A Ferencváros emberhátrányban, tizenegyesekkel jutott tovább a kupában a Debrecen ellen

Vágólapra másolva!
2024.02.28. 21:50
Zachariassen lőtte be a mindent eldöntő tizenegyest (Fotó: Szabó Miklós)
Paprikás hangulat, izgalom, hosszabbítás, tizenegyesek − akárcsak február 10-én, ezúttal is örülhetett a Ferencváros a Nagyerdei Stadionban, miután legyűrte a Lokit a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében. Az 1–1-es végeredmény után tizenegyesekkel 5–3-ra nyertek a zöld-fehérek.

 

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ
Debreceni VSC–Ferencvárosi TC 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–5
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 10 371 néző. Vezette: Karakó
DEBRECEN: Megyeri – Baranyai (Loncsar, 66.), Dreskovics, Lagator, Manrique (Szuhodovszki, 66.) – Domingues (Bódi, 90.), Pellumbi (Romancsuk, 10.), Dzsudzsák, Ferenczi – Szécsi (Kocsis, a szünetben), Bárány (Batai, 114.). Vezetőedző: Szrdjan Blagojevics
FERENCVÁROS: Varga Á. – Makreckis, Mmaee (Botka, 74.), Abena, C. Ramírez – Loncar (Zachariassen, 59.), Besic (Maiga, 59.), Abu Fani – Szevikjan (I. Cissé, 48.), Pesics (Kodro, 91.), Ben Romdan (Marquinhos, 59.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gólszerző: Bárány (80.), ill. Pesics (45+1. – 11-esből)
Kiállítva: Abena (46.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Februárban már másodszor lépett pályára Debrecenben a Ferencváros, és – csakúgy, mint a 18 nappal korábban lejátszott bajnoki meccsen – ezúttal is sokan voltak a Nagyerdei Stadion lelátóin. Egy Varga szerepelt a vendégek kezdő tizenegyében, de nem az, akitől manapság tart minden ellenfél, hiszen az NB I-es góllövőlistát vezető csatár, Varga Barnabás a kispadon várta, hogy lehetőséghez jusson, névrokona, Varga Ádám pedig Dibusz Dénes helyét foglalta el a kapuban. A 25 éves kapuvédő volt az egyetlen magyar a Fradi kezdőcsapatában, a mezőnyben tíz légiósnak szavazott bizalmat Dejan Sztankovics vezetőedző.

A hazaiaknál annak örülhetett a szakmai stáb, hogy Bárány Donát szombati sérülése nem bizonyult súlyosnak, így a center ott lehetett a pályán, s visszatért a Puskás Akadémia elleni bajnokit sérülés miatt kihagyó Jorgo Pellumbi is. Az albán belső védő meccse azonban nem tartott sokáig, a kilencedik percben a földön maradt, le kellett cserélni, helyére Olekszandr Romancsuk érkezett.

A DVSC bekezdett, a bajnoki címvédő csak nyomozta a labdát. A harmadik percben Dzsudzsák Balázs szabadrúgása után Bárány Donát került helyzetbe, Varga Ádám pedig bizonyította, nem érdemtelenül kapott lehetőséget. Továbbra is a vendéglátók uralták a mérkőzést, a Ferencváros a felezővonalat is ritkán lépte át. Brandon Domingues és Dzsudzsák előtt is adódott lehetőség, a válogatottsági rekorder 22 méteres lövése után ismét hárítania kellett Varga Ádámnak. Hogy a labdarúgás nem mindig igazságos játék, az a félidő előtti percekben újfent bebizonyosodott, hiszen a Ferencváros első valamirevaló támadása végén Muhamed Besic lövésénél a labda Christian Manrique kezén megpattant, s bár a játékvezető nem észlelte a tizenhatoson belüli szabálytalanságot, a VAR segítségével büntetőt ítélt, amelyet Alekszandar Pesics gólra váltott. Azt valószínűleg csak Karakó Ferenc tudja, hogy a játékrész végén miért csupán két percet hosszabbított, amikor csak a tizenegyest érő kezezés és a büntető elvégzése között ennél jóval több idő telt el.

Úgy tűnt, a vezetés ellenére a vendégeknek volt több megbeszélnivalójuk, a negyedórás szünetet ugyanis elhúzták a ferencvárosiak, az első félidő lefújásától számítva 17 perc telt el, mire kikocogtak a pályára…

Hogy aztán harminc másodperc alatt érdektelenné váljon, ami az öltözőben elhangozott, merthogy Myenty Abena éppen a tizenhatos vonal előtt lerántotta a kiugró Dominguest. Jogosan villant a piros lap, megfogyatkozott a Fradi. A kiállított belső védő pótlására Ibrahim Cissé érkezett, Edgar Szevikjan bánta, mert őt cserélte le Sztankovics. Az emberelőnyben, de egygólos hátrányban futballozó hazai együttes átállt háromvédős játékrendszerre. Bár a zöld-fehérek kreatívabban futballoztak, mint az első félidőben, érezhető volt, hogy emberhátrányban nem bírják végig a nyomást. Így is történt, a 79. percben Domigues lövésénél Cissé kezezett a tizenhatosan belül, Karakó ezúttal egyből büntetőt ítélt, a VAR-szobából csak megerősítették döntését. Bárány tizenegyesét Varga ugyan kivédte, de a kipattanónál már nem hibázott a csatár.

Forrtak az indulatok, Sztankovicsnál el is szakadt a cérna, „kireklamált” magának egy piros lapot, majd gúnyosan meg is tapsolta a játékvezetőt. A feszültség maradt, gól már nem született a rendes játékidőben, így következett a hosszabbítás.

A ráadásban az egyre fáradtabb csapatok mentek előre becsülettel, s ebben benne volt a hibázás lehetősége. A pályán levők mozgósították erőtartalékaikat, Dzsudzsák Balázs az egyik ferencvárosi kontránál ötven méter sprint után utolsó emberként szerelt. A hazaiak mestere, Szrdjan Blagojevics nyugtatni próbálta játékosait, míg a másik kispadnál Nenad Szakics segédedző tüzelte a zöld-fehéreket. Az emberelőnyben játszó DVSC nyomasztó fölényben futballozott, a vendégek próbáltak játszani az idővel, és vártak egy lehetőségre. Gól azonban nem született (1–1), tizenegyesrúgások döntöttek a nyolc közé jutásról.

A Ferencváros kezdte a párbajt, Kenan Kodro jobbal a kapu bal oldalába lőtt, Bódi Ádám jobbal kilőtte a jobb felső sarkot. A második körben Abu Fani jobb lábbal a jobb felső sarokba lőtt, míg Kocsis Dominik jobb alsó sarokba tartó labdáját Varga kiütötte. A harmadik körben Cristian Ramírez ballal higgadtan a kapu jobb oldalába belsőzte a labdát, Szuhodovszki Soma sem hibázott, ballal a jobb alsó sarokba lőtt. A negyedik sorozatban Marquinhos jobbal lőtt a jobb alsó sarokba, Ferenczi János pedig ballal a bal alsóba. Az ötödik körben Kristoffer Zachariassen jobbal lőtt, s a labda a jobbra vetődő Megyeri Balázs lába alatt jutott a kapuba.

Továbbjutott – 11-esekkel (3–5) – a Ferencváros!

 

 

PERCRŐL PERCRE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik