval vette kezdetét, ám amikor a félpályán átrobogó támadó lába már lövésre lendült volna, egy portugál védő tanári mozdulattal, becsúszva szerelte. Ezután inkább a vendégek járatták a labdát, de ha azt vesszük, a felcsútiak akarata érvényesült, ugyanis Pécsi Ármin kapusnak egy-két kijövetelt leszámítva alig volt dolga – ez is a védelmet dicséri, a hátvédek nemegyszer blokkolták a nagy erővel kapu felé tartó labdát. A portugálok támadójátékából hiányzott a kurázsi, az idő előrehaladtával egyre kapkodóbbá vált, Székely Gábor legénysége pedig remekül érezte, miként kell kihúzni az utolsó perceket. Mivel több gól már nem született, eldőlt, hogy a PSK történetének hatodik győztese a Puskás Akadémia lett, amely rendezőként tizennegyedik nekifutásra, hat elbukott döntő után nyerte meg a hőn áhított trófeát.

S hogy mit is jelent az egyesület számára ez a siker, azt jól illusztrálta a lefújás pillanatában kitörő ünneplés: a pályán lévők eksztázisban ugrottak egymás nyakába, Székely Gábor vezetőedző örömében rogyott földre, az akadémián pallérozódó fiatalok pedig a gyepre rohantak, hogy megölelgessék társaikat, akik beírták magukat a PFLA történelemkönyvének aranyoldalaira.

„Mentalitásban az Eb-n szereplő válogatottat másoltuk”

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60+3. perc: VÉGET ÉRT A DÖNTŐ, AMELYET ELŐSZÖR NYERT MEG A PUSKÁS AKADÉMIA!

60+2. perc: Fernandes próbálkozott meg egy ollózással, de a védelem tisztázott.

60+1. perc: Kicsunt Major váltotta.

60. perc: Három percet tesz rá a félidőre a játékvezető.

59. perc: Ribeiro helyén Semedo, Moreira helyett pedig Oscar Garcia a pályán.

56. perc: Kapust sérülés miatt kellett lecserélni, Perfetto érkezett a helyére.

52. perc: A Puskás Akadémia jobb oldali szabadrúgását követően nem került veszélybe a lisszaboni kapu.

45. perc: Ezt a félidőt is ivószünet szakítja meg.

43. perc: Változtatások a Puskás Akadémiánál: Bakti helyére Kapus, Szabó Valentin helyére pedig Bontás érkezik.

41. perc: Cserék a Sportingnál: Tiago Octáviót Santos, Isnabá Manét Muniz, Joao Pereirát pedig Gomes váltja.

36. perc: Gruber tört be a tizenhatoson belülre, Marlon Junior menteni tudott.

31. perc: JÖN A FOLYTATÁS!

Hetedik alkalommal futott neki a Puskás–Suzuki-kupa döntőjének a házigazda felcsúti csapat, amely eddig egyszer sem tudta megnyerni a trófeát. Most 30 perc választja el ettől a Puskás Akadémiát.

ELSŐ FÉLIDŐ

30+2. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30+1. perc: Szöglethez jutott a Sporting, de a lehetőséget nem tudta kihasználni a portugál csapat.

30. perc: Egy percet hosszabbít a játékvezető.

21. perc: Lucas Anjo távoli próbálkozása elkerülte a kaput.

20. perc: Veszélyes Sporting-beívelést követően oldalra tisztázott a hazai védelem.

15. perc: Ivószünetet rendelt el a játékvezető.

10. perc NAGY SPORTING-LEHETŐSÉG! Egy szögletet követően Joao Pereira fejese a bal kapufát találta el!

8. perc: VEZET A HÁZIGAZDA! Komoly védelmi megingást követően Gruber Zsombor került ziccerbe, aki először telibe lőtte jobb a kapufát, majd az ismétlésből már nem hibázott.

7. perc: Gruber vette célba a bal alsó sarkot – lövése nem találta el a kaput.

1. perc: Elkezdődött a találkozó!

KÖSZÖNTJÜK KEDVES OLVASÓINKAT, RÖVIDESEN KEZDŐDIK A PUSKÁS–SUZUKI KUPA 14. DÖNTŐJE!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik