HEGEDŰS RÓBERT (KEZDO5.HU) 2017.08.22 15:38 Frissítve: 2017.08.22 16:39

Kosár: Hanga előtt tényleg bezárult az NBA kapuja?

Szakmai partnerünk, a kezdo5.hu Hanga Ádám Barcelonába való szerződése kapcsán azt ecseteli, vajon a magyar kosárlabdázó számára ezzel bezárult-e az ajtó egy esetleges NBA-be való igazolás előtt.

Hanga Ádám előtt tényleg bezárult az NBA kapuja? (Fotó: fcbarcelona.cat)

 

Mint ismert, a Baskonia és a Barcelona férfi kosárlabdacsapata kis különbséggel bejelentette, hogy a magyar válogatott kitűnősége a katalánoknál folytatja a pályafutását.

Júliusban már napvilágot láttak Hanga szerződésének részletei, mely szerint három évre, összesen 7.5 millió euróért igazolja le a katalán sztárcsapat – ez annyival egészült ki, hogy várhatóan körülbelül 1.8 millió dollár lesz a kivásárlási ára. Ennek a töredékét fizethetné ki a Spurs – szerencsére az NBA a „kivételek ligája”.

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Az NBA kollektív szerződése szerint egy franchise egy évben meghatározott pénzösszeget költhet el kivásárlásra – ez az összeg 2018–2019-ben (vagyis 2018 nyarán) 700 ezer dollár, 2019–2020-ban (2019 nyarán) 725 ezer dollár. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó részt a játékosnak kell előteremtenie – 1.1 millió dollár nagyon nagy összeg az európai kosárlabdában, még Hanga-szintű fizetésnél is. Ezt kigazdálkodni nem egyszerű, de van két gyakori félreértés ezzel kapcsolatban:

– az NBA-klub a kivásárlási limitet nem lépheti át.

– a játékosnak ilyen esetben zsebből kell kifizetnie a kivásárlási összeg fennmaradó részét.

A valóság ezzel kapcsolatban az, hogy az NBA kollektív szerződése megengedi, hogy a limit feletti kivásárlási összeget, vagy annak egy részét az NBA-franchise a játékos új szerződésébe beépítve fizesse ki.

Hogy ennek az okait megérthessük, a kollektív szerződés alapján különbséget kell tennünk első körös és második körös draftoltak között, és ez jelen esetben a második körösök, azaz Hanga Ádám számára ad több lehetőséget.

Első körös újoncoknál van egy klasszikus pénzügyi megkötés: nem kaphatnak akármennyit, hanem előre meghatározott, nem túl magas fizetésük lehet attól függően, hogy hányadik helyen választották ki őket (rookie scale-szabály). Emiatt sok európai játékos három évig nem kerül át az NBA-be, mert az európai klubok még a draftok előtt új szerződésekkel, bennük magas kivásárlási árral biztosítják be a „draftveszélyben lévő” fiataljaikat erre a három esztendőre, így tudnak jobban tervezni. A szabály ugyanis úgy szól, hogy három év elteltével már az első körös draftoltak is pénzügyi korlátozás nélkül köthetnek NBA-szerződést.

Egy példa a közelmúltból: Bogdan Bogdanovics azért kaphatott idén nyáron három évre 27 millió dolláros szerződést, mert 2014-ben draftolták az első kör 27. helyén, és idén nyáron telt le a hároméves moratórium.

A második körbe azért csúszik át sok fiatal, tehetséges, de addig még nem bizonyító európai játékos, és nem kel el a tehetségének megfelelő első körben, mert második körös játékosnál már nincs rookie scale-szabály, azaz ha egy-két éven belül látványosan fejlődnek, akkor nem zavar be náluk ez a korlátozás.

Hanga esetéhez visszatérve, szó sincs arról, hogy a következő három évben 100 százalékosan mozdíthatatlan lenne a Barcelonából, és ezzel esetleg „kifutna az időből”, már ami az NBA-t illeti. Mivel második körös draftolt, ezért korlátozás nélkül köthet NBA-szerződést a játékjogát birtokló csapattal.  

Az NBA szabályai szerint fizetése 15 százalékáig bónuszként beépíthető a bérébe a kivásárlásra fordítható plusz pénzösszeg. Ez azt jelenti, hogy a Hanga szintjén minimumnak tekinthető (barcelonai szerződése „beárazta” a szó pozitív értelmében, ennél kevesebbért nincs is értelme átmennie a tengerentúlra), legalább két évig teljesen garantált, évi 5 millió dollár körüli kezdőfizetés összeállhat évi 4.3 millió dolláros alapbérből és az első évben egy 2 x 550 ezer, azaz 1.1 millió dollár kivásárlási bónuszból (4.3 millió dollárnál az adható bónusz felső határa évi 645 ezer dollár).

A bónusz ugyanis úgy is adható, hogy az aláírást követően azonnal egy összegben kifizeti a franchise (ez a summa gyakorlatilag azonnal a játékos előző klubjához kerül), de ez nem egy összegben nyomja a fizetési sapkát rögtön az első évben, hanem a szerződésben teljesen garantált évekre arányosan elosztva. Így a klub sem jár rosszul a fizetési sapka emelkedésével, és a játékos (jelen esetben Hanga Ádám) is sokkal könnyebben kerülhet át az NBA-be. 

 

2020.12.05 23:11:33

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. A leghűségesebb város dicséretes ötösre vizsgázott rendezésből.

2020.11.28 23:42:30

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A legjobb azonban az lenne, ha hamarosan már nem kellene plusz egészségügyi személyzetet, illetve logisztikusokat fogadni a kosárlabdacsapatok mellé, mert jelenleg nekik körülbelül ugyanannyi beleszólásuk van a keretek összetételébe, mint az edzőknek.

2020.11.20 18:27:52

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

„Azt mondták az orvosok, ha jól csinálom, lesz két, két és fél évem. Ennek januárban lesz két esztendeje.”

2020.11.16 09:10:20

Kosárlabda THURY GÁBOR

Horogdobás, zsákolás, légiós évek, Honvéd, Hanga – interjú a hetvenes klasszis kosarasával.

2020.10.03 14:10:27

Kosárlabda MTI/B. D. K.

Adam Silver úgy véli, az NBA-játékosok nem fognak szerephez jutni a nyári játékokon.