A Veszprém kiütötte, a közönség kiszámolta az ukránokat

Vágólapra másolva!
2013.10.10. 18:46
null
Az első félidő végére hétgólos előnybe kerültek a házigazdák (Fotó: Szabó Miklós)
Az MKB-MVM Veszprém különösebb megerőltetés nélkül 44–27-re legyőzte az ukrán Motor Zaporizzsját a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában, így továbbra is százszázalékos mutatóval vezeti az A-csoport küzdelmeit.

 

1. félidő

NAGY LÁSZLÓ: A KÖZÖNSÉG KINTRŐL, MI BENTRŐL ÉLVEZTÜK

„A Zaporizzsja az első két fordulóban nagy meglepetést okozott, ezt szem előtt tartva nagyon komolyan készültünk ellenük és rájuk egész héten” – nyilatkozta a félidőben beszálló, több bravúrt bemutató, hetest is hárító Fazekas Nándor a mérkőzést közvetítő Digi Tv-nek.

„Maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, a csapat védekezésben és támadásban is jól teljesített. A közönség kintről, mi bentről élveztük ezt a mérkőzést” – utalt Nagy László arra, hogy közönségszórakoztató meccsen jutottak hozzá a két ponthoz.

„Nagyon örülök, hogy megkaptam a bizalmat és a játéklehetőséget, még ha csak ilyen rövid időre is. És annak is örülhetek, hogy ilyen jól sikerült a meccsem. A kínai figuránál bevallom, improvizáltunk, mert nem igazán értettem, hogy mi készül. Csapatunk ereje a jó közösségi szellemben van, és abban, hogy minden játékos mindig bizonyítani akarja: neki bizony helye van itt” – mondta a veszprémiek BL-premieren áteső jobbszélsője, Gyene Norbert, aki a végjátékban három gólt szerzett.

Gyors gólváltás után a Veszprém váltott sebességet, és erre az ukránok nemhogy válaszolni nem voltak képesek, hanem egyenesen állva maradtak. Döntően rendezetlen védekezéssel szemben, vagy ziccerből lőtt gólokkal meglépett a házigazda, indokolt volt a vendégek részéről a korai időkérés a 8. percben mínusz négynél (8–4). A folytatásban picit visszavett a saját maga által diktált, talán vállalhatatlan tempóból a Veszprém: a támadásban elkövetett technikai hibákat védelmi kihagyások követték, a vendégek így Szerhij Onufrijenko vezérletével – és góljaival – megkezdték a felzárkózást. A hajrához közeledve Carlos Ortega sem véletlenül kért időt, de volt foganatja a mondandójának. Bár ahhoz, hogy ismét lőtávolon kívülre kerüljenek a házigazdák, kellett a Zaporizzsja több fegyelmezetlensége, eladott, ellőtt labdája. Az MKB-MVM hétgólos előnyről vághatott neki a második felvonásnak (20–13).

2. félidő

Mivel folyamatosan nőtt a támadásban pazar akciókat vezető házigazdák előnye, az egyre kilátástalanabb helyzetben lévő vendégek idővel a motiváltságukat, majd az erejüket is elveszítették. A 40. percre már megvolt a két csapat között a közte tíz (27–17), a közönség kiszámolta az ukránokat. Na ez az, amit honfitársaik, mondjuk a két Klicsko fivér nem gyakran tapasztal meg. Titkos fegyverként beszállt bermudában a Zaporizzsja harmadik számú kapusa, Jevgen Szapun, aki mozdulataival és felépítésével is inkább hasonlított lelkes amatőrre, de sokat ő sem tett hozzá övéi csütörtök esti teljesítményéhez. Az utolsó tíz perc fieszta volt a javából, kézisuli magas fokon, a Veszprém tetszés szerint érte el látványos góljait – a közönség legnagyobb szórakoztatására (44–27).

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MKB-MVM VESZPRÉM–MOTOR ZAPORIZZSJA (UKRÁN) 44–27 (20–13)
Veszprém, 5000
néző. V: Pandzsics, Moszorinszki (szerbek)
VESZPRÉM: Alilovic – GULYÁS P. 6, SULIC 6, NAGY L. 7, Schuch, TERZIC 2, Chema Rodríguez 1, Cs: Fazekas (kapus), Iváncsik G. 3, Ilics 2, RUESGA 6 (1), Pesics, UGALDE 4, DZSAMALI 4, Iváncsik T., GYENE 3. Edző: Carlos Ortega
ZAPORIZZSJA: Stochl – Kubatko 3, ONUFRIJENKO 5, Cap, SEVELEV 3, BURKA 6, Szkopincev 2. Cs: Kosevoj, Szapun (kapusok), Kurilenko 1, Gurkovszkij, Zsuk 2, Tyitov, Aflitulin 3, Kamanyin, Szemikov 2. Edző: Szerhij Bebesko
Az eredmény alakulása. 3. p.: 2–2. 11. p.: 9–3. 18. p.: 12–7. 24. p.: 16–10. 36. p.: 24–15. 41. p.: 27–17. 47. p.: 31–19. 54. p.: 37–23
Kiállítások: 4, ill. 10 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/0
MESTERMÉRLEG
Carlos Ortega: – Nagyon elégedett vagyok a fiúkkal, ugyanakkor el kell mondanom, hogy bár nagyarányú győzelmet arattunk, nem hinném, hogy ekkora lenne a különbség a két együttes között. Remekül ment a csapatnak a játék, egyaránt működött a nyitott és a zárt védekezésünk is, és szinte mindent belőttünk, amit lehetett. A közönség pedig nagyszerű hangulatot teremtett, élmény volt a mérkőzés.
Szerhij Bebesko: – Az idény legrosszabb játékát mutattuk a mérkőzésen. A Veszprém nagyon jól védekezett, szinte minden kísérletük bejött. Közrejátszott, hogy még sosem játszott a csapatom ilyen hangulatú arénában, ráadásul ellenfelünk már az első félidei játékával megalapozta a sikert. A második félidőben próbáltam pihentetni a legjobbjaimat, mert csütörtökön a Celje ellen fontos mérkőzés vár ránk.

C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Dinamo Minszk (fehérorosz)–Wacker Thun (svájci) 27–20 (14–8)

 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MKB-MVM VESZPRÉM 3 3 102–71 +31 6
2. Motor Zaporizzsja (ukrán) 3 1 1 1 89–105 –16 3
3. CO Zagreb (horvát) 2 1 1 54–52 +2 2
4. Celje PL (szlovén) 2 1 1 50–46 +4 2
5. RN Löwen (német) 2 1 1 60–61 –1 1
6. Szentpétervár (orosz) 2 2 37–57 –20 0
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dinamo Minszk (fehérorosz) 3 2 1 83–78 +5 4
2. Metalurg Szkopje (macedón) 2 2 51–48 +3 4
3. Barcelona (spanyol) 2 1 1 74–55 +19 3
4. PSG (francia) 2 1 1 60–58 +2 2
5. Vardar Szkopje (macedón) 2 1 1 53–55 –2 1
6. Wacker Thun (svájci) 3 3 68–95 –27 0

A VESZPRÉMI MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSA

1. félidő

1–5. perc A kékben játszó ukránok kezdték a találkozót, a vendégeknél Stochl, a hazaiaknál Alilovic állt a kapuban. A veszprémi labdaszerzést kontra, majd vezető gól kísérte, de azonnal válaszoltak a vendégek, miként Nagy László begyötört átlövésére is. Sok keresztmozgással próbálta meg a Veszprém lebontani a Zaporizzsja védekezését, majd jöttek rendre a bejátszások a beállónak. Az ukránok nem cifrázták, amikor odakerültek, töltés nélkül lőttek (32).

6–10. perc Labdaszerzés utáni gyors akciókból szerzett duplával lépett meg a házigazda, és jó esély volt a közte négyre, erre lett ismét kettő.Gyorsan rendezte sorait a vendégcsapat, de Nagy László felment, és kilencről szétbombázta őket. Majd Gulyás Péter gólja előtt Nagy hát mögötti passzal rombolta az idegrendszerüket. A visszarendeződés nem igazán ment az ukránoknak, mínusz négynél a 8. percben időt is kértek. Miután emberhátrányba kerültek, olyan sok foganatja nem lett az egésznek (8–3).

11–15. perc Gulyás harmadszorra már elvállalta a szélről a beugrást, és milyen jól tette: újabb gólt szerzett. A vendégek bátran adták fel a szélen a védekezést, és léptek be a lövőkre, de ez Nagyot nem zavarta, fertályórához közeledve már négy gólnál tartott. Picit visszavett őrült tempójából a Veszprém, felállt fal ellen pedig sorra jöttek a bosszantó technikai hibák támadásban (10–5).

16–20. perc Szerhij Onufrijenko ahogy beállt, rögtön egy sípcsont magasságában elengedett lövéssel lepte meg Mirko Alilovicot, aki bosszankodott is a találat miatt. Carlos Ruesga úgy is gólt lőtt egy betörésnél, hogy lábon hordott ki egy állcsúcsra mért felütést. Onufrijenko három egymást követő ukrán akciót zárt góllal, mindháromszor középről, szinte talpról volt eredményes. A háromra olvadt előny már Carlos Ortegának is sok volt, illetve kevés: a veszprémi mester is időt kért, majd a védelmet szervezte át. Nagyon aktuális volt (12–9).

21–25. perc Gulyás Péter duplája után Cristian García is eredményes volt, megint megugrott a Veszprém, amire újabb időkérés volt az ukránok válasza (16–11).

26–30. perc Az érkező csereemberek is megtették a magukét, Dzsamali gyorsan lőtt egy duplát. Majd Ruesga lőtt látványos elhajlás után a kapuba, ez volt a félidő utolsó találata. Szinte már egy félidő alatt lerendezte ellenfelét a Veszprém, de picit rendezetlen és talán nem túl kemény védekezése miatt nem nyugodhatott meg, és volt mit megbeszélni a szünetben (20–13).

2. félidő

31–35. perc Mindkét csapat új kapussal kezdte a második játékrészt, a veszprémieknél érkezett Fazekas Nándor, a vendégeknél Valentyin Kosevoj. Utóbbi másfél perc alatt kapott kettőt, és miután emberhátrány is nehezítette a vendégek dolgát, érett, hogy idő előtt dűlőre viszi a dolgot a Veszprém. Bár a fórt csak 1–1-re hozta ki, és Mirsad Terzicet két percre elveszítette (23–15).

36–40. perc Látványos dolgokat mutattak be a házigazdák, a közönség mégis küzdést akart látni, legalábbis erről szólt a rigmus. A gólkülönbség azonban elégnek bizonyult ahhoz, hogy lazább védekezés mellett is működjön a veszprémi gépezet, mert támadásban olyat tudott a házigazda, ami követhetetlen volt az ukránoknak. Bár kapkodott, a következő fórjából már 2–0-t hozott össze a kapkodó Veszprém, közben Fazekas védett kétszer bravúrral. Megvolt a közte tíz, a közönség kiszámolta az ukránokat (27–17).

41–45. perc Ukrán időkéréssel indult ez az etap, ismét rendet kellett tenni az ukrán csapatnál, amely kezdte elveszíteni a motivációját, és széteső együttes benyomását keltette. Erre a falba bátran betörő Dzsamali azonnal kiharcolt egy ukrán kiállítást. Nagy László meg visszahúzta a rövidbe az átlövést, óriási bomba volt. a lelátó már hullámzott, és egyáltalán nem azért, mert unalmában magát akarta szórakoztatni. Carlos Ruesgáról két embert is ki kellett volna állítani, de megúszták eggyel az ukránok, meg egy büntetővel, amit Momir Ilics elhibázott (29–19).

46–50. perc Érkezett a vendégek harmadik számú kapusa, Jevgen Szapun méghozzá bermudában. Az elején lelkesen pattogott az apró termetű, majd kapott egy ejtést a szélről, és egy bombát középről, hogy elmenjen a kedve. Fazekas előtt jól zárt a hazai védelem – és a kapus is nagyon együtt élt a játékkal –, de ehhez arra is szükség volt, hogy az ukránok már csak egy dologra gondoltak: legyen már mielőbb vége ennek a vesszőfutásnak. A magyar hálóőr is védett hetest, a drukkerek egyik kedvencük keresztnevét skandálták (32–21).

51–55. perc Közte 11-nél Ortega újabb időt kért ki, pedig szakmailag legfeljebb nagyítóval találhatott kivetnivalót, mert a Veszprém abszolút kézben tartotta a meccset. Mivel sok veszítenivalója már nem volt, megnyitotta a védekezését a Zaporizzsja, már ennek eredménye volt, hogy Gulyás vérző orral hagyta el a játékteret. Szapunnak a második büntetőnél már nem hozott szerencsét a bermudája, majd Iváncsik Gergely is beköszönt neki, a szélső gyors egymásutánban mindjárt kétszer (37–24).

56–60. perc A Fazekas-showt Gyene Norbert színezte, a fiatal szélső majd' az alapvonalról lőtte ki a hosszút. Terzicé volt az este negyvenedik veszprémi találata, majd labdaszerzés után García is megzörgette a hálót. A végjátékban szakmailag kevés kielemzésre váró dolog maradt, örömkézilabda volt, a védekezések felpuhultak, jöttek a gólok. Gyene kínai figura végén talált be, Dzsamali pedig az utolsó pillanatban (44–27).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik