Elszálltak a remények: a magyar női kézisek nem lesznek ott az olimpán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.18. 17:00
null
Oroszország simán legyőzte Franciaországot, Dániával meccsel az ötödik helyért (Fotó: AFP)
A dániai világbajnokság 5–8. helyéért vívott rájátszásában az oroszok 31–25-re legyőzték Franciaországot, míg a házigazda dánok 28–20-ra megverték Montenegrót, így a magyar női kézilabda-válogatott már biztosan lemarad a 2016-os, riói olimpiáról.

 

VISSZALÉPÉS ESETÉN KÉSZEN ÁLLUNK A BEUGRÁSRA


Miután a vb-11. és Eb-6. magyar válogatott mind világbajnoki, mind Európa-bajnoki eredménye alapján a legjobb helyen végzett csapat, amely nem szerzett közvetlen olimpiai vagy az olimpiai selejtezőtornákon való részvételre jogosító kvótát, ezért a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) arról tájékoztatja a Nemzetközi Kézilabda-szövetséget (IHF), hogy első számú tartalékként bármelyik, az olimpiai selejtezőkre részvételi jogot szerző válogatott visszalépése esetén készen áll az indulásra.

Mivel a világbajnokság eredményei alapján Európa mellett az amerikai kontinensről szerepelhet két csapat az olimpiai selejtezőn, mégpedig a Pán-Amerikai Játékok 3. és 4. helyezettje, Uruguay és Mexikó, utóbbi csapatok bármelyikének esetleges visszalépése, és egy újabb európai csapat selejtezőn való részvétele szakmailag is megalapozott lehetne.

A mieink abban reménykedhettek, hogy a tavalyi Eb-n elért hatodik helyünkkel elcsípjük az Európának járó plusz két selejtezős hely egyikét. Mivel az Eb-3. svédeké az egyik, a másik csak úgy jutott volna nekünk, ha az előttünk záró Franciaország és Montenegró a vb-ről kvalifikál a tornára, míg Spanyolország közvetlenül kijut. Utóbbihoz Norvégia világbajnoki címe kell, ami még össze is jöhet, azonban ekkor a nyolcadik helyezett nem szerez jogot a vb-ről, márpedig Montenegró és Franciaország egymással vív meg a hetedik helyért.

Magyarország legutóbb 23 évvel ezelőtt maradt le sorozatban két olimpiáról. 1984-ben Magyarország nem vett részt a játékokon, míg 1988-ban és 1992-ben nem kvalifikálta magát a magyar női kéziválogatott. Most újra összejött ez a dupla, hiszen London után Rióról is lemaradunk.

FRANCIAORSZÁG–OROSZORSZÁG

Bár az első gólt a franciák szerezték, ezután alaposan beragadtak, és az oroszok előbb 4–1-re húztak el, majd 6–3 után 10–4-re.

Ennél sokkal közelebb nem is tudtak jönni a franciák, és a szünetben már hét gól volt a hátrányuk (8–15).

A fordulást követően kettős emberelőnyben, hetesből sem sikerült betalálniuk, ennek ellenére vissza-visszakapaszkodtak mínusz ötre (13–18), sőt, negyedórával a vége előtt már a mínusz háromért támadhattak (17–21).

Ezzel nem tudtak élni, és az oroszok ismét elmentek hattal, de hét perccel a vége előtt felcsillant egy kis remény (24–27), hogy aztán az 59. percig be se találjanak a franciák (24–30). Az oroszok 31–25-re nyertek, és készülhetnek az ötödik helyére vívott meccsre.

MONTENEGRÓ–DÁNIA

A másik meccs sem kezdődött jól számunkra, a dánok gyorsan beköszöntek két góllal, míg az első nyolc percben nem találtak be Bulatovicsék (0–3). Az első negyedóra végéhez közeledve feljöttek egyre a montenegróiak (3–4), de újra lendületet kaptak a dánok, és már 12–6-ra is vezettek.

A szünetig négyre közeledett a montenegrói csapat, és 13–16-nél a mínusz kettőért támadhatott, de nagyjából eddig volt esély. Poulsen átlőhetetlennek bizonyult, hetesből sem ment ellene, és az utolsó negyedórához már kilencgólos dán előnnyel érkeztek a csapatok (14–23).

Hétnél közelebb ezt követően sem tudtak jönni a montenegróiak, a házigazda örömjátékkal harcolta ki az ötödik helyért vívott mérkőzés jogát. A montenegróiak vereségével eldőlt, hogy a mieink nem juthatnak ki a riói olimpiára.

Élő hírfolyamunkban rendszeresen jelentkezünk a négy mai meccs eredményének alakulásáról.

NŐI KÉZILABDA-VB, A PÉNTEKI PROGRAM
AZ 5–8. HELYÉRT
Franciaország–Oroszország 25–31 (8–15)
Ld: Zaadi 6, Lacrabére 5, ill. Vjahirjeva 6
Montenegró–Dánia 20–28 (11–15)
Ld: Raicsevics, Radicsevics 4-4

ELŐDÖNTŐ
18.00: Hollandia–Lengyelország (Tv: Sport1)
20.45: Norvégia–Románia (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik