Női kézi-vb: védekezésben kell előrelépnünk a csehek elleni folytatásra

Vágólapra másolva!
2021.12.04. 10:54
null
Védekezésben kell előrelépnünk a csehek elleni meccsre (Fotó: MTI)
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint az első világbajnoki csoportmérkőzéshez hasonlóan huszonkilenc kapott góllal a második fordulóban már nehéz lesz nyerni, de úgy érzi, a szabályok és az elvek megtartásával képes előrelépni védekezésben a magyar női kézilabda-válogatott.

 

Golovin Vlagyimir lapunknak arról beszélt a Spanyolországban zajló világbajnokság rajtja előtt, hogy nem szaladnak előre a második vagy a harmadik mérkőzésig, csak egy feladatra, a Szlovákia elleni első csoportmeccsre koncentrálnak, mert a lépcsőn is a fokokat egyesével véve a legjobb haladni. Nos, a mieink csütörtök este kiélezett első félidőt követően, több jó egyéni teljesítménynek (Háfra Noémi, Klujber Katrin, Vámos Petra, Márton Gréta) is köszönhetően 35–29-re bedarálták a jóval többet hibázó riválist, így győzelemmel kezdték a tornát, és jó hangulatban készülhetnek a Csehország elleni szombati folytatásra. Golovin a tőle megszokott higgadtsággal és realitással értékelt az első siker után, jelezve, hogy a védekezésük nagyon statikus volt, azt össze kell rakni, javítani kell rajta, mert ennyi kapott góllal nehéz lesz nyerni a második fordulóban.

Ha betartjuk a szabályokat és a lefektetett elveket, biztosan előre tudunk lépni védekezésben  – mondta a szövetségi kapitány a pénteki szünnapon a magyar válogatott valenciai hoteljében. – Vannak olyan helyzetek, amelyeket a korábbi meccseinken belül is stabilan meg tudtunk oldani, folyamatosan javultunk ezen a téren, de ennek a szlovákok ellen nyoma sem volt. Keressük a kulcsot, hogy megoldjuk ezeket a szituációkat, mert védekezés nélkül nem fog működni semmi. Ebben a franciák elleni múlt heti két felkészülési mérkőzésen is javultunk a második találkozóra. Mérkőzéseken belül vagy két meccs között is előfordul, hogy valamikor jól teljesít, máskor viszont nem a hátsó alakzat. Ez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kérdése és függvénye, a védelmet összerakni új edzővel és három új játékossal – ami nem is számít soknak – úgy öt-hat hónapba telik, de ennyi időnk nincs, most élesben, egy nap alatt kell megtalálni a megoldást. Keressük a változtatási lehetőségeket.”

A hátsó alakzatban Planéta Szimonetta számít a biztos pontnak, sokat takar a kapuból, de a mellette állóknak is be kell segíteniük. A kapitány szerint az első számú és legfontosabb játékelem tehát a védekezés a csehek ellen is, de a gyors támadójáték, az indítás, a lerohanás is kulcsfontosságú, mert ha ezekben az elemekben stabilan és hatékonyan teljesítenek, kihasználhatják a rivális fáradtságát.

A mai kézilabdában általában az a csapat nyer, amelyik több lerohanásgólt ér el. Mi többet lőttünk, mint a szlovákok, rendezett védelemmel szemben viszont alulmaradtunk velük szemben hívta fel a figyelmet egy statisztikára Golovin. Meg lehet nézni a topcsapatokat, mind azt csinálja, hogy folyamatosan stabilan hozza, amit tud, majd amikor az ellenfelének van egy pár perces gyengébb periódusa, eldönti a meccset.”

Pigniczki Krisztina külső szemmel is tudja figyelni a meccseket a padról (Fotó: IHF)
Pigniczki Krisztina külső szemmel is tudja figyelni a meccseket a padról (Fotó: IHF)

A szakember is örült Háfra Noémi jó játékának, a Győri ETO átlövője hét gólig jutva érdemelte ki a meccs legjobbja címet az első fordulóban.

FURCSA VOLT, HOGY NEM KELLETT MELEGÍTENIE

A korosztályos válogatottakhoz hasonlóan a felnőtteknél is Pigniczki Krisztina segíti Golovon Vlagyimir munkáját.

Jó újra részt venni egy felnőtt-világbajnokságon. Minden elhalványuló emlékem visszajött, először furcsa is volt, hogy nem melegítenem kellett, hanem inkább nyugtatni, biztatni a lányokat a mérkőzés előtt. Próbálunk minden terhet levenni a vállukról” – árulta el a korábbi 157-szeres válogatott irányító. Úgy látta, az első meccs izgalma eredményezte a védelemben látott hibákat. A stábon belüli munkamegosztásról elmondta, a kapitány felel a taktika részéért, a csapat összetételét viszont folyamatosan megbeszélik a kapusedzővel kiegészülve.

A meccsek alatt a játékot figyelem, és a lányok állapotát, hogy el tudjuk osztani a terhelést. Kicsit tudom külső szemlélőként is nézni a pályán történő eseményeket, és a meglátásaimat időről időre megosztom a kapitánnyal.”

Elárulta, Bíró Blanka, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szikora Melinda, valamint a szélsők számítanak vezéregyéniségnek, az ő szavukat megfogadják a fiatalabbak. Pigniczki arról is beszélt, hogy a sérülés miatt a teljes vb-felkészülést és a szlovákok elleni meccset is kihagyó Szöllősi-Zácsik jó állapotban van, teljes értékű edzésmunkát végez, de azt egyelőre nem döntötték el, mikor lép pályára mérkőzésen is.

Tudom, hogy mire képes. Ki akar mászni a gödörből, és ezért is vállalkozott. Az előző meccseken előfordult, szinte könyörögni kellett neki, hogy lőjön. Bízom benne, hogy meccsről meccsre jobb lesz, és a torna végére hasonlítani fog korábbi saját magára.”

Az első fordulóban a németekkel szemben simán alulmaradó cseh női válogatott eddigi legjobb, nyolcadik helyezését a négy évvel ezelőtti, németországi világbajnokságon érte el, amikor a negyeddöntőig menetelve a később bronzérmes Hollandia állította meg. A legutóbbi vb-ről lemaradó csehek az áprilisi selejtezős párharcban Svájcot legyűrve kvalifikálták magukat Spanyolországba.

A két együttes eddigi 11 tétmeccséből eddig csak egyszer, a 2016-os Európa-bajnokság csoportkörében tudott nyerni szombati riválisunk. Ezen kívül további két kontinenstornán (1994 és 2002), illetve két vb-n (2013 és 2017) csaptak össze a felek.

A hazai klubokban játszó 10 kerettag mellett a francia, a német, a norvég és a török ligában légióskodó cseh kézilabdázó közül jó ismerős lehet az egyaránt a Bajnokok Ligája-címvédő norvég Kristiansandot erősítő korábbi győri jobbszélső, Jana Knedlíková (aki az ETO-val három, a Vipersszel egy BL-t nyert) és az exérdi átlövő, Markéta Jerábková, míg a balszélső és alapember Veronika Malá kapusunk, Szikora Melinda klubtársa a német Bietigheimnél. A szövetségi kapitány, Jan Basny 2010 óta irányítja hazája női nemzeti együttesét.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
E-CSOPORT (Llíria)
18.00:
Németország–Szlovákia
20.30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ELLENFÉLNÉZŐ: CSEHORSZÁG
Olimpia: nem szerepelt
Vb:
8. (2017), 13. (1997), 13–16. (1995), 15. (2003, 2013), 19. (1999) – 6 részvétel
Eb:
8. (1994, 2002), 10. (2016), 12. (2012) – 7 részvétel
Magyar mérleg ellene:
16 mérkőzés, 15 győzelem, 1 vereség, 469–379-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:
2017. december 8., Bietigheim, vb-csoportkör. Magyarország–Csehország 30–29 (17–14)
Legjobb magyar dobók: Bódi 7, Szöllősi-Zácsik 5

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 1 1 31–21 +10 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 35–29 +6 2
3. Szlovákia 1 1 29–35 –6 0
4. Csehország 1 1 21–31 –10 0

A TOVÁBBI SZOMBATI PROGRAM
F-CSOPORT (Granollers)
18.00:
Dél-Korea–Tunézia
20.30: Dánia–Kongó
G-CSOPORT (Castelló)
18.00:
Horvátország–Paraguay
20.30: Brazília–Japán (Tv: M4 Sport+)
H-CSOPORT (Torrevieja)
18.00:
Ausztria–Argentína
20.30: Spanyolország–Kína

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA – RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Elkülönítve: Schatzl Nadine (Győri Audi ETO) – pozitív koronavírusteszt
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Granollers):   
Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria):   Orosz csapat, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló):    Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja):   Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria):    Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers):    Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló):   Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja):   Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína
A csoportok első három helyezettje bejut a középdöntőbe (AB-, CD-, EF- és GH-ág).

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik