Férfi kosár: Váradi Benedek jól érzi magát Litvániában

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 09:37
null
A Litvániában légióskodó Váradi Benedek (labdával) örül, hogy Szombathelyen léphet pályára a válogatottal (Fotó: Árvai Károly)
A litván bajnok Rytas Vilnius játékosa lett a nyáron Váradi Benedek, aki hétfőtől itthon, a pénteki, Bosznia-Hercegovina, illetve a hétfői, Csehország elleni világbajnoki selejtezőre készül a válogatottal.

Szintet lépett a nyáron Váradi Benedek, hiszen keveseknek adatik meg, hogy a litván élvonalbeli kosárlabda-bajnokság aktuális bajnokához igazoljanak. A magyar válogatott irányítója nevelőegyesületét, a Falcót hagyta ott a nyáron, s bár az Eb, majd egy kézsérülés miatt a felkészülésből szinte teljesen kimaradt, lassan kezd teljesen beépülni, a csapat pedig a rosszabb rajt után a múlt hét végén az euroligás Zalgiris Kaunas elleni hazai győzelemmel javított mérlegén.

„A csarnokunk 2700 néző befogadására alkalmas, a jegyek már három nappal a rangadó előtt elkeltek, hiszen a címvédő fogadta a rekordbajnokot – mondta Váradi Benedek a válogatott szerdai, kecskeméti edzése után. – Elképesztő volt a hangulat, természetesen pazar körítés párosult a meccshez, igyekeztünk kihasználni, hogy a Zalgiris két nappal korábban még Euroliga-mérkőzést játszott. Nagyon örültünk a sikernek, a meccs után össze is ültünk a csapattársakkal, de nem ünnepelhettünk sokáig, hiszen hétfőn már a legtöbbünk a válogatottjához utazott.”

A 27 éves irányító kitűnően érzi feleségével magát Vilniusban, a lakásuk szép környéken van, sok magyar barát megfordult már náluk az elmúlt két hónapban. Hiába lakják körülbelül félmillióan a litván fővárost, szinte mindig felismerik az utcán, vagy éppen egy kávézóban, látszik, hogy a kosárlabda az első számú sport az országban. Az edzések intenzitása nagyobb, mint itthon, kevesebb is a pihenő a gyakorlatok között. Aki pluszmunkát végezne, annak valamelyik edző a stábból mindig a rendelkezésére áll egyéni edzésre.

„Az Európa-bajnokság miatt nem volt ideális a felkészülésünk, sokan csak a kontinensviadal után kapcsolódtak be a munkába, ahogy az edzőnk, Giedras Zibenas is, aki a litván válogatott másodedzője – folytatta Váradi. – A sérülésem nekem még inkább megnehezítette a dolgomat, de lassan mindenkinek meglesz a helye a csapatban, a rosszabb idényrajtra pedig lehetett is számítani, most minden edzésen azért dolgozunk, hogy mindig egy kicsit hozzátegyünk a játékunkhoz.”

Ezt a munkát szakítják meg a világbajnoki selejtezők, Váradi Benedek is örült, hogy hazatérhetett a válogatotthoz, elmondása szerint hiányzott már neki, hogy magyarul beszélhessen a csapattársaival. Persze a mieink előtt álló fel­adat nem kicsi, a világbajnoki álmok életben tartásához pénteken Szarajevóban Bosznia-Hercegovinát, hétfőn Szombathelyen Csehországot kell legyőzni.

„A bosnyákoknál egy NBA- és két Euroliga-játékos biztosan hiányozni fog, de a mi keretünk sem teljes, ellenben az elmúlt évek munkája pontosan ilyenkor érhet sokat – magyarázta a játékmester. – Az elmúlt években sok fontos győzelmet arattunk idegenben, azokból is ki lehet indulni, szerintem képesek vagyunk legyőzni a bosnyákokat. Annak meg külön örülök, hogy hétfőn a cseheket Szombathelyen fogadjuk, jó lesz találkozni a rokonokkal, barátokkal.”

VB-SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, K-CSOPORT
9. FORDULÓ, 2022. NOVEMBER 11.
Litvánia–Franciaország x–x
Csehország–Montenegró x–x
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG x–x
10. FORDULÓ, 2022. NOVEMBER 14.
Franciaország–Bosznia-Hercegovina x–x
Montenegró–Litvánia x–x
MAGYARORSZÁG–Csehország x–x
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia8
7
1640–572
15
2. Franciaország8
6
2
649–499
14
3. Montenegró 8
5
3
625–587 13
4. Bosznia-Hercegovina 8
4
4
637–664 12
5. Magyarország8
4
4
559–636
12
4. Csehország8
35
624–66011

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik