3x3-as kosárlabda: a bécsi világbajnokságért küzd a férfiválogatott Izraelben

Vágólapra másolva!
2023.05.04. 12:20
null
A Csirke Ferenc által irányított 3x3-as férfi kosárlabda-válogatott Izraellel és Új-Zélanddal csap össze a világbajnoki selejtezős csoportban (Fotó: Nemzeti Sport)
A házigazda Izrael ellen kezdi meg szereplését a magyar férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott szombaton az eilati világbajnoki selejtezőtornán.

 

A kétnapos viadalon Csirke Ferenc szakvezető együttese az A-csoportban a hazaiak után Új-Zélanddal csap össze, és a trióból az első két csapat léphet tovább a vasárnapi rájátszásba.

„Annyi biztos, hogy meleg lesz, jelenleg harminchat fok van a helyszínen, de bízunk a híreszelésekben, melyek szerint egy plázába vinnék az eseményt – mondta az MTI-nek a csütörtöki indulás előtt a kapitány.– Ami a csoportellenfeleket illeti, Izraelben két-három éve „feküdtek rá” a 3x3-ra, és idén már Eb-t rendeznek szeptemberben, míg az új-zélandiak kilencedikek lettek a legutóbbi vb-n, és ezüstérmesek voltak a tavalyi Ázsia-bajnokságon.”

Csirke Ferenc elmondta, a magyar bajnoki elődöntőben érdekelt ZTE-ben szereplő Keller Iván helyett a korábbi U23-as válogatott Roszics Urosz került be a keretbe Kelemen Balázs, Demeter Attila és Ivosev Tamás mellé.

„Hatnapos összetartáson vagyunk túl, míg a kínaiak tudtommal két és fél hónapja készülnek a selejtezőre. Balszerencsénkre a másik csoportban Trinidad és Tobago helyére Szlovénia került az utolsó pillanatban, így még nehezebb dolgunk lehet a helyosztókon. Szóval nagy dolog lenne kijutni a vb-re” – utalt arra, hogy a hatcsapatos izraeli selejtezőről három gárda utazhat az ausztriai világbajnokságra.

A magyar női 3x3-as válogatott kihagyja a kvalifikációt, mivel alanyi jogon ott lesz Bécsben május 30. és június 4. között. Földi Attila kapitány együttese az olimpiai címvédő Egyesült Államokkal, a tavaly vb-ezüstérmes Kanadával, illetve Mongóliával és egy selejtezőből érkező ellenféllel csap össze a C-csoportban a városháza előtti téren.

A világbajnokságról mindkét nem esetében a dobogósok jutnak ki a párizsi olimpia selejtezőjére.
Legutóbb a magyar férfi csapat Grazban szerepelt az Európa-bajnokságon szeptemberben, és kilencedik lett. A nők nem jutottak ki az Eb-re a konstancai selejtezőből.

A férfi válogatott programja Eilatban:
Május 6., szombat
17.15:
Magyarország–Izrael
19.05: Magyarország–Új-Zéland

Május 7., vasárnap
rájátszás, helyosztók

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik