Női kézi NB I: felbőszült ETO, van hite az FTC-nek

BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINTBOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.09.08. 12:23
null
A ferencvárosi Emily Bölk csapattársaival tavasszal felülkerekedett Estelle Nze Minkón és a Győrön – a két magyar BL-csapat az új kiírásban is nagy csatát vív egymással (Fotó: Árvai Károly)
Meglepetéssel ért véget az előző évad a női kézilabda NB I-ben, hiszen a Ferencváros letaszította a trónról a Győrt, bizonyítva, hogy bármikor nyílttá tudja tenni a versenyt az aranyért – az előttünk álló hónapokban is.
TUDNIVALÓK

A női K&H Ligában induló 14 csapat változatlan versenyrendszerben és lebonyolításban küzd meg egymással, azaz 26 fordulós, oda-vissza vágós, körmérkőzéses rendszerben döntenek a helyezések sorsáról. A 26. fordulót követően az élen álló együttes lesz a bajnok. A női NB I tervezett utolsó játéknapja 2022. május 22. A női válogatott olimpiai szereplése miatt az aktuális idény a megszokottnál később indul. A női Magyar Kupa négyes döntőjét a 2022. május 28–29-i hétvégén rendezik meg.

Fontos változás, hogy a külföldi állampolgárságú kézilabdázók játékengedélyének kiadása a magyar állampolgárokéval azonos feltételek mellett történik, megszűnik tehát az a szabály az NB I-ben, hogy külön díjhoz kötik a női bajnokságban a klubonként négy külföldi játékoson felüli játékengedély kiadását.

A magyar bajnokság olyan speciális versenysorozat, amelyben az elmúlt másfél évtizedben gyakorlatilag két csapat harcolt az aranyéremért – a kivétel ez alól a 2019–2020-as idény, amikor a Siófok beleköpött a Győr és főleg az FTC levesébe, ám a vírushelyzet miatt végeredmény nélkül nyilvánították befejezettnek az idényt.

A lebonyolítás rendszere pedig olyan, hogy elegendő egyetlen rossz nap, és elszállhat minden remény az aranyérem megszerzésére, hiszen egy nagy különbségű (vagy váratlan) vereség után már csak imádkozni lehet, hogy a nagy rivális más ellen botoljon, és jelen körülmények között erre nem sok esély van itthon.

Ez történt az előző évadban az ETO-val, amely hazai környezetben ugyan hat góllal legyőzte a Ferencvárost, de a felek májusi, népligeti találkozásakor kilenccel kikapott, s mivel egyikük sem hullajtott pontot a többi mérkőzésen, az egymás elleni összevetésből a fővárosiak jöttek ki jobban, s az utolsó forduló után óriási ünneplésbe kezdhettek.

NS-SZAKÉRTŐ

SKALICZKI László mesteredző: „Nagyon kiélezett és jó bajnokságot várok. A két BL-csapat, az FTC és a Győr kiemelkedik a mezőnyből. A Fradinak szerintem kevésbé kell átalakítania a játékát az előző idényhez képest, nála kevesebb lehet az újdonság, mint a Győrnél, amelynél május óta új az edző és a nyáron több új játékos érkezett. Idő kell ahhoz, hogy kiderüljön, téthelyzetben ki, mikor, milyen feladatot kap. A bronzérmes Mosonmagyaróvárnál is át kell alakítani a játékot valamennyire, de a már meglévő koncepció, filozófia, a korszerű játékfelfogás és a stabil erőnlét sokat segíthet, noha az európai kupaszereplés pluszterhelést jelent majd. Kérdés, hogy az MTK Szöllősi-Zácsik Szandra és a szövetségi kapitánnyá kinevezett Golovin Vlagyimir várható távozása és a nemzetközi szereplés mellett meg tudja-e tartani pozícióját.

A Vác és a Debrecen két stabil együttes, bejáratott húzásokkal és módszerekkel. A Dunaújváros meglepetéscsapatként az előbb felsorolt üldözők közé »keveredhet«. A legnagyobb kérdőjel nálam a Siófok, amelynél új csapatot kell építeni, és ebben mindig nagyon sok a bizonytalansági tényező. A Kisvárda, Érd, Alba, Szombathely négyes mindegyikénél történtek változások, a fehérváriaknál az edző is új, máshol pedig kulcsemberek és gólfelelősök távoztak. Esetükben az a kérdés, mennyire tudják megtartani a stabilitásukat. A feljutó Budaörs az előző idényben is már stílusos és jó csapat volt, és jól igazolt posztokra, majd kiderül, hogy át tudja-e ugrani az osztályváltással járó mély szakadékot és felvenni a fordulatszámot. A sok fiatallal felálló Vasas nagy talány, elválik, mennyire tudnak fejlődni a tehetségek az élvonalban.”

Az már most látszik, hogy a győriek nagyon nem szeretnék, ha újra kiénekelnék a sajtot a szájukból, ezért igen bő kerettel vágnak neki a szerdán kezdődő új kiírásnak, a kispadon pedig Ambros Martín ül, aki korábban négy Bajnokok Ligáját nyert a Rába-partiakkal, és épp a Ferencváros elleni meccs után váltotta korábbi segítőjét, illetve utódját, Danyi Gábort. A BL-t tavasszal vele sem sikerült megnyerni, a Magyar Kupát viszont igen, de összességében ezt a szereplést nyilvánvalóan kudarcként élték meg az ETO-nál, és most még inkább beleerősítettek. Az FTC-től érkező Schatzl Nadine-nal és Háfra Noémivel a magyar mag erősödött, de a román Crina Pintea, a svéd Linn Blohm, a montenegrói Jelena Deszpotovics és a koreai Rju Un Hi is klasszis a saját posztján, így a spanyol vezetőedző bátran kísérletezhet, rotálhat, nagyon nem tud mellényúlni a kispadról sem, és mivel a versenynaptár nagyon sűrű, nem mindegy, mennyi pihenőt tud adni játékosainak.

Az FTC-nél annak örülnek, hogy a távozó Schatzl és Háfra kivételével sikerült együtt tartani a csapat magját, így Elek Gábornak nem kell a nulláról építkeznie, megfelelő alapot nyújtanak az eddig begyakoroltak. A Ferencvárosnál tényleg az összeszokottság lehet a legnagyobb erősség, s bár bajnoki címvédőként most valamivel nagyobb a nyomás a fővárosiakon, talán mégsem történne akkora tragédia, ha nem sikerülne a címvédés, mint Győrben, ha az ETO nem tudná visszafoglalni a trónt. A versenyfutás mindenesetre megint sok izgalommal kecsegtet, és van miért várni a két együttes két bajnoki találkozóját november közepén, majd jövő április végén.

A dobogó harmadik foka viszont kiadó, érzésünk szerint a többi között Planéta Szimonettával megerősödő DVSC lehet a befutó, de az előző évad meglepetéscsapatát, a Mosonmagyaróvárt sem szabad leírni. A Siófok nagy kérdőjel, Danyi Gábornak új játékosállományú és szemléletű együttest kell felépítenie a Balaton-parton, amely egységesebb lehet, még ha képességek (és nevek) tekintetében gyengült is. A Vác és az MTK a két topcsapaton kívül bárkire veszélyes lehet, és a középmezőny elejéhez szeretne felzárkózni a Kisvárda, a Dunaújváros és a Székesfehérvár is. A hátsó szekcióba várjuk az Érdet, a Szombathelyt és a két újoncot, a Budaörsöt és a Vasast, de mindegyik bizonyította már, hogy képes bravúrpontokat szerezni.

Az aranyért tehát minden bizonnyal két szereplő száll harcba most is, a többi pozíció kérdéses a magyar női bajnokságban, amelyet továbbra is Európa legerősebb pontvadászatának tartanak a szakemberek.

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
Bajnok:
Győr
2. hely:
FTC
3–4. hely:
Debrecen, Siófok
5–7. hely:
Mosonmagyaróvár, MTK, Vác
8–10. hely:
Székesfehérvár, Dunaújváros, Kisvárda
11–14. hely:
Érd, Budaörs, Szombathely, Vasas

AZ IDÉNY…

...FELFEDEZETTJE LEHET: KAJDON Blanka (Vasas)

2019-ben az U17-es, idén nyáron az U19-es Európa-bajnokságon választották meg a legértékesebb játékosnak a 19 éves irányítót, aki mindkét tornán igazi karmesterként vezette hibátlan meneteléssel aranyéremig a magyar nemzeti együttest. A dinamikus és ügyes tehetség az előző idényben az újonc Boglári Akadémia-SZISE színeiben 22 NB I-es bajnoki mérkőzésen 82-szer volt eredményes. Az aktuális kiírásban szintén egy frissen feljutó klubban, a Vasasban bizonyíthat, a több fiatal keretaggal felálló fővárosiaknál minden bizonnyal bőven megkapja a lehetőséget arra, hogy megmutassa kvalitásait és tovább fejlődjön.

...ÁSZA LEHET: Itana GRBICS (FTC)

Kissé pikírten azt is írhatnánk, hogy a mon­tenegrói irányítónak nincs is más választása, mint hogy ő legyen az egyik ász a ferencvárosi pakliban az ősztől, tekintve, hogy a tokiói olimpián egyaránt vállsérülést szenvedő Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita pótlására igazolták át sebtiben a Buducsnoszt Podgoricától. A korábban az északmacedón Vardar Szkopjéban és a román CSM Bucuresti-ben is megforduló 25 éves karmester klub- és válogatott szinten is sok tapasztalatot szerzett már, és az első felkészülési meccsek alapján biztatónak tűnik a beilleszkedése az új közegbe. Már csak az a kérdés, hogy a következő idénytől – főleg a BL-ben – rá nehezedő nyomást és terhet képes lesz-e jól és a jó értelemben vett balkáni lazasággal kezelni.

...MEGLEPETÉSE LEHET: RJU Un Hi (Győr)

Egyetlen balkezes átlövőként megkülönböztetett figyelem övezi majd a 31 éves dél-koreai légiós játékát a győri kirakatcsapatnál. Egy párizsi évet leszámítva eddig csak hazájában kézilabdázó Rju Un Hi stílusa szokatlan és meglepő lehet a riválisoknak, így eleinte a góljai mellett az újdonság erejében is bátran bízhatnak az ETO-nál. Miközben az is nagy kérdés vele kapcsolatban, hogy mennyire és milyen gyorsan alkalmazkodik az itthoni élet- és játékstílushoz. A három olimpián és négy világbajnokságon szereplő jobbátlövő 69 találatával két éve a második legeredményesebb volt a vb-n, a Tokióban nemrég véget ért ötkarikás játékokon pedig hat meccsen majd' öt és fél órát a pályán töltve 61 kísérletből 31-szer talált be.

 

NŐI KÉZILABDA NB I, 2021–2022
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
SZERDA
18.00:
Siófok KC–Győri Audi ETO KC (Tv: M4 Sport)
18.00: FTC-Rail Cargo Hungaria–Motherson-Mosonmagyaróvári KC
PÉNTEK
18.00: DVSC Schaeffler–Kisvárda Master Good SE
SZOMBAT
17.00:
Vasas SC–Alba Fehérvár KC
17.00: Dunaújvárosi Kohász KA–Hungast Szombathelyi KKA
18.00: MTK Budapest–Moyra-Budaörs Handball
18.00: Érd–Váci NKSE

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik