P. Gy. 2021.09.24 12:57 Frissítve: 2021.10.01 11:38

NB I: még Kassai fújt, amikor az Újpest legutóbb pontot szerzett a Fradi otthonában

Derbivel megspékelt háromnapos fordulóval folytatódik a hétvégén a labdarúgó NB I. A 7. kör a péntek esti Zalaegerszeg–Paks találkozóval indul, szombaton a Mol Fehérvár–Puskás Akadémia mérkőzésen az előző bajnokság bronzérmese fogadja az ezüstérmest. Vasárnap rendezik a 233. Fradi–Újpest csúcsrangadót, a lila-fehérek nyeretlenül lépnek pályára a Groupama Arénában, amelyben legutóbb, 2016 őszén akkor szereztek pontot, amikor még Kassai Viktor fújta a sípot. 

2016-ban Kassai Viktor vezette azt a Ferencváros–Újpest bajnoki mérkőzést, melyen a lilák legutóbb pontot szereztek az Üllői úton (Fotó: NS-archív)

 

LABDARÚGÓ NB I
7. FORDULÓ

ZALAEGERSZEGI TE FC–PAKSI FC

♦ Ez lesz a 19. találkozójuk az élvonalban, az örökmérleg 7 ZTE-győzelem, 7 döntetlen, 4 paksi siker. Gól nélküli meccset egyszer sem játszottak, sőt egy találat is csak egy alkalommal született, a gólátlag 3.4.

♦ A tolnaiak az előző öt bajnokin egyszer sem kaptak ki a zalaiaktól (2 diadal, 3 döntetlen).

♦ A Paks az eddigi kilenc zalaegerszegi fellépéséből még egyet sem tudott megnyerni, 4-szer ikszelt, 5-ször alulmaradt. A Zete ezeken a meccseken mindig betalált az atomvárosiaknak, akik a legutóbbi három látogatásukkor egyszer sem úszták meg három kapott gól alatt.

♦ Közös a két csapatban, hogy holtversenyben ők kapták eddig a legtöbb gólt a bajnokságban, 13-at.

 
AZ NB I TELJES MENETRENDJE
NB I, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021–2022
AZ NB I-ES CSAPATOK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

♦ A Zete a Budafok április közepi kiütése (5–0) óta négy meccset játszott otthon, de ezekből egyet sem tudott megnyerni: két döntetlent követően két 3–1-es vereség jött, előbb a PAFC-tól, majd a Honvédtól.

♦ A Paks legutóbb március elején Fehérváron játszott döntetlent (2–2), azóta hullámzóan teljesített vendégként: háromszor nyert, háromszor vesztett. Amikor begyűjtötte a három pontot, mindig fölényes diadalokat aratott (4–1 a DVTK, 9–2 a Budafok és 6–1 a Puskás Akadémia otthonában).

♦ A Paks előző kilenc, a ZTE legutóbbi öt bajnokiján mindig legalább három gól született.

♦ A tolnai csapat az előző hat NB I-es mérkőzésén csak egyszer szerzett két gólnál kevesebbet, a Honvéd vendégeként (1–3).

♦ Waltner Róbertnek, a zalaiak vezetőedzőjének kevés sikerélménye volt eddig a Paks ellen, a Kaposvár trénereként a 2019–2020-as szezonban mindháromszor kikapott, a Zetével viszont áprilisban egy pontot elhozott a tolnai városból.

MTK BUDAPEST–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Tizenegy meccsük volt mostanáig az NB I-ben, az örökmérleg minimális kövesdi fölényt mutat: ötször nyert a borsodi csapat, négyszer az MTK, kétszer pedig döntetlenre végeztek.

♦ Nyolc olyan összecsapásuk volt, amelyiken legalább az egyik csapat nem tudott gólt szerezni.

♦ A Mezőkövesdnek emlékezetes marad a 2013. július 27-i, MTK elleni fővárosi 90 perc, hiszen az volt a matyóföldi gárda első NB I-es mérkőzése, amelyet 3–0-ra a kék-fehérek nyertek meg.

♦ Ugyancsak sokáig felejthetetlen lesz a borsodi szurkolóknak a legutóbbi bajnokság záró fordulójában, május 7-én lejátszott, MTK elleni találkozó, amelyen kedvenceik 5–1-re diadalmaskodtak. Ez ugyanis a Mezőkövesd eddigi legnagyobb különbségű hazai győzelme az NB I-ben.   

♦ Az MTK pályaválasztása mellett hatszor meccseltek, a mérleg teljesen kiegyenlített: 2–2–2. A gólkülönbség 7–4 a budapestiek javára.

♦ A kövesdiek vendégként az első diadalukat 2016 júliusában, Dunaújvárosban aratták (1–0) a kék-fehérek ellen, akkor is Pintér Attila volt a vezetőedzőjük, mint most.

♦ Giovanni Costantino irányításával az MTK minden bajnokiján szerzett gólt, de az előző négy fordulóban így is háromszor kikapott és csak Újpesten győzött.

♦ A Mezőkövesd két győzelemmel nyitott, ám már négy forduló óta képtelen nyerni (2 döntetlen, 2 vereség).

♦ Legalább három gól esett az MTK előző négy bajnoki találkozóján.

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi kilenc házon kívüli bajnokiján mindig legalább két gólt kapott, összesen 21-et.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
♦ A borsodi együttes az előző hét idegenbeli találkozójából ötöt úgy veszített el, hogy már a szünetben is hátrányban volt.

♦ A Kövesd vendégként a legutóbbi 12 bajnokijából csak egyet tudott megnyerni, a Paks ellenit a bajnoki nyitányon (3–2).

♦ Gheorghe Grozav négyet szerzett az MTK nyolc góljából, rajta kívül nincs olyan játékos az NB I-ben, aki ilyen magas részt vállal csapata találataiból (50 százalék). Ráadásul a kék-fehérek két hazai találkozóján egyedül ő volt eredményes együtteséből.


GYIRMÓT FC GYŐR–BP. HONVÉD

♦ Mindössze háromszor mérkőztek az élvonalban, és a gyirmótiak nemcsak hogy nyeretlenek a kispestiek ellen (1 döntetlen, 2 vereség), de eddig még gólt sem tudtak rúgni vagy fejelni nekik.

♦ A kisalföldi városban csak egy találkozójuk volt, 2016 decemberében 4–0-s Honvéd-siker született. Máig ez a gyirmótiak (egyik) legnagyobb hazai veresége. Ezen kívül még a Videoton tudott ugyanilyen különbségű győzelmet aratni az Alcufer Stadionban.

♦ A Gyirmót nyeretlenül sereghajtó az NB I-ben, az előző két bajnokiját elvesztette, az utóbbi hármon még gólt sem szerzett.

♦ A Honvéd legutóbb hazai pályán maradt alul a címvédő Ferencvárossal szemben, ezzel véget ért kétmeccses győzelmi és háromtalálkozós veretlenségi sorozata.

♦ Mind a két együttes benne van abban az öt gárdában, amely a hat forduló alatt a legtöbb vereséget szenvedte el, szám szerint hármat.

♦ Bár a Gyirmót otthon még nem tudott győzni (2 döntetlen, 1 vereség), 2021-ben egyedül a legutóbbi hazai meccsén, a Puskás Akadémiától szenvedett vereséget (0–1).

♦ Csertői Aurél együttese szerezte eddig a legkevesebb gólt, hármat, ami 0.5-ös meccsenkénti átlag.  

♦ A Bp. Honvéd a góljainak több mint 60 százalékát a játékrészek első negyedórájában szerezte, nyolcból ötöt. A meccsek első 15 percében kétszer, míg a 46. és a 60. perc között háromszor volt eredményes.

♦ A két csapat szakvezetője 2012 óta összesen 13-szor meccselt egymással, és a mérleg Horváth Ferenc felé billen, 6 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség. A legutóbbi két alkalommal, 2019 tavaszán 1–1-re végeztek, Csertői akkor a Paksot, Horváth a Haladást dirigálta.


MOL FEHÉRVÁR FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ A legutóbbi bajnokság bronz-, illetve ezüstérmese 20. találkozóját vívja az NB I-ben, eddig a meccsek több mint a felét – 10-et – a Fehérvár nyerte meg, 4-szer a Puskás Akadémia diadalmaskodott, 5-ször pedig döntetlent játszottak.

♦ A felcsúti csapat 2013-tól 2018 szeptemberéig az első tíz összecsapásukon nyeretlen maradt: 3 döntetlen mellett 7-szer a Vidi győzött.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 5-ször született hazai diadal, 2-szer nyert a PAFC és ugyancsak 2 találkozó végződött ikszre. A Vidi stadionjának átépítése miatt egy ízben, 2017 őszén Budapesten, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban mérkőztek meg, akkor 2–0-ra a Vidi győzött.

♦ Szabics Imre csapata a szerdán bepótolt Ferencváros elleni mérkőzésén első fiaskóját szenvedte el az őszi idényben, ezzel lezárult hétmeccses bajnoki veretlenségi szériája (4 győzelem, 3 döntetlen). Előtte, április végén ugyancsak a zöld-fehérekkel szemben maradt alul 2–1-re.

♦ A Puskás Akadémia eddig a megszokottal ellentétes forgatókönyv szerint teljesít: idegenben mindhárom meccsét megnyerte, otthon mindkettőt elbukta (1–6 a Paks, majd 0–1 a Kisvárda ellen). Nem meglepő tehát, hogy a hazai tabellán jelenleg az utolsó.

♦ A Vidi a saját pályáján legutóbb március elején a Pakssal ikszelt, azóta háromszor nyert, kétszer veszített.

♦ A Gyirmót (13) után a Fehérvár meccsein esett a legkevesebb gól, 15, majd a PAFC következik 16-tal. Ez utóbbinak viszont majdnem a fele egy találkozón (1–6 a Paks ellen) jött össze.

♦ Mind a két fél a második félidőben szerezte góljainak túlnyomó többségét, a Fehérvár 8-ból 6-ot a Puskás Akadémia 7-ből 6-ot.

♦ Hornyák Zsoltnak, a felcsútiak vezetőedzőjének negatív a mérlege a Fehérvár ellen, 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség.

KISVÁRDA–DEBRECENI VSC

♦ Mindössze hat NB I-es találkozójuk van, a mérleg teljesen kiegyenlített: 3-szor az egyik, 3-szor a másik csapat nyert, a gólkülönbség 9–9. A döntetlen még várat magára.

♦ Kisvárdán mindössze két alkalommal mérkőztek meg, és mindkétszer a hazai csapat söpörte be a három pontot, ráadásul a Loki gólképtelen volt (3–0 és 1–0).

♦ A Várda továbbra is vezeti a tabellát, eddigi hat meccséből ötöt megnyert, csupán a Fehérvár ellenit vesztette el, amikor idegenben lépett pályára (1–2).

♦ A Loki legutóbb sima ötöst rúgott a szintén újonc Gyirmótnak, ezzel véget vetett négymeccses nyeretlenségének és most már ötvenszázalékos a mérlege ebben a pontvadászatban (2–2–2).

♦ A Kisvárda elsősorban jó védekezésének köszönheti eddigi sikereit, hiszen a Ferencvárossal együtt a legkevesebb gólt kapta, mindössze ötöt. (A zöld-fehérek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.)

♦ A Debrecen ezzel szemben a legtöbb gólt szerezte a mezőnyben, ugyanúgy 17-et, mint a Paks, viszont sokat is kapott (12-t), amire már nem lehet olyan büszke.

♦ Előnymegtartásban a Várda a „király" az NB I-ben, Joao Janeiro csapata ugyanis ötször jutott vezetéshez az ősszel – akárcsak a Fehérvár –, ám a nyírségi együttes innen már sosem engedte ki a győzelmet a kezéből.

♦ A DVSC a meccsek második félidejében sokkal eredményesebb, 17 gólja közül csak hármat ért el a szünet előtt, a többi 14-et a fordulás után. A leggólerősebb a 61. és 75., illetve a 76. és a 90. perc közötti időszaka, ezek alatt öt-öt találatot jegyzett.   

FERENCVÁROS–ÚJPEST

♦ Bár az Újpest kieső helyen tanyázik, és kilenc ponttal van lemaradva a Ferencvárostól, ez a forduló csúcsmérkőzése, hiszen a magyar élvonal két legtöbb meccset játszó gárdája csap össze. Mindkét együttes több mint 3000 bajnokin van már túl.

♦ A zöld-fehérek és a lila-fehérek összecsapása 232 bajnoki mérkőzéses múlttal rendelkezik, és az örökmérleg nagy zöld-fehér fölényt mutat: 109 győzelem, 62 döntetlen, 61 lila-fehér siker. Három találkozót ezek közül félbeszakadt bajnokságokban (1944–1945, 1956) játszottak le, ezek nélkül 229 bajnoki és 109–59–61 a mérleg.

♦ Az Újpest legutóbb 2015. december 12-én, vagyis majdnem hat éve tudta bajnokin legutóbb legyőzni a Ferencvárost, akkor – első magyar csapatként – a Groupama Arénában a szenegáli Mbaye Diagne góljával nyert 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 16 derbin 11 Fradi-siker és 5 döntetlen.

A LEGHOSSZABB GYŐZELMI SZÉRIÁK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
7  mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ A Ferencváros már hét derbit nyert meg sorozatban, a legutóbbi haton még gólt sem kapott, ellenben szerzett 12-t. Ennél hosszabb sikersorozata a derbiken csak egyszer, 1905 és 1916 között volt az FTC-nek, igaz, az 15 találkozón keresztül tartott – és az Újpest akkor még nem számított meghatározó csapatnak a magyar mezőnyben. A széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban nyertek bajnokit a Fradi otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb szériája az volt, amikor 2005 és 2010 között sorozatban öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken.

♦ A Fradi a legutóbbi nyolc hazai NB I-es meccsét megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, sőt, közben csupán egy gólt kapott. Előtte viszont 2015 és 2016 között sorozatban háromszor – rendre Kassai Viktor játékvezetése mellett, aki 2019-ben visszavonult a játékvezetéstől (aki azóta már az orosz játékvezetők szakmai vezetője is volt, éppen most nevezték ki az utódját) – képtelen volt legyőzni (0–1, 2–2 és 3–3) a IV. kerületi örök riválisát. Az éppen öt éve, 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló Ferencváros–Újpest mérkőzés óta viszont nem szerzett pontot az Újpest a Groupama Arénában, az NB I-ben. 

♦ Az újpestiektől az Üllői úton legutóbb 2019 májusában – a jelenleg Mezőkövesden futballozó – Nagy Dániel talált be a zöld-fehérek kapujába. Azt a meccset 2–1-re nyerte meg a Ferencváros. A lilák így – a hosszabbításokat nem számolva –  591 perce gólképtelenek az FTC ellen.

♦ A Fradi immár négyes győzelmi sorozatban van a bajnokságban – még a nyitányon a Kisvárda bánt el vele a Groupama Arénában. Az előző 19 tétmeccsén 14-szer nyert és 5-ször vesztett, így a lilák elleni lehet sorozatban a 20. olyan találkozója, amely nem zárul döntetlennel. Legutóbb még áprilisban közepén, Kisvárdán ikszelt (0–0).

♦ Az Újpest hat játéknap után is nyeretlen még az NB I-ben – hasonlóra 2011 óta nem volt példa –, az eddigi mérlege 3 döntetlen és 3 vereség. Bajnokin legutóbb az előző pontvadászat záró körében, a Szusza-stadionban a Zalaegerszeget győzte le 5–4-re.

♦ Az FTC a 2019–2020-as idény rajtja óta 36 bajnokin lépett pályára az Üllői úton, és fővárosi csapattól egyszer sem szenvedett vereséget (csak a Diósgyőrtől és a Kisvárdától).

♦ Az Újpest az egyetlen a mezőnyben, amely hátrányból még nem tudott pontot szerezni a most futó bajnokságban. Háromszor vezetett a lilák ellenfele, és ezeket a meccseket mind el is vesztette Michael Oenning együttese.

♦ Hatalmas különbség van az újpestiek első és második játékrészbeli teljesítménye között. Az első félidők eredményei alapján a lila-fehérek 11 ponttal az élen állnak – igaz, az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó ferencvárosiaknak kevesebb a vesztett pontjuk –, a meccsek végére azonban a 11-ből 8 pontot „elhullajtottak".

♦ Michael Oenning eddig tízszer vezette aktuális csapatát a Fradi ellen és erősen negatív az egyenlege: 2 diadal, 2 remi, 6 kudarc. Két, egyaránt 2–1-es sikerét 2016 augusztusában és 2017 áprilisában a Vasassal érte el a Groupama Arénában, míg az Újpesttel két meccs után 0 pont a mérlege, 0–7-es gólkülönbséggel.
 

NB I, 2021–2022, 7. FORDULÓ
 HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Szeptember 24., péntek
20.00: ZTE FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE ArénaKáprály Mihály
Szeptember 25., szombat
14.45: MTK Budapest–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion 
17.00: Gyirmót FC Győr–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)Gyirmót, Alcufer Stadion 
19.30: Mol Fehérvár FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó 
Szeptember 26., vasárnap
14.15: Kisvárda–DVSC (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda, Várkerti Stadion 
17.00: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna 

 

 AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 6 5 1 10–5 +5  15
2. Ferencvárosi TC 5 4 1 11–5 +6  12
3. Paksi FC 6 3 1 2 17–13 +4  10
4. Puskás Akadémia 5 3 2 7–9 –2  9
5. Mol Fehérvár 6 2 3 1 8–7 +1  9
6. Debreceni VSC 6 2 2 2 17–12 +5  8
7. Mezőkövesd 6 2 2 2 9–12 –3  8
8. MTK Budapest 6 2 1 3 8–9 –1  7
8. Budapest Honvéd 6 2 1 3 8–9 –1  7
10. Zalaegerszegi TE 6 1 2 3 9–13 –4  5
11. Újpest FC 6 3 3 8–11 –3  3
12. Gyirmót FC Győr 6 3 3 3–10 –7  3

 

 

 

2021.10.22 10:59:53

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Pauljevicset videobírós felülvizsgálattal már a 13. percben kiállították; megvan a lilák első diadala.

2021.10.22 10:54:12

Labdarúgó NB I NAGY ZSOLT (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Egy korai gól után három perc alatt fordítottak a tolnaiak, ám a végén a rétköziek is nyerhettek volna.

2021.10.22 10:37:51

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A Gyirmót az első félidő végén szerencsével szépített, a második félidőben viszont a balszerencséje miatt nem tudott egyenlíteni.

2021.10.21 09:54:34

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

Az MTK 16 éves játékosa megállapodott az ICM Stellarral, majd elment Prágába és két góllal továbblőtte csapatát az „ifi BL-ben”.