Óriási csatában legyőzte a Győrt, és megvédte Magyar Kupa-címét az FTC

Vágólapra másolva!
2023.04.23. 16:06
A várt nagy küzdelemben a mérkőzés nagy részében ugyan a Győri Audi ETO KC vezetett, de az FTC-Rail Cargo Hungaria Janurik Kinga védéseire alapozva jól hajrázva fordított, és 28–27-re győzött, megvédve címét a Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa tatabányai négyes döntőjében. A Fradi története 14. MK-elsőségével egyre közelítette meg riválisát a vonatkozó örökranglistán.
Klujber Katrin nyolc gólig jutott a döntőben (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Klujber Katrin nyolc gólig jutott a döntőben (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

TÖRÖK BÓDOG NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, TATABÁNYA
DÖNTŐ

GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 27–28 (14–13)
Tatabánya Multifunkciós Aréna, 2800
néző. V: Felhő, Öcsi
GYŐR: Sandra Toft – Faluvégi D. 2, Gros 4 (1), Broch 3, Haugsted 2, NZE MINKO 6, FODOR CS. 6. Csere: Leynaud (kapus), S. Oftedal 2, Blohm, Rju Un Hi 1, Győri-Lukács V. 1. Edző: Ambros Martín
FTC: Bíró B. – MALESTEIN 5 (2), KLUJBER 8 (1), Lekics 2, Kisfaludy 1, Bölk 1, Márton G. Csere: JANURIK (kapus), Tomori, Cvijics 2, Cirjenics-Kovacsics 1, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 5, Hársfalvi 1, Stolle 2, Szucsánszki. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 8. p.: 4–2. 11. p.: 6–3. 13. p.: 6–6. 23. p.: 12–9. 27. p.: 14–11. 39. p.: 17–17. 45. p.: 22–20. 49. p.: 23–23. 51. p.: 25–23. 58. p.: 25–27
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Ambros Martín:
– Ha egy csapat annyival veszít, mint ellenünk a Fradi a bajnokságban, mindent megtesz, hogy ne történjen meg még egyszer. Most nálunk nem működött, ami korábban igen, és amikor négyszer-ötször reális esélyünk lett volna elszakadni, mindig visszajöttek egy gólra. A végén emberhátrányba kerültünk, a Fradi pedig kétgólos előnyt harcolt ki, amire mi nem tudtunk válaszolni, és öt emberrel kellett védekeztünk. Amelyik csapat hátrányból jön fel, mentálisan is erősebb lesz.
Elek Gábor: – Bár próbáltam higgadtnak látszani, feszült voltam egész meccsen, mert egy hét múlva is fontos feladatunk van. A Győr nem tudott nagyobb előny kialakítani, és tudjuk, hogy ezt nem szereti, így minden egyes feszült perc a mi malmunkra hajtotta a vizet. Volt, amikor a hibáinkkal majdnem eldöntöttük a meccset az ETO javára, de mindig a helyén volt a szívünk, és visszajöttünk. Ilyenkor már nem is a taktikán múlik, a játékosok érdeme a végjáték megnyerése.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ezúttal is összejött az álomdöntő a női kézilabda Magyar Kupában, amelyet oly sokan vártak – az ETO nyögvenyelősen, a Ferencváros viszont meglehetősen könnyedén jutott be a 2022–2023-as sorozat fináléjába. Az elmúlt tíz évben ehhez hozzá lehetett szokni: a győriek minden idényben az aranyért játszhattak, az pedig mindössze háromszor fordult elő, hogy ezt nem az ősi rivális fővárosi zöld-fehérek ellen tegyék – kétszer az Érd, legutóbb két évvel ezelőtt pedig a Debrecen lett ezüstérmes az ETO mögött. Ezúttal azonban az FTC-Rail Cargo Hungaria érkezett címvédőként Tatabányára, s habár a kisalföldi csapatnak határozott célja volt, hogy visszahódítsa a trófeát, Elek Gábor lányainak különösen nagy motivációt jelentett, hogy az idényben erre az aranyra maradt egyedül reális esélyük.

Ilyen előjelek után mindkét csapat nagy elánnal vetette bele magát a fináléba, azonban a lendület sok hibával párosult. Több mint három perc után először a Fradi-tábor ordíthatott fel Angela Malestein szélsőgóljánál – a holland szerezte egyébként a fővárosiak második találatát is, mindenesetre nem igazán akarták egymást elengedni a csapatok: az elsőre Estelle Nze Minko, a másodikra Ana Gros válaszolt a tőle megszokott bombával.

Az ETO először Fodor Csenge találatával vezetett a mérkőzés folyamán, amit egy gyors lerohanás végén meg is duplázott a szélső. Innentől az ötszörös BL-győztes kezdte átvenni az irányítást, főleg, hogy a kettes-hármas poszton nem igazán tudta megállítani a ferencvárosi fal a győri lövőket. Az első kiállítás adta lehetőséget igyekezett okosan kihasználni a Fradi, amely a sorozatban három találatot jegyző Klujber Katrin révén érte be ismét a trónkövetelő Rába-partiakat, a fordítás azonban elmaradt. Sőt, állandósulni látszott a kisalföldiek két-három gólos fórja, ugyanis a kapuból sem jött az extra teljesítmény a Ferencvárosnál – legalábbis Janurik Kinga beállításáig.

A szünetre így csak egy gólt tudott megőrizni előnyéből a tizenötszörös kupagyőztes ETO (14–13), amely a második félidő elején főleg Nze Minko játékából próbált megélni – a világbajnok francia góllal, kiharcolt hetessel és jó védekezésekkel hívta fel ekkor magára a figyelmet. A másik oldalon ugyanez igaz volt a Gros hetesét védő Janurikra is, illetve támadásban a mindig ellenállhatatlan Malesteinre, aki 17–17-nél egyenlített, innentől pedig fej fej mellett haladt a két rivális.

Hátrányban mindenesetre ebben az időszakban sem voltak a győriek, lélektanilag a fővárosiaknak volt nehezebb, hogy folyamatosan futnak az eredmény után, fordítaniuk azonban nem sikerül. Hosszú idő után erre az utolsó öt perc kezdetén volt esélye a fővárosiaknak, akik Dragana Cvijics vezérletével éltek is a lehetőséggel, majd Janurik újabb bravúrja után két góllal elléptek. Az összezavarodott győriek egyre-másra követtek el amatőr hibákat, s hiába szépítettek Nze Minko lerohanásgóljával a lefújás előtt egy perccel, az utolsó szó Klujber Katriné volt, aki hétméteresből biztossá tette a Ferencváros győzelmét (27–28).

A fővárosiak ezzel először védték meg címüket a sorozatban Elek Gábor irányításával – összességében huszonkilenc éve fordult elő ilyen legutóbb –, és egyre közelítették meg az ETO-t az örökmérleget tekintve.

A bronzmérkőzésen: DVSC-Schaeffler–MTK Budapest 32–26 (13–8)

TÖRÖK BÓDOG NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, TATABÁNYA

Magyar Kupa-győztes: FTC-Rail Cargo Hungaria (Bíró Blanka, Emily Bölk, Cirjenics-Kovacsics Anikó, Dragana Cvijics, Hársfalvi Júlia, Janurik Kinga, Kisfaludy Anett, Klujber Katrin, Kukely Anna, Andrea Lekics, Angela Antje Malestein, Márton Gréta, Papp Dorka, Alica Stolle, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna. Edző: Elek Gábor)
2. Győri Audi ETO KC
3. DVSC Schaeffler
4. MTK Budapest

A KUPAGYŐZTESEK ÖSSZESÍTÉSE
15-szörös: Győri ETO
14-szeres: FTC
12-szeres: Vasas
5-szörös: Debrecen (DMVSC, DVSC), Dunaferr
3-szoros: Bp. Spartacus SC
2-szeres: Vörös Lobogó Magyar Posztó, TFSE, Bakony Vegyész
1-szeres: Bp. Vörös Meteor, Építők KC (Hargita KC), Goldberger SE, Bp. Szikra

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 27–28

60. perc: Nze-Minko még betalált, de ez nem oszt, nem szoroz, 27–28.

60. perc: Oftedal lövését is védte Janurik!

60. perc: Ambros Martín kért időt 26 másodperccel a vége előtt, kétgólos győri hátránynál.

60. perc: Szöllősi-Zácsik harcolt ki hétméterest, melyet Klujber értékesítet fél perccel a vége előtt.26–28

59. perc: újabb blokkolt FTC-lövés után Nze-Minko váltja gólra lerohanását. 26–27

59. perc: Klujber lövése a blokkról ment ki, marad a labda az FTC-nél.

58. perc: Ana Gros ezúttal sem találta el a kaput átlövésével. Ez sokba kerülhet az ETO-nak.

58. perc: Szöllősi-Zácsik betörésgóljával kettővel megy az FTC! 25–27

57. perc: Brochot állítják ki, mert lábbal ért labdába.

57. perc: kissé kapkodnak a felek, eladott labdák, technikai hibák itt is, ott is.

56. perc: Oftedal kiváló helyzetből lőhetett, de Janurik megint védett, ez a 10. neki!

55. perc: Cvijics szerez gólt beállóból, 2–1 után vezet ismét az FTC! 25–26

54. perc: passzívnál nem jó Gros lövése, Janurik megint véd.

54. perc: Ambros Martín kért időt, amikor kissé megakadt a győriek játéka.

54. perc: Szöllősi-Zácsik óriási góllal egyenlít, pedig Toft rajta volt. 25–25

53. perc: Rju Un Hi lőtt Janurik kezébe.

53. perc: de a Győr is beleront támadásába, Oftedal esett el, majd Klujber révén zárkóznak a fővárosiak. 25–24

52. perc: hamar labdát veszít az FTC.

51. perc: Elek Gábor időt kért.

51. perc: Oftedal harcolt ki büntetőt Tomorival szemben, a hétmétereshez pedig Ana Gros állt oda, s ezúttal belőtte. 25–23

50. perc: Groson megint kifogott Janurik, szép cselei ellenére.

50. perc: Bölk átlövését hárította Toft.

49. perc: Ana Gros ezúttal betörés után lőtt a rövidbe. 24–23

48. perc: megint passzívnál támad az FTC, Bölk pedig elhajlás után lőtt a győri kapuba. 23–23

48. perc: Klujber szép cselek után balátlövőből pattintott a hosszúba, de Faluvégi gyorsan válaszolt. 23–22

47. perc: Gros lövésével Janurikot találta el.

46. perc: Blohm ígéretes helyzetet dobott a kapu fölé, de a túloldaolon Szöllősi-Zácsik átlövése sem találta el a kaput.

46. perc: szép játék végén ugrott be Klujber, aki lényegében a kapuba gurított. 22–21

45. perc: Fodor ismét jó labdát kapott a balszélen, megint kettővel vezetnek a győriek, ez volt a szélső hatodik gólja. 22–20

44. perc: Bölk lövését nagy bravúrral védte Leynaud.

44. perc: Klujber remekül találta meg a balszélen Hársfalvit, aki szépen tekert a felsőbe, de gyorsan jön a válasz Oftedaltól. 21–20

44. perc: passzívnál támad az FTC, miközben Lekicset és Rju Un Hit is kiállították reklamálás miatt, így viszont nincs passzív.

43. perc: Faluvégi Dorottya a jobbszélről szerzi meg első gólját. 20–19

42. perc: Janurik is védéssel jelentkezik, majd Stolle révén megint egyenlít az FTC. 19–19

41. perc: Lekics tört be a védők között, Leynaud hiába védett, heteshez jut az FTC. A büntetőt viszont most elrontja Malestein, Sandra Toft védett.

41. perc: Ana Gros több hibája után sem csügged, szép gólt szerez. 19–18

40. perc: Lekics rövid idő alatt másodszor vette be Leynaud kapuját. 18–18

40. perc: Oftedal most remekül oldotta meg helyzetét. 18–17

39. perc: Bölk harcolt ki hetest Oftedalon, a büntetőt pedig Malestein lőtte be. 17–17

39. perc: szabálytalan zárás Brochnál.

38. perc: Alicia Stolle betörésből lőtt a győri kapu jobb alsó sarkába. 17–16

37. perc: Broch megint jó bejátszást kapott, s ezúttal be is lőtte helyzetét. 17–15

37. perc: Andrea Lekics is megszerzi első gólját egy átlövés után .16–15

36. perc: az FTC azonban nem tud élni emberelőnyével, Nze-Minko szerzet labdát, majd Fodor Csengét játszotta meg balszélen, eredményesen. 16–14

36. perc: Lekics nem tudta megjátszani Kisfaludyt, aki viszont nagy pofont kapott Stine Oftedaltól, aki a kezét felemelve találta arcon az FTC beállóját, s a norvégot ki is állították két percre.

35. perc: Oftedal vét csúnya lépéshibát.

34. perc: Lekics nem tudta megjátszani a balszélen Hársfalvit.

33. perc: Ana Gros büntetőjét viszont kivédte Janurik.

33. perc: Nze-Minko is kiharcolt egy hetest Tomorival szemben.

33. perc: Malestein értékesíti a mérkőzés első büntetőjét. Ez volt a negyedik gólja. 15–14

32. perc: Stolle lövését is blokkolták a győriek, majd Kisfaludy harcolt ki hétméterest.

32. perc: hiába Malestein óriási erejű lövése, védte azt Leynaud. A labda viszont a fővárosiaknál marad.

31. perc: Nze-Minko lövése kifogott Janurikon. 15–13

31. perc: folytatódott a mérkőzés! A második félidő első támadását a Győr vezeti.

ELSŐ FÉLIDŐ

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 14–13

30. perc: rossz bejátszás Szöllősi-Záscsiknál, de a túloldalon Broch csak a kapufát taláta el.

30. perc: Rju Un Hi átlövését is védte Janurik.

29. perc: Cvijics révén pedig megint visszajön egy gólra az FTC. 14–13

29. perc: most Haugsted találta meg Brochot, de a beálló lövését védte Janurik.

28. perc: Szöllősi-Zácsik pedig három találatnál jár. 14–12

27. perc: Fodor Csenge már négy gólnál jár, ezúttal Janurik kapuját vette be a balszélről. 14–11

27. perc: újabb támadóhiba a fővárosiaknál, Klujber ment bele az előtte álló ellenfélbe.

26. perc: Rju játszotta meg kiválóan Brochot, aki középről, a hatosról talált be. 13–11

25. perc: Malestein futott be beállóba és jól is játszották meg a társak. 12–11

25. perc: szabálytalan zárás miatt vették el Rju Un Hi gólját, aztán az FTC és a Győr is eladja a labdát.

24. perc: passzívnál támad az FTC, Szöllősi-Zácsik viszont így is bebombázza a blokk mellett! 12–10

23. perc: Nze-Minko jó labdát kapott Rju Un Hitől és betörés után eredményes. 12–9

22. perc: Cirjenics-Kovacsics Anikó szép betörés végén szerez gólt. 11–9

21. perc: Nze-Minko játszotta meg Fodor Csengét a balszélen, aki ezúttal sem rontott. 11–8

21. perc: Tomori Zsuzsannát állítják ki két percre Haugsteddel szembeni szabálytalansága miatt

20. perc: Szöllősi-Zácsik lövését megint védi Toft, de a labda megint az FTC-nél marad.Bejátszás után pedig Kisfaludy révén zárkóznak a fővárosiak. 10–8

20. perc: Elek Gábor időt is kér a háromgólos különbség miatt.

20. perc: Klujber pattint most az oldalhálóba, majd Rju Un hi eredményes a túloldalon. 10–7

19. perc: Haugsted is bombagóllal véteti észre magát, 10-ről lőtt a bal alsóba. 9–7

18. perc: passzívnál Szöllősi-Zácsik lövése a blokkról ment ki, újabb bombáját pedig Toft védte lábbal.

17. perc: Nze-Minko vét lépéshibát cselei közben.

17. perc: Szöllősi-Zácsik bombagóllal jelentkezik! 8–7

16. perc: Győri-Lukácshoz játszották le a labdát a győriek jobbszélre, ő pedig beugorva volt eredményes. 8–6

16. perc: Malestein a jobbszélről lőtte telibe a keresztlécet.

15. perc: Oftedal csodálatos bejátszása után Blohm lövését védte Bíró.

14. perc: Broch lövését Bíró nem tudta védeni, majd Lekics bejátszása nem volt jó Cvijicsnek a túloldalon. 7–6

13. perc: Klujber már négynél jár és egyenlít az FTC emberelőnyben. 6–6

13. perc: Gros 12 méterről lőtt kapura, de csak a bal kapufát találta el.

12. perc: Klujber beindult! Ezúttal egy szép átlövésgóllal jelentkezik. 6–5

12. perc: Gros labdáját Haugsted elől szedték el a fővárosiak, majd Faluvégi Dorottya kap kétperces kiállítást Márton Grétával szemben elkövetett faultja miatt.

12. perc: Klubjer megszerzi második gólját egy betörés végén. 6–4

12. perc: Haugsted szép gólt szerez balátlövőből. 6–3

11. perc: Lekics lövését a blokk segítségével védte Toft.

10. perc: Ofedallal szemben Tomori jól védekezett, majd Nze-Minko került ígéretes helyzetbe és ki is használta az előtte lévő nagy területet. 5–3

9. perc: Klujber tört be, s bár lövésébe beleért Toft, a labda így is a kapuban kötött ki. 4–3

8. perc: Fodor egymás után másodszor talált be, ezúttal egy gyors támadás végén. 4–2

7. perc: nem tud fordítani a Győr, Bíró védte Gros lövését, majd Toft is véd egyet, amely után Fodor Csenge góljával már a Rába-partiak vezetnek. 3–2

6. perc: a Győr viszont hosszan támadhatott, de most áll a játék, mert az eredményjelzőn mutatott idő és a valós nem egyezik.

5. perc: Ana Grost nem tudták most levédekezni a fővárosiak, akik támadásban is rontanak. 2–2

5. perc: megint Malesteinre jön ki a fővárosiak figurája, de most a rövidbe lőtt. 1–2

5. perc: Nze-Minko betörés után egyenlít. 1–1

4. perc: Angela Malestein szerzi a mérkőzés és az FTC első gólját a jobbszélről. 0–1

4. perc: Ana Gros átlövése pedig nem találta el a kaput. 0–0

3. perc: Klujber vét támadóhibát.

3. perc: Klujber próbálkozott talpról. de lövését blokkolták. A labda viszont az FTC-nél marad.

2. perc: a Rába-partiaknál pedig Nze-Minko vét lépéshibát.

1. perc: nagyon kemény győri védekezéssel szemben lövésig sem jut az FTC első támadásából, szabálytalanság miatt a Győré a labda.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés! A Győr zöld, az FTC fehér szerelésben játszik. Az első támadást a fővárosiak vezetik, a Rába-partiak védekeznek.

ELŐZMÉNYEK

Bár az FTC-nek volt néhány órával kevesebb ideje a regenerálódásra és a felkészülésre a szombati elődöntő óta, Elek Gábor együttesének kellett kevesebb energiát mozgósítania a döntőbe jutásért, hiszen a fővárosi zöld-fehérek átgázoltak az MTK-n, s 39-23-as győzelmet arattak.

Ezzel szemben a Győrnek nagy erőket kellett mozgósítania a DVSC-Schaeffler ellen, hiszen a hajdúságiak végig tartották a lépést Ambros Martín csapatával, de végül az esélyesebb Rába-partiak nyertek 27–26-ra.

A két csapat a 2022–2023-as idényben kétszer csapott össze egymással, s mindkét mérkőzés hazai győzelmet hozott: az FTC az Elek Gyula Arénában 32–26-ra, a Győr az Audi Arénában 31–20-ra nyert, ugyanakkor a tavalyi Magyar Kupa-döntőn a fővárosiak bizonyultak jobbnak négy góllal (26–22), megszerezve 13. aranyérmüket a sorozatban 12 ezüst- és 13 bronzérem mellett. A Győr legutóbb a 2020–2021-es kiírásban diadalmaskodott, amikor a fináléban a DVSC-t múlta felül, s az volt a Rába-partiak 15. sikere a Magyar Kupában négy ezüst és öt bronz mellett.

„Ha az ETO tartani tudja azt a formát, amelyet az elmúlt hetekben mutatott, akkor a kupa fő várományosa, de a célunk, hogy megismételjük a tavalyi bravúrt” – nyilatkozta még az elődöntők előtt Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője a klub honlapján, és ezzel nagyjából össze is foglalta a helyzetet a hétvégi, tatabányai Magyar Kupa négyes döntő előtt.

„A kupamérkőzések különlegessége, hogy egy meccsen bármi megtörténhet. Senkinek sem szabad lebecsülni az ellenfelét. Lehet, hogy mi tűnünk esélyesnek, de az lenne a legnagyobb hiba, ha ezzel egy percig is foglalkoznánk” – mondta immár Győri-Lukács Viktória a tatabányai négyes döntővel kapcsolatban.

„Mindenképp az lenne a jobb, ha olyan mérkőzést tudnánk játszani, mint az április elsejei találkozón, hiszen akkor olyan kiemelkedő védekezésünk volt, amivel nagyon föléjük tudtunk kerekedni, de teljesen mindegy, hogy egy vagy tíz góllal, de legyen meg a Magyar Kupa-cím” – fogalmazott a klub közösségi oldalán a döntőről Fodor Csenge, a Győr szélsője, utalva a 11 gólos hazai bajnoki sikerükre.

Márton Gréta pedig arról beszélt, hogy a világversenyekről illetve a Bajnokok Ligájából bőven van tapasztalatuk a négyes döntős lebonyolítást illetően, de a DVSC ellen nem volt lehetőségük spórolni az energiával, míg az FTC ezt meg tudta tenni.

„A játékban másabb védekezéssel találkozunk, egy kicsit magasabb fallal és gyorsabb játékkal, úgyhogy a sebességen mindenképpen változtatnunk kell, mert ennél sokkal nagyobb tempója lesz a játéknak” – tért ki a fináléra az MTK elleni elődöntő után az FTC jobbátlövője, Klujber Katrin a csapat közösségi oldalán.

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A GYŐRI AUDI ETO–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA-DÖNTŐ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik